Μεγάλο μπέρδεμα έχει γίνει με τα 3,7 εκ. ευρώ του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για την Κεφαλονιά.
Αρχικά το φλέγον ζήτημα ήταν εάν αυτή η βοήθεια θα χρηματοδοτούσε νέα έργα αποκατάστασης από τους σεισμούς ή θα κάλυπτε έξοδα που είχαν ήδη γίνει για τον ίδιο σκοπό.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής και προόριζε την βοήθεια αυτή για την κεντρική κυβέρνηση, στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, και μετά η Νέα Δημοκρατία, κυρίως μέσω της Δημοτικής Αρχής, διεκδίκησαν αλλαγή του καθεστώτος αλλά και του δικαιούχου. Ζήτησαν τα χρήματα αυτά να τα διαχειριστεί ο Δήμος ή η Περιφέρεια και να χρηματοδοτήσουν νέα έργα.
Αυτά έγιναν σε ένα βαθμό εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, στην αρχή του ενός, και μετά του άλλου κόμματος. Στην αρχή ήταν η βουλευτής και ο Περιφερειάρχης που διεκδίκησαν τα λεφτά (όσο ήταν η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση), στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Δημοτική Αρχή, η οποία εξαπέλυσε μύδρους κατά της κ. Θεοπεφτάτου για το «τι έγιναν τα 3.7 εκ.»
Όταν μάλιστα, τόσο εμείς, όσο και άλλοι δημοσιογράφοι ρωτήσαμε για το αν κρύβονται σκοπιμότητες πολιτικού εντυπωσιασμού πίσω από την επιμονή αυτή τον Περιφερειάρχη, όταν ο προορισμός των χρημάτων ήταν δεδομένος από την αρχή, η Δημοτική Αρχή έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση διαψεύδοντας κάτι τέτοιο και δηλώνοντας ότι εκείνοι απλώς υπερασπίζονται τα δικαιώματα του Δήμου.
Καμία αντίρρηση, και καλά κάνουν, η διεκδίκηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, όμως η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι αυτά τα λεφτά πάνε ως αρωγή στην κυβέρνηση, για τα έργα αποκατάστασης που έχουν ήδη έχει γίνει και μάλιστα πληρώνοντας τιμολόγια που ήδη είχαν κοπεί.
Πάντως τα χρήματα κινδυνεύουν…
Όμως, ότι κι αν έχει γίνει μέχρι σήμερα, τώρα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μέρος από αυτά τα χρήματα και από την κυβέρνηση!
Αιτία η ανοργανωσιά και κακοδαιμονία του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι τα περισσότερα έργα πάγωσαν ή κινούνται με ρυθμό χελώνας, την ίδια στιγμή που το Ταμείο Αλληλεγγύης ζητούσε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τουλάχιστον 700.000 ευρώ κινδυνεύουν άμεσα, αφού είναι αμφίβολο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχτεί τα έργα βραχοπροστασίας ως έργα αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς αφού δεν χρηματοδοτεί (μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης) έργα πρόληψης.
…και κινδυνεύουν πολύ…
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πλέον αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου στη Βουλή, αναφέρει κάτι που που κάνει τους κινδύνους ακόμη πιο ορατούς.
«Για την εκταμίευση του παραπάνω ποσού», λέει ο κ. Σταθάκης, «η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να δαπανήσει το σύνολό του (3.683.320 ευρώ) σε έργα αποκατάστασης οδικών υποδομών εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών από την ημερομηνία εκταμίευσης (δηλαδη ως 9/10/2016)».
Αγώνας δρόμου
Από την Περιφέρεια, όλους αυτούς τους μήνες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρεθούν τα ανάλογα, και κυρίως τα κατάλληλα, τιμολόγια και να συμπληρωθεί το ποσό των 3.7 εκ. (τα οποία, έτσι κι αλλιώς δεν έφταναν ούτε… «για ζήτω»). Κι όλα αυτά μάλιστα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, αφού την αρμοδιότητα είχε το υπουργείο Οικονομίας.
Το να βρεθούν τιμολόγια για 3.7 εκ. όμως, αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά όταν τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Παλικής έχουν ολοκληρωθεί μόνο σε ποσοστό 17%, ενώ έχουν περάσει πάνω από 2.5 χρόνια από τους σεισμούς του 2014.
Γιατί μπορεί στο χρηματιστήριο των πολιτικών υποσχέσεων τα εκατομμύρια να «μοιράζονταν» αφειδώς, όμως όλοι γνώριζαν τότε ότι α) «το ταμείον ήταν μείον» και β) κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καλούνταν εκείνοι να υλοποιήσουν τις ίδιες της υποσχέσεις τους. Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι ενώ τα ποσά προκαλούσαν ίλιγγο (μέσα σε μια εβδομάδα άλλος έλεγε 8, άλλος 15, άλλος 24 και άλλος 35 εκ. ευρώ) στην σημερινή κυβέρνηση που τότε ήταν αντιπολίτευση δεν έφταναν ούτε αυτά!
Άγνωσται αι βουλαί της Ε.Ε.
Το αν η Κομισιόν δεχτεί τα παραπάνω έξοδα παραμένει άγνωστο και απ’ ότι μαθαίνουμε επίφοβο. Μακάρι να τα δεχτεί…
Όλα θα ήταν διαφορετικά εάν η Ε.Ε. κατεύθυνε τα χρήματα απευθείας στις πληγείσες Περιφέρειες και όχι στο υπουργείο Οικονομίας αφού αυτό αδυνατεί να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και επιπλέον, ειδικά μέσα στην κρίση κινείται με ρυθμούς… χελώνας που είναι μάλιστα και… νηστική.