skip to Main Content
1 300×336 (Copy)

Άκουσε τα προβλήματα των επαγγελματιών της Κεφαλονιάς ο Παναγιώτης Σγουρίδης

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, στο πλαίσιο της σύνταξης πρότασης από την πλευρά του κόμματός του αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα παρόντος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σγουρίδης, που συνοδευόταν από τον Γραμματέα του Οργανωτικού των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνο Γκίκα και τον Συντονιστή Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Κώστα Μιχαλάκο, είχε σήμερα νωρίς το μεσημέρι συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα, όπου αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την Αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ΠΙΝ. Λίγο αργότερα ο πρώην Υπουργός συναντήθηκε με τους επαγγελματικούς φορείς της Κεφαλονιάς, οι οποίοι του ανέπτυξαν τα παράπονά τους από την κυβέρνηση και τις θέσεις τους στο κομμάτι της ανάπτυξης του νησιού μας. Ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του νησιού μας είναι το Φισκάρδο και ο πρόεδρός του, Πολυχρόνης Δενδρινός, ανέφερα με τη σειρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και οι εκεί επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά τόνισε για το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται με τα σκάφη, τα οποία το καλοκαίρι δεν μπορούν να δέσουν, διότι δεν υπάρχει μια πλωτή εξέδρα. Άφησε αιχμές για τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο και προέτρεψε τον κ. Σγουρίδη να πιέσει αυτός τόσο την Υπουργό κα Κουντουρά, όσο και την κα Μαρκάτου στο Υπουργείο, προκειμένου να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. «Μέσα στην κρίση που ζούμε έρχονται τουρίστες και επισκέπτες στο Φισκάρδο με σκοπό να ξοδέψουν πολλά χρήματα και οι υποδομές που έχουμε δεν τους επιτρέπουν να τα ξοδέψουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δενδρινός.

Το ίντερνετ, η υπερφορολόγιση και η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου «Η Κράνη», Ιάκωβος Νιφοράτος, του έθεσε πέντε βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με το εμπόριο στο Αργοστόλι, αλλά και της Κεφαλονιάς γενικότερα. Το πρώτο από αυτά ήταν το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης που δεν υπάρχουν στο Αργοστόλι. Το δεύτερο ήταν η μεγάλη ζημιά που γίνεται στο εμπόριο του νησιού μας, αλλά και στο κράτος από τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου το οποίο όπως τόνισε «μαστίζει την αγορά, αφού δεν γίνεται με τους σωστούς όρους» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το 2017 έφυγαν από την Κεφαλονιά περίπου 12 εκ. ευρώ για αγορές μέσω ίντερνετ. «Το 90% αυτών των επιχειρήσεων λειτουργούν εις βάρος του εμπορίου και εις βάρος του κράτους, αφού δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φορολογία, μια και αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως κλείνουν μετά από ένα διάστημα αφήνοντας χρέη στο κράτος, αφού πρώτα έχουν εισπράξει από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Νιφοράτος. Το τρίτο θέμα που ανέφερε ήταν η βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το τέταρτο η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων από το κράτος και το τελευταίο ήταν η λειτουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα βοηθήσει με τα κεφάλαια που χρειάζονται τους επαγγελματίες, προκειμένου αυτοί να εκμεταλλευτούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Οι… αγώνες των εφοριακών και η νησιωτικότητα
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ερύσσου, Στάθης Τζελέντης, που είπε και αυτός για τα προβλήματα του λιμανιού, τονίζοντας ακόμη όμως δύο. Το ένα έχει να κάνει με τους ελέγχους της εφορίας στα καταστήματα της περιοχής, οι οποίοι είναι συχνοί και αρκετές φορές εκνευριστικοί αναστατώνοντας πελάτες και καταστηματάρχες. Πρόσθεσε ακόμη και το πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης τονίζοντας ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Ερύσσου πληρώνουν πανάκριβα το νερό και την αποχέτευση και πολλές φορές δεν τα έχουν κιόλας. Στο θέμα της εφορίας και των ελέγχων έμεινε και ο πρόεδρος των επισητιστικών επαγγελμάτων, Χρήστος Καμπανός. Έρχονται στα μαγαζιά μας και μας αντιμετωπίζουν ως εκ προοιμίου απατεώνες. Στενοχωριούνται αν δεν βρουν τίποτε για να μας γράψουν. Φέτος μάλιστα έχει ανοίξει και μια βεντέτα με τους ελέγχους, αφού τα κλιμάκια της Ηλείας που έρχονται εδώ και τα κλιμάκια της Κεφαλονιάς που πηγαίνουν απέναντι προσπαθούν να παραβγούν το ένα το άλλο ποιο από τα δύο θα γράψει περισσότερους. Ο Ανδρέας Παντελιός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικότητας, έκανε δύο προτάσεις στον κ. Σγουρίδη. Η πρώτη είχε να κάνει με το να δοθεί κίνητρο στον νησιώτη επαγγελματίας μέσα από τη νησιωτικότητα, φέρνοντας για παράδειγμα της Γαλλίας (Κορσική) και της Ισπανίας (Βαλεαρίδες). Και το δεύτερο ήταν να ανοίξουν οι… κάνουλες των τραπεζών για δάνειο έως 40.000 ευρώ (επιτόκιο 2%) στους επαγγελματίες τον Μάρτιο με αποπληρωμή μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, για να καταφέρουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κανονικά στην αρχή της σεζόν. Τους μηχανικούς της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης εκπροσώπησε ο Γιώργος Παυλάτος, κάνοντας αναφορά στα επαγγελματικά τους δικαιώματα δίνοντας τις προτάσεις τους στον κ. Σγουρίδη για να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό.

Πέντε άξονες προτεραιότητας για τα Ιόνια Νησιά
«Ήρθαμε εδώ να προσεγγίσουμε την κοινωνία, να πιάσουμε τον παλμό και να κάνουμε την πρότασή μας αναφορικά με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Σγουρίδη, που άκουσε προσεκτικά αυτά που του είπαν οι φορείς ζητώντας μάλιστα διευκρινήσεις σε πολλά θέματα. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα χρηματοδότησης στους επαγγελματίες των νησιών, έκανε αναφορά στην ισοτιμία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, ενώ έθεσε και θέμα Καλλικράτη, τονίζοντας ότι δεν γίνεται νησί και δήμος, δεν γίνεται να είναι π.χ. ένας δήμος το Καστελόριