Ανδρέας Παντελειός: «Αν δεν στηρίξουμε την παραγωγή μας, μέχρι το 2050 θα είναι αργά»
Εκπομπή: Το Βήμα του Πολίτη
Ημερομηνία: 24 Οκτωβρίου 2025
Σταθμός: Ionian Galaxy 90.8
Δημοσιογράφος : Σάκης Βούτος
Καλεσμένος: Ανδρέας Παντελειός, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης
️ Θέμα συνέντευξης: Το συνέδριο του INSULEUR στη Σύρο και η ανάπτυξη των νησιωτικών οικονομιών
Συμμετοχή στη Σύρο
-
Ο κ. Παντελειός συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Φόρουμ του INSULEUR (Δίκτυο Επιμελητηρίων Νησιωτικών Περιοχών της Ε.Ε.).
-
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση «Γεύσεις Αυθεντικότητας» και η παρουσίαση του «Aegean Cuisine», πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
-
Ο στόχος ήταν η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας ως στοιχείο πολιτισμού και τουριστικής ταυτότητας.
️ Η ιδέα για το «Ionian Cuisine»
-
Ο κ. Παντελειός πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου γαστρονομικού brand για τα Ιόνια Νησιά (“Ionian Cuisine”), ανάλογου με το Aegean Cuisine.
-
Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να:
-
Ενισχύσει την ταυτότητα και προβολή των Ιονίων μέσω της κουζίνας τους.
-
Συνδέσει τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή, στηρίζοντας τοπικά προϊόντα.
-
Μεταφέρει την κουλτούρα των γεύσεων σε μια πιο πολιτιστική διάσταση.
-
Ο πρωτογενής τομέας και η βιωσιμότητα
-
Ο κ. Παντελειός τόνισε ότι χωρίς γεωργία, κτηνοτροφία και τοπική παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα και τα νησιά.
-
Από κάθε ευρώ τουριστικού εσόδου, μόνο το 40% μένει τοπικά, επειδή δεν παράγουμε αρκετά προϊόντα.
-
Το νησιωτικό μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες δεν είναι βιώσιμο.
Τοπικά προϊόντα και τουρισμός
-
Έγινε εκτενής συζήτηση για την ανάγκη να προβάλλονται και να χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταλύματα.
-
Παραδείγματα:
-
Ρομπόλα Κεφαλονιάς, φέτα, μέλι, ελαιόλαδο, παγωτό, τυριά.
-
Η ανάγκη να σταματήσει η πρακτική πλαστών ετικετών (π.χ. “Ρομπόλα” που δεν είναι τοπική).
-
-
Οι τιμές των τοπικών προϊόντων είναι πλέον ανταγωνιστικές, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να προτιμώνται εισαγόμενα.
Κριτική στην πολιτεία και στις στρεβλώσεις
-
Έντονη κριτική για:
-
Κακή διαχείριση των επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και φαινόμενα απάτης.
-
Καθυστέρηση στα εμβόλια για τη ζωική πανώλη που έπληξε κτηνοτροφία.
-
Αδυναμία του κράτους να στηρίξει τον πραγματικό αγρότη και κτηνοτρόφο.
-
Εισαγωγές γάλακτος, πατάτας και λεμονιών ενώ υπάρχουν εγχώριες παραγωγές.
-
Συμβολισμός και παραδείγματα
-
Αναφέρθηκε ο παραλληλισμός των μελισσών ως πρότυπο συνεργασίας και οργάνωσης.
-
Τονίστηκε ότι τα νησιά όπως Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς αξιοποίησης τοπικών προϊόντων.
Συμπέρασμα
-
Χρειάζεται νέα στρατηγική για τη νησιωτική ανάπτυξη:
-
Σύνδεση τουρισμού – πρωτογενούς τομέα – πολιτισμού.
-
Ενίσχυση της παραγωγής και όχι μόνο των υπηρεσιών.
-
Στήριξη των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
-
-
Ο κ. Παντελειός τόνισε ότι η γαστρονομία είναι δύναμη πολιτισμού και οικονομίας.
✍️ Κλείσιμο συνέντευξης
-
Ο Σάκης Βούτος επισήμανε πως:
-
Τα ίδια προβλήματα συζητούνται εδώ και 30 χρόνια, χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
-
Οι «καρέκλες» πρέπει να αλλάξουν χέρια αν δεν ακούν τα «ότα» (όπως είπε χαρακτηριστικά).
-
-
Ο κ. Παντελειός συμφώνησε πως το μήνυμα της Σύρου είναι σαφές:
«Η νησιωτική ανθεκτικότητα περνά από την πρωτογενή παραγωγή.
Αν δεν αλλάξουμε ως το 2050, θα είναι αργά.»
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη.
Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης μιλά στον Σάκη Βούτο για το συνέδριο του INSULEUR στη Σύρο, τη σημασία της τοπικής γαστρονομίας και την ανάγκη αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά.
Συνέντευξη στον Σάκη Βούτο
Εκπομπή: Το Βήμα του Πολίτη
Σταθμός: Ionian Galaxy 90.8 – 24 Οκτωβρίου 2025
Ερώτηση – Σάκης Βούτος:
Κύριε Παντελειέ, συμμετείχατε πρόσφατα σε ένα σημαντικό συνέδριο στη Σύρο, στην καρδιά των Κυκλάδων. Πείτε μας τι ακριβώς αφορούσε και ποια ήταν η εμπειρία σας.
