skip to Main Content
Kanavi 768×512 (Copy)

Απίστευτες αποκαλύψεις για την σπείρα ….

…που φύτευε «δάση» από κάνναβη σε σπίτια στην Αττική

Τεχνικές που θυμίζουν… «Breaking Bad» φαίνεται πως εφάρμοζε η σπείρα που παρήγαγε «δάση» από κάνναβη σε βίλες στην Αττική, και που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για μια από τις εξειδικευμένες και… πρωτοπόρες ομάδες σε αυτόν τον «τομέα», αφού παρήγαγε κρυσταλλική κάνναβη, η οποία «εισέρχεται» στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Η «ομάδα» αυτή πωλούσε την κάνναβη σε… χονδρική, με την αξία ενός κιλού να ανέρχεται σε 5 έως 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ένα γραμμάριο κρυσταλλικής κάνναβης σε πάγο πωλείται στις αγορές ναρκωτικών γύρω στα 100 ευρώ. Αυτές οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες ακόμα και από την κοκαΐνη, καθώς θεωρείτο «πολύ καλής ποιότητας», θυμίζοντας κάτι από… Heisenberg. Η αστυνομία υπολογίζει ότι το κύκλωμα παρήγαγε 20 με 30 κιλά κάνναβη την ημέρα.

Κάπως έτσι οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως τα κέρδη της σπείρας φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, μιας και υπολογίζουν τη δράση της από το 2015.

Παράλληλα η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε και χασισέλαιο αλλά και πούδρα, για την παραγωγή κατεργασμένου χασίς.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, σε οργανωμένες και παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 9 άτομα, εκ των οποίων οι 3 είναι Ελληνες και οι 4 αλλοδαποί, πολίτες Βιετνάμ, Τσεχίας και Ολλανδίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε πως οι δύο από τους Έλληνες δικαιολογήθηκαν καθώς επικαλέστηκαν πως είναι… άνεργοι και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Το απίστευτο «καμουφλάζ»

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, εντοπίστηκαν έξι πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια υδροπονικής κάνναβης, τα οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εγκαταστήσει και λειτουργούσε σε αντίστοιχες πολυτελείς κατοικίες, σε περιοχές της Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.936 δενδρύλλια κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας. Σημειώνεται, ότι οι δράστες είχαν εγκαταστήσει, μεταξύ άλλων, εργαστήρια στην Εκάλη, τον Διόνυσο, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί ακόμα περισσότερο εντύπωση είναι το «καμουφλάζ» που είχαν προκειμένου τα σπίτια αυτά να μην κινούν υποψίες, κάτι που αποδεικνύει και το μέγεθος της εξειδίκευσής τους.

Συγκεκριμένα, είχαν τοποθετήσει στα φώτα χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να ανάβουν σε κάθε δωμάτιο συγκεκριμένες ώρες, και να φαίνεται πως κάποιος είναι και ζει μέσα στο σπίτι.

Εκτός από τα 2.936 δενδρύλλια, κατασχέθηκαν πάνω από 19 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, περισσότερα από 37 κιλά φύλλων κάνναβης, αποξηραμένων και μη, το χρηματικό ποσό των 45.570 ευρώ, 170 δολάρια Η.Π.Α, 3 Ι.Χ αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτα, ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και πλήρης εξοπλισμός για την καλλιέργεια των φυτών.

Επιπλέον από την έρευνα στις οικίες και τα οχήματα τριών εκ των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα περίπου 8,4 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 60 γραμμάρια γύρης κάνναβης, 2,8 κιλά αποσπασμάτων φυτικής κάνναβης και 250 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Ο… καταμερισμός της εργασίας

Ως προς τον ρόλο που είχαν τα μέλη του κυκλώματος, ο 36χρονος Ελληνας ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση του πελατολογίου, του κατάλληλου εξοπλισμού για την εγκατάσταση των υδροπονικών καλλιεργειών, τη συγκέντρωση των εσόδων από τις πωλήσεις και την κατανομή τους στα υπόλοιπα μέλη, καθώς και για το συντονισμό τους.

Άμεσος συνεργός του 36χρονου ήταν 48χρονος Βιετναμέζος, ο οποίος διέθετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια, ενώ μεριμνούσε για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών και την πλήρη επίβλεψη της λειτουργίας των εργαστηρίων – φυτωρίων δενδρυλλίων κάνναβης. Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιφορτισμένα, μεταξύ άλλων, με την επίβλεψη της λειτουργίας των εργαστηρίων – φυτωρίων, τη φροντίδα για τη σωστή ανάπτυξη των φυτών και την προμήθεια κατάλληλων φαρμάκων και εξοπλισμού, καθώς και για την ανεύρεση πελατών και τη διαμεσολάβηση για την περαιτέρω διακίνηση αυτών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που παρακολουθούσε το κύκλωμα από τον περασμένο Φεβρουάριο, τα μέλη του διακίνησαν ναρκωτικά όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε διάφορα κοσμικά νησιά της χώρας μας. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το «πελατολόγιο» του κυκλώματος, μιας και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως απευθυνόταν σε άτομα μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top