skip to Main Content
σταυρος ΣΠΑΘΗΣ 1020 (Copy)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Έρχεται νομοσχέδιο για τη μείωση προστίμου λόγω αδήλωτης εργασίας

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνει τους επαγγελματίες-μέλη του ότι αναμένεται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη μείωση προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και αύριο. Συνοπτικά προβλέπει -μεταξύ άλλων- μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο), διαγραφή οφειλών για ασφαλισμένους που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τ.ΟΑΕΕ και θεσπίζει κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών και στην ασφάλιση των αγροτών. Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα διαγραφής χρεών που ανατρέχουν σε χρόνο πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και για τα οποία προκύπτει «εύλογη αμφιβολία» σε βάρος παράλληλα ασφαλισμένων. Ειδικότερα για την αδήλωτη εργασία, το υπουργείο, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προωθεί την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και την πρόβλεψη κλιμακωτής μείωσης του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου και ανάλογα με τον χρόνο της πρόσληψης.

Με τον τρόπο αυτό, από μια αμιγώς τιμωρητική και εισπρακτική λογική του προστίμου, έρχεται στο προσκήνιο η μέριμνα για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πρόσληψη του εργαζόμενου και η αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών από τον εργοδότη, συνδέει ευθέως την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με την αύξηση των θέσεων εργασίας που πληρούν τους όρους της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, η αλλαγή αυτή στην αρχιτεκτονική του προστίμου, σύμφωνα με το υπουργείο, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το αίσθημα του φόβου απέναντι στην εργοδοτική παραβατικότητα και να καταγγείλουν το καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Από την άλλη, ο εργοδότης που έχει ήδη εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο θα γνωρίζει ότι θα επανελεγχθεί, με το ύψος του προστίμου να πολλαπλασιάζεται αν κατά τον έλεγχο εντοπιστεί ξανά να απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής

Επιστολή Σπαθή σε Μίχαλο για τις εκλογές της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Εµπορικού Επιµελητηρίου

Αγαπητέ Πρόεδρε, μετά από τη σημερινή μου τυχαία ανακάλυψη στο διαδίκτυο περί της μετάθεσης των εκλογών της Ε.Ε.Δ.Ε.Ε. νοιώθω ιδιαίτερα απογοητευμένος για την σχέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Θεωρώ απαράδεκτο να μαθαίνουμε εδώ στην Κεφαλονιά περί μετάθεσης των εκλογών και η Κεντρική Ένωση της οποίας προΐσταστε να μην μας έχει ενημερώσει έγκαιρα.

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης είναι νησιωτικό Επιμελητήριο και οι μετακινήσεις στην Αθήνα απαιτούν πολλά έξοδα για τα μέλη του Δ.Σ. που θα έρχονταν για τις εκλογές, χρήματα που όπως πολύ καλά ξέρετε, δεν υπάρχουν.

Η μη ενημέρωσή μας από εσάς αποτελεί «φιάσκο», τα δε χρήματα που χάθηκαν από τα εισιτήριά μας και την διαμονή μας στην πρωτεύουσα αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα για τους επαγγελματίες Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που με πολύ κόπο πληρώνουν τη συνδρομή τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία εκ μέρους σας, ακόμη και αν έχει την αποκλειστική ευθύνη ο αρμόδιος Υπουργός, αφού υποτίθεται ότι συνεργάζεστε για το καλό όλων μας. Η «απραξία» σας πάνω σε αυτό το θέμα με έχει στενοχωρήσει αφάνταστα και απαιτώ να ζητηθούν ευθύνες, διότι δεν είναι σωστό αν κάτι δεν το ελέγχουμε να το καταστρέφουμε.

Οι εκλογές δεν αναβάλλονται, δεν ακυρώνονται και δεν μετατίθενται δύο ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους. Είστε ο συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης και όλων εμάς που σας στείλαμε σε αυτή τη θέση που κατέχετε αυτή την ώρα και οφείλατε να μας προστατέψετε ενημερώνοντάς μας.

Υ.Γ. Ελπίζουμε μέχρι την προσεχή Παρασκευή που θα διεξαχθούν οι εκλογές να μας έχετε ενημερώσει επίσημα ότι δεν θα διεξαχθούν!

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Σταύρος Σπαθής

Σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση τη Δευτέρα 04-06-2018 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι.

Θέματα:

  1. Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018.
  2. Ορισμός δυο τακτικών και δυο αναπληρωματικών μελών στην Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (μέλη για την Γενική Συνέλευση).
  3. Ανακοινώσεις προέδρου.
  4. Συζήτηση με τους επαγγελματίες και εκπροσώπους συλλόγων της Παλλικής.

 

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γενικός Γραμματέας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ                                                ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΜΠΑΝΟΣ

Αντίθετο το Επιμελητήριο στην μετακίνηση της ΜΕΘ Αργοστολίου στο Ρίο

Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στην Κεφαλονιά είναι πολλά και τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμη περισσότερα. Στους επαγγελματίες-μέλη του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης δεν παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη για την οποία πληρώνουν μέσω των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία πολλά χρήματα.

Εδώ και μερικές ημέρες πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας ότι η ΜΕΘ που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου (Δωρεά Βεργωτή) θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο του Ρίου διότι εδώ στην Κεφαλονιά δεν μπορεί να λειτουργήσει.  Οι επαγγελματίες Κεφαλονιάς-Ιθάκης και εμείς ως Επιμελητήριο διαφωνούμε κάθετα με την απομάκρυνση της ΜΕΘ. Απαιτούμε από τον Δήμαρχο να λάβει ξεκάθαρη θέση και από την Βουλευτή μας να σταματήσει αυτό το «υγειονομικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί στο νησί μας. Ζητάμε να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις έτσι ώστε να λειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Αργοστόλι και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού μας. Άλλωστε, η «Δωρεά Βεργωτή» έγινε προς τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς κατοίκους των νησιών μας και φυσικά για τους επισκέπτες μας. Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς-Ιθάκης θα σταθεί εμπόδιο στην απαξίωση της ΜΕΘ Αργοστολίου και στη μεταφορά της στο νοσοκομείο του Ρίου, μια ΜΕΘ που έχει σύγχρονο και πανάκριβο εξοπλισμό, αλλά παραμένει αδρανής.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top