skip to Main Content
σπαθής Copy (Copy)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Το Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης σας ενημερώνει ότι η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε συνεργασία με την Σ.Ε.Τ.Κ.Ε ( Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος) δημιούργησαν για τα μέλη τους την Κάρτα Μέλους η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει στον κάτοχο της περισσότερες υπηρεσίες αλλά και προνόμια και εκπτώσεις με συμβεβλημένες επιχειρήσεις.
Έχει ήδη δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αντίστοιχων επιχειρήσεων που μπορούν να καλύψουν κάθε πιθανή αγοραστική ανάγκη του Επιχειρηματία τουριστικού καταλύματος. Άμεσα εμπλεκόμενες (κατασκευαστικές, ανακαίνισης ,εξοπλισμού, ιματισμού, εστίασης) ή και έμμεσα μιας και οι επιχειρηματίες – μέλη μας που απαριθμούν τους 1000 περίπου αποτελούν ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό.
Μέσα από τα προνόμια που θα παρέχουν το δίκτυο συμβεβλημένων επιχειρήσεων με την Κάρτα μέλους σκοπεύουμε να αναδείξουμε την εγχώρια αγορά κάνοντας την ακόμα πιο ελκυστική και συμφέρουσα για τα Μέλη μας.
Για τούτο σας καλούμε να γίνετε μέλη του δικτύου μας, προβάλλοντας τις επιχειρήσεις σας και να διαπιστώσετε άμεσα τα οφέλη μιας τέτοιας εφαρμογής και τη νέα δυναμική που θα προσδώσει στην επιχείρηση σας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική ανταπόκριση σας.
Για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων με τους παρακάτω τρόπους:
Τηλ επικ. – fax 26710-29109
Email : oeeddki1@gmail.com
Δ/νση : Αντώνη Τρίτση 64 ,έναντι ΕΟΤ ( καθημερινά 09:00- 14:00)

Για το γραφείο τύπου του Επιμελητηρίου.

Θέμα: Ανάγκη διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών

Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Σκάλα την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δημοτών, αλλά και επισκεπτών της περιοχής. Λόγω του γεγονότος ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας δεν ήταν απασχολημένες σε άλλες πυρκαγιές δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ωστόσο, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της αύξησης των πυρκαγιών που ενδεχομένως να έχουμε, η ανάγκη διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών είναι αναγκαία.
Μετά από απαίτηση των επαγγελματιών-μελών μας, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σας ζητώ το Δασαρχείο Κεφαλονιάς να δώσει την άδεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι αντιπυρικές ζώνες, σε συνεργασία με Περιφέρεια, Δήμο και επαγγελματίες σε όλες τις τουριστικές περιοχές του νησιού μας που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος (ξενοδοχεία, καταλύματα).

