skip to Main Content
Thumbnail (Copy)

Dan nezavisnosti Grčke

H 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον αγώνα του Ορθόδοξου ελληνικού λαού εναντίον του αιώνιο εχθρού, της οθωμανική αυτοκρατορίας, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη εθνική εορτή. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του αιματηρού απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Η πόλη του Σάμπτατς από το 1995 είναι αδελφοποιημένη με την ελληνική πόλη Αργοστόλι, πρωτεύουσα του νησιού της Κεφαλονιάς. Η πραγματική αδελφοσύνη, αλληλεγγύη, υποστήριξη και ειρήνη μεταξύ των δύο λαών  έχει επισφραγιστεί με την ονοματοδοσία δύο οδών: Οδός Αργοστόλι στο Σάμπατς και Οδός Σάμπατς στο Αργοστόλι. Σημαντική ένδειξη της ισχυρής φιλίας των δύο λαών είναι η άρνηση του αξιωματικού του ελληνικού ναυτικού Μαρίνου Ριτσούδη να συμμετέχει στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.  Για αυτή του τη στάση φυλακίστηκε και απετάχθη από το Πολεμικό Ναυτικό. Η άποψη που υποστήριζε ήταν ότι δε μπορεί να συμμετέχει σε επίθεση εναντίον αδελφικού λαού.

Με την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ο δήμος του Σάμπατς θα αναρτήσει την ελληνική σημαία. Σέρβοι και Έλληνες είναι αδελφικοί λαοί, οι οποίοι έχουν συνδεθεί καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας τους.  Η μεγάλη φιλία μεταξύ των λαών αποδείχθηκε μέσα από στρατιωτικές συμμαχίες και αλληλεγγύη στις δύσκολες καταστάσεις όπως τότε με την αυτονομία Κοσσόβου και Μετοχίου.

Το Σάμπατς και το Αργοστόλι συνδέονται με αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αδελφικής αγάπης, συναισθήματα που πρέπει να καλλιεργούνται και να ενδυναμώνονται συνεχώς. Ο δήμαρχος του Σάμπτας, Αλέξανδρος Πάιτς, ανέφερε ότι οι πολίτες του Αργοστολίου πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σάμπατς, Νεμάνια Πάιτς, απευθύνει χαιρετισμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του αδελφικού ελληνικού λαού, συγχαίρω και εκφράζω την βαθιά υποστήριξη μου.

Ιδιαίτερες ευχές στον Βίκτωρα Ρουχωτά, επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Ελλάδα, στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και σε όλους τους πολίτες του Αργοστολίου, με τους οποίους μας συνδέει πολύχρονη φιλία επισφραγισμένη από το 1995. Στις δηλώσεις του, ο Νεμάνια Πάτις, ανέφερε ότι η μεταξύ μας υποστήριξη στο παρελθόν ενδυνάμωσε τις σχέσεις μας και έδωσε τη δύναμη να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς(πολιτισμός, οικονομία, τουρισμός, αθλητικός), γράφοντας με αυτό το τρόπο κοινή ιστορία.

Εκτός από το Αργοστόλι, το Σάμπατς έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με το χωριό Άγιο Ματθαίο στη Κέρκυρα, το οποίο έχει αδελφοποιηθεί με το χωριό Ματσβάνσκι Πρινιάβορ.

image.png

Ιδιαίτερες ευχές στον Βίκτωρα Ρουχωτά, επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Ελλάδα, στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και σε όλους τους πολίτες του Αργοστολίου, με τους οποίους μας συνδέει πολύχρονη φιλία επισφραγισμένη από το 1995. Στις δηλώσεις του, ο Νεμάνια Πάτις, ανέφερε ότι η μεταξύ μας υποστήριξη στο παρελθόν ενδυνάμωσε τις σχέσεις μας και έδωσε τη δύναμη να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς(πολιτισμός, οικονομία, τουρισμός, αθλητικός), γράφοντας με αυτό το τρόπο κοινή ιστορία.

