skip to Main Content
Bob Nardelli 1024×582 (Copy)

Bob Nardelli>Έρχεται χιονοστιβάδα στην αμερικανική οικονομία

Σειρά από λάθη δημιούργησαν τεράστια πίεση στα ρήγματα της οικονομίας, τα οποία είναι έτοιμα να σπάσουν

30 ΜΑΙΟΥ 2024

Τα ρήγματα της αμερικανικής οικονομίας είναι «σχεδόν έτοιμα να σπάσουν»: Aυτή η αυστηρή προειδοποίηση ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους CEO της Αμερικής, τον Bob Nardelli.

Το πρώην αφεντικό της Home Depot και της Chrysler δήλωσε ότι τα λάθη στις πολιτικές της κυβέρνησης Biden θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικές προκλήσεις για τον επόμενο πρόεδρο.

«Αυτό που έχω δει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι ότι μια σειρά από καταστροφές και λάθη έχουν δημιουργήσει μια τεράστια πίεση στα ρήγματα της οικονομίας μας και είναι έτοιμα να σπάσουν», είπε ο Nardelli στο FOX Business.

«Όποιος πάρει την επόμενη θητεία στον Λευκό Οίκο θα χτυπηθεί με μια καταστροφική μπάλα στην προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη και τις υπερβολικές δαπάνες της σημερινής κυβέρνησης. Οπότε βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, θα έλεγα».

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Nardelli είχε προειδοποιήσει για προβλήματα στους λιανοπωλητές, λέγοντας: «Θα δούμε πολλές χρεοκοπίες». Αποδείχθηκε σωστός.

Περισσότερα από 5.500 καταστήματα έκλεισαν το 2023 και μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους το λουτρό αίματος λιανικής συνεχίστηκε με το κλείσιμο να φτάνει τα 2.600.

Η ακρίβειά του ως προς αυτό κάνει την τελευταία του προειδοποίηση ακόμη πιο ανησυχητική.

Ο Nardelli ρωτήθηκε στο FOX τι πιστεύει για την πράσινη ατζέντα του Biden από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021. Οι επικριτές έχουν περιγράψει τις πολιτικές ως «πόλεμο κατά των ορυκτών καυσίμων» και ότι έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας. Οι Αμερικανοί παλεύουν επίσης με αυξημένα έξοδα για είδη παντοπωλείου και ενοίκια.

«Ο αγωγός του πληθωρισμού έχει μακριά ουρά και την έχω δει σε πολλούς τομείς, τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στην εργασία», ανέφερε ο Nardelli. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ενοίκια των διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί, αναφέροντας ένα παράδειγμα από το κέντρο της Atlanta όπου το κόστος ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων έχει αυξηθεί σε περίπου 3.500 δολάρια το μήνα -διπλάσιο από αυτό που ήταν πριν από τρία χρόνια.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπεις τον αντίκτυπο στην οικογενειακή καθαρή αξία και τα επίπεδα εισοδήματος», συνέχισε ο Nardelli. «Αν και έχουμε δει αυξήσεις μισθών 40 τοις εκατό σε ορισμένες περιπτώσεις, αζυτό το ποσοστό απορροφάται πλήρως από τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής».

Μια πρόσφατη ανάλυση της Wall Street Journal διαπίστωσε ότι η καθαρή αξία των αμερικανικών νοικοκυριών παρέμεινε στάσιμη κατά τη διάρκεια της θητείας του Biden.

Η προειδοποίηση του Nardelli είναι η πιο πρόσφατη για την αμερικανική οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Jamie Dimon -επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο JPMorgan Chase- δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια «σκληρή προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Μια «σκληρή προσγείωση» είναι όταν υπάρχει έντονη οικονομική επιβράδυνση μετά από μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης.

Όταν ρωτήθηκε για την ανησυχητική προοπτική κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNBC, ο Dimon είπε: «Θα μπορούσαμε πραγματικά να δούμε μία; Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση;».

Ο τραπεζίτης με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική είπε επίσης ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν ο «στασιμοπληθωρισμός» -δηλαδή όταν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο στασιμοπληθωρισμός, που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, είναι χειρότερος από μια ύφεση.

Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης είπε, σε άλλη συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ότι ανησυχεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ «μοιάζει περισσότερο με εκείνη της δεκαετίας του ’70 από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στο παρελθόν».

Η προειδοποίηση του Dimon έρχεται αφότου ένας αναλυτής που εργάζεται για αυτόν στην JPMorgan προειδοποίησε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε σύντομα να γίνει ασταθής -παρά το γεγονός ότι έφτασε σε υψηλά ρεκόρ φέτος.

Την ίδια στιγμή, ο κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος της Citigroup, Andrew Hollenhorst, προειδοποίησε επίσης για ρωγμές στην οικονομία, λέγοντας ότι τα προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε «χιονοστιβάδα»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, είπε στο CNBC σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα τι θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομία είναι σαν «χιονοστιβάδα» σε μια «σκληρή προσγείωση».

Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες δεν υποδεικνύουν απαραιτήτως ότι η οικονομία επιδεινώνεται, ο Hollenhorst είπε ότι μπορεί να είναι λιγότερο θετικά από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top