Απάντηση – Ανδρέας Παντελειός:
Είχα την τιμή να συμμετάσχω στη Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Φόρουμ του INSULEUR, του Δικτύου Επιμελητηρίων των Νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις «Γεύσεις Αυθεντικότητας» και η παρουσίαση του Aegean Cuisine, που αποτελεί πια κατοχυρωμένο ελληνικό brand.
Η Σύρος έσφυζε από ζωή και νησιωτικό πνεύμα – ήταν ένα ευρωπαϊκό συνέδριο με συμμετοχή υπουργών, ευρωβουλευτών και παραγωγών. Μιλήσαμε για τη βιωσιμότητα, τη νησιωτική οικονομία και, κυρίως, για τη γαστρονομία ως πολιτισμό και εργαλείο ανάπτυξης.
Ερώτηση:
Ακούστηκε πολύ η ιδέα για το “Ionian Cuisine”. Τι ακριβώς προτείνετε;
Απάντηση:
Θεωρώ ότι τα Ιόνια Νησιά έχουν τη δική τους μοναδική ταυτότητα – συνταγές, προϊόντα, πρώτες ύλες, πολιτισμό.
Η δημιουργία του brand “Ionian Cuisine” θα μπορούσε να αναδείξει αυτήν την ταυτότητα και να ενώσει τουρισμό, παραγωγή και παράδοση.
Έχουμε τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας – από το κρασί της Ρομπόλας και το μέλι, έως τα τυριά, τα παγωτά και τα ελαιόλαδά μας. Όταν αυτά μπουν στο τραπέζι του επισκέπτη, το νησί “γράφει” στη μνήμη και στη γεύση του. Αυτό είναι ο πολιτισμός της γαστρονομίας.
Ερώτηση:
Αναφερθήκατε συχνά στην ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Πόσο κρίσιμο θεωρείτε αυτό για την επιβίωση των νησιών;
Απάντηση:
Χωρίς αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και μεταποίηση, δεν πάμε πουθενά.
Σήμερα, από κάθε ευρώ που αφήνει ο τουρίστας, μόνο το 40% μένει στην τοπική οικονομία, γιατί τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα.
Αν συνεχίσουμε να πουλάμε μόνο υπηρεσίες, τότε μέχρι το 2050 δεν θα έχουμε τίποτα να προσφέρουμε εκτός από ήλιο και θάλασσα.
Χρειαζόμαστε ισχυρή παραγωγή και σύνδεση της τοπικής κουζίνας με τον τουρισμό.
Ερώτηση:
Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των τοπικών προϊόντων θεωρούνται από κάποιους υψηλές. Τι απαντάτε;
Απάντηση:
Αυτό ήταν παλιότερα μια δικαιολογία. Σήμερα οι τιμές είναι απολύτως ανταγωνιστικές.
Και ακόμα κι αν κάποια προϊόντα είναι λίγο ακριβότερα, αξίζουν τον κόπο γιατί η ποιότητα είναι ανώτερη.
Όταν ο τουρίστας δοκιμάζει ένα τοπικό τυρί, ένα κρασί ή ένα μέλι που δεν έχει στη χώρα του, θα το θυμάται και θα επιστρέψει.
Αντίθετα, αν φάει κάτι από το σούπερ μάρκετ, δεν θα νιώσει ποτέ ότι γνώρισε το νησί.
Ερώτηση:
Μιλήσατε και για προβλήματα στον αγροτικό χώρο – επιδοτήσεις, εμβόλια, εισαγωγές. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση;
Απάντηση:
Ελπίδα υπάρχει, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση.
Πρέπει να στηριχθούν οι νόμιμοι και ενεργοί παραγωγοί,
Η Ευρώπη έχει εξοργιστεί με τις στρεβλώσεις.
Αν δεν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, θα χάσουμε τη βάση της αγροτικής μας πολιτικής.
Ερώτηση:
Το συνέδριο στη Σύρο άφησε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα;
Απάντηση:
Ναι, το βασικό μήνυμα ήταν η ανθεκτικότητα των νησιωτικών οικονομιών.
Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να επενδύσουμε στη βιώσιμη γεωργία, στη μεταποίηση και στη νέα γενιά παραγωγών.
Οι μέλισσες, όπως είπε ένας μελισσοκόμος στη Σύρο, “διδάσκουν συνεργασία και συγκέντρωση στο σκοπό”. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς στα νησιά μας.
Να δουλέψουμε μαζί, να αξιοποιήσουμε τη γνώση και να στηρίξουμε τον τόπο μας.
Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μείνει ζωντανή και παραγωγική.
Ερώτηση – Σάκης Βούτος:
Κύριε Παντελειέ, ακούγοντας σας, θα έλεγα πως δεν μιλάμε πια για πολυτέλεια αλλά για επιβίωση.
Απάντηση – Ανδρέας Παντελειός:
Ακριβώς. Αν δεν αλλάξουμε πορεία σύντομα, θα μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις.
Ο τουρισμός είναι πολύτιμος, αλλά δεν μπορεί να σταθεί μόνος του χωρίς παραγωγή.
Η νησιωτική Ελλάδα έχει τα πάντα – έδαφος, ήλιο, κλίμα, ανθρώπους.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι όραμα, συνεργασία και συνέπεια.
️ Επίλογος του Σάκη Βούτου:
«Χτυπήσατε καμπανάκι, κύριε Παντελειέ. Αν τα “ότα” της εξουσίας δεν ακούν, καλύτερα να πάνε σπίτι τους. Γιατί τα ίδια και τα ίδια τα συζητάμε εδώ και τριάντα χρόνια…»