Εκτός από το Αργοστόλι, το Σάμπατς έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με το χωριό Άγιο Ματθαίο στη Κέρκυρα, το οποίο έχει αδελφοποιηθεί με το χωριό Ματσβάνσκι Πρινιάβορ.Στις Παρ, 26 Μαρ 2021 στις 2:13 μ.μ., ο/η οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½ <vruhotas@yahoo.gr> έγραψε:
ημερα ανεξαρτησιας της ελλαδος.  στις 25 μαρτιου ειναι 200 χρονια απο την επανασταση, η οποια σηματοδοτει ,τον αγωνα του ορθοδοξου  ελληνικου λαου ,εναντιον του αιωνιου εχθρου την οθωμανικη αυτοκρατορια.αυτην την ημερα στην ελλαδα εορταζεται ως ημερα ανεξαρτησιας και ειναι εθνικη εορτη . οταν η ελλαδα ξεκινησε τον αιματηρο απελευθερωτικο αγωνα για την ανεξαρτησια της .η πολη του Σαμπατσ  ειναι αδελφοποιημενη  με την ελληνικη πολη Αργοστολιαπο το νησι της κεφαλονιας,με την οποια υπεγραφη αδελφοποιηση το 1995. μια οδος στο Αργοστολι φερει το ονομα Σαμπατσ και στο Σαμπατσ υπαρχει η οδος Αργοστολιου το οποιο αντιοροσωπευει την πραγματικη αδελφοσυνη,υποστηρηξη,,ειρηνη και αλληλεγγειη των 2 λαων.Σημαντικη ενδειξη της ισχυρης φιλιας των 2 λαων ειναι η αρνηση του Αξιωματικου του ελληνικου Ναυτικου Μαρινου Ριτσουδη να συμμετασχει στους Νατοικους βομβαρδισμους στην ομοσπονδιακη Δημοκρατια της Γιουκοσλαβιας. δια αυτην του την ενεργεια εφυλακισθηκε και απεταχθη απο το πολεμικο Ναυτικο.Η θεσης του ηταν δεν μπορει να συμμετασχει σε επιθεση εναντιον  αδελφικου λαου.Στο Σαμπατσ με ευκαιρια του εορτασμου των 200 χρονων απο την ελληνικη επανασταση ο Δημος θα αναρτηση την ελληνικη σημαια. Σερβοι και Ελληνες ειναι αδελφικοι λαοι ,οι οποιοι  εχουν συνδεθει  καθ ολην την διαρκεια της ιστοριας τους .Η μεγαλη φιλια μεταξυ των λαων μας ,απεδειχθει στην πραξη και σε πολλες καταστασεις απο στρατιωτικες συμμαχιες εως και αλληλεγκειες στις δυσκολες  περιστασεις. και ιδιαιτερα αυτο ισχυειι για την αλληλεγκειη στην Σερβια στην αυτονομια του Κοσοβου και Μετοχιου. Η φιλια των 2 λαων μετεδοθη και μεταξυ των 2 πολεων Σαμπατσ και Αργοστολιου πολεις που συνδεονται με αδιαρυκτους δεσμους φιλιας,αμοιβαιας εμπιστοσυνης, και αδελφικης αγαπης και ολα αυτα πρεπει με οποιανδηποτε τροπο  να τα καλλιεργουμε και να τα ενδυναμονουμε. οι πολιτες του Αργοστολιου πρεπει να γνωριζουν οτι ειναι παντα καλοδεχουμενοι  ανεφερε ο Δημαρχος του Σαμπατσ. Αλεκσανδρος παιτσ. .  ο προεδρος του Δημοτικου Συμβουλιου του Σαμπατσ Νεμανια παιτσ  απευθεινει χαιρετισμο για τα 200 χρονια τηςΕλληνικης επαναστασης-Ελληνικης Ανεξαρτησιας.     Δια τον εορτασμο των 200 χρονων απο την επανασταση του   αδελφου ελληνικου λαου,συγχαιρω και εκφραζω την πιο βαθεια υποστηρηξη μου . ιδιαιτερες ευχες στον Βικτωρα Ρουχωτα επιτιμο προξενο της Σερβιας στην Ελλαδα, στον θεοφιλο Μιχαλατο Δημαρχο Αργοστολιου και σε ολους τους πολιτες του Αργοστολιου με τους οποιους μαςσυνδεει  πολυχρονη φιλια η οποα επισφραγισθηκε το 1995 με τν αδελφοποιηση των 2 πολεων. η μεταξυ μας υποστηρηξη την οποια εδοσαμε στο παρελθον ο ενας με τον αλλον., ενδυναμοσε τις σχεσεις μας και μας εδοσε δυναμη να ενισχυσουμε την φιλια μας και την συνεργασια μας σε ολους τους τομεις.,πολιτισμου,οικονομιας,τουρισμου, και αθλητισμου.αλλα και σε αλλους τομεις,στους οποιους θα γραψουμε κοινη ιστορια ανεφερε ο Νεμανια Παιτσ. εκτος απο το Αργοστολι το Σαμπατσ εχει κοντινες σχεσεις με το χωριο Αγιο Ματθαιο απο την Κερκυρα που εχει αδελφοποιηθει με το χωριο Ματσβανσκι πρινιαβορ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top