Ο Πρόεδρος

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ. ΣΠΑΘΗ

Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης για την επιχειρηματικότητα στα δύο νησιά, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Επιμελητήρια της περιφέρειας, το ΕΕΑ φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του σελίδα www.eea.gr συνεντεύξεις Προέδρων ή μελών Των Διοικητικών τους Συμβουλίων. Στόχος η δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί μακριά από την Αθήνα, οι προτεινόμενες από αυτούς λύσεις, οι προοπτικές προόδου επιχειρήσεων των περιοχών τους και βέβαια η δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων της χώρας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης, κ. Σταύρου Σπαθή:
1. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και ποιες οι λύσεις που εσείς προτείνετε;
Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, είμαστε νησιά και αυτό τα λέει όλα! Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι εποχικές, ο κόσμος τον χειμώνα είναι λίγος και η αγοραστική του δύναμη περιορισμένη, υπάρχει αυξημένο κόστος στα καύσιμα, κόστος μεταφορικό για τις μετακινήσεις μας μεγάλο, κόστος μεταφορικών στα προϊόντα, μέρες του χειμώνα που είμαστε αποκλεισμένοι ακτοπλοϊκώς και γενικά η πλειονότητα των επιχειρήσεων προσπαθεί να επιβιώσει και να βγάλει το απαραίτητο κέρδος, δουλεύοντας με μεγάλη ένταση τέσσερεις μήνες τον χρόνο. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου και υψηλού επιπέδου μόρφωσης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις μας, διότι η ζωή στα νησιά μας είναι δύσκολη τον χειμώνα και οι νέοι επιστήμονες αναζητούν εκτός Κεφαλονιάς και Ιθάκης επαγγελματικές ευκαιρίες και ανέλιξη. Λύσεις στα προβλήματα των επαγγελματιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα δώσουν, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, η ευκολότερη και οικονομικότερη προσβασιμότητα στα νησιά μας, η δημιουργία δυνατών επιχειρήσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που θα βγάλει από την ανεργία νέους επιστήμονες και θα τους προσφέρει προοπτική.
2. Τα νησιά σας αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όμως με σχετικά μικρή σεζόν σε σύγκριση με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό για την επιχειρηματικότητα και πως είναι εφικτό να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος;
Πράγματι η τετράμηνη τουριστική περίοδος αποτελεί για όλες τις επιχειρήσεις ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ως νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης, από τις πρώτες συντονισμένες ενέργειες που αναλάβαμε δράση, ήταν η συνεννόηση με όλους τους φορείς ώστε να είναι έτοιμα τα νησιά μας να υποδεχτούν τους φετινούς πρώιμους επισκέπτες μας ενώ ταυτόχρονα με τη δημιουργία του νέου portal για Κεφαλονιά και Ιθάκη σκοπεύουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στο τέλος της σαιζόν μέσω προσφορών. Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού είναι ένα πεδίο επίσης που εξετάζουμε σοβαρά για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την τουριστική περίοδο. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν προοπτικές ανάπτυξης στον θεματικό τουρισμό και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητήσουμε με φορείς. Τέλος, θέλουμε ως φορέας να συνεισφέρουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση με τις γνώσεις και τις προτάσεις μας, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές των νησιών μας και να αξιοποιηθούν με σύνεση μέρη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες μας.
3. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα νησιά σας και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις για την προσέλκυση επενδυτών;
Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη αποτελούν ευκαιρίες επενδυτικές για όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα ή στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση. Είμαστε δύο νησιά με απαράμιλλη ομορφιά και πλούσια εδάφη. Κρασί, λάδι, φέτα, αρωματικά φυτά, μέλι είναι πολύ δυνατά χαρτιά και η επένδυση εκεί φαντάζει ελκυστική. Λείπουν επίσης οι ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και ταυτόχρονα υπάρχει ζήτηση από τους tour operator για δωμάτια υψηλών προδιαγραφών, οπότε διαπιστώνετε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις.  Ένα γραφείο υποδοχής επενδυτών βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και έχουμε σκοπό το Επιμελητήριο  να αποτελέσει τον αξιόπιστο και εξειδικευμένο συνομιλητή των επενδυτών στα επιχειρηματικά τους σχέδια στα νησιά μας. Άλλωστε ποιος άλλος γνωρίζει καλύτερα το επιχειρείν από το Επιμελητήριο;
4. Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος των περιφερειακών Επιμελητηρίων στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;
Στη ζωή πολλές φορές σχεδιάζουμε και οραματιζόμαστε, εφαρμόζουμε δοκιμασμένες ή  καινοτόμες πρακτικές, ρισκάρουμε ή ακολουθούμε την πεπατημένη, όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα Επιμελητήρια με τη σημερινή τους μορφή σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να σταθούν αρωγοί της επιχειρηματικότητας, ενώ κάποιες τροποποιήσεις της νέας νομοθεσίας οι οποίες έχουν προταθεί, θα ήταν χρήσιμες. Ο νέος θεσμός θα δείξει στο τέλος της τετραετίας πόσο θα βοηθήσει την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα τοπικά Επιμελητήρια πρέπει να ατονήσουν. Τουναντίον.
Είναι πεποίθησή μας ότι η σημαντικότερη βοήθεια στη χώρα, θα ήταν η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί να ακούσουν τις φωνές μας όπως αυτές εκφράζονται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, και να προχωρήσει σε ρηξικέλευθες αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αν αυτό δεν συμβεί, πολύ φοβάμαι ότι πολύ λίγες Ελληνικές επιχειρήσεις θα επιβιώσουν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Έχουμε εικόνα της αγοράς σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας και σας διαβεβαιώνω ότι, όσες προσπάθειες και αν κάνουν τα Επιμελητήρια της χώρας να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του κάθε επιχειρηματία.

Σταύρος Σπαθής
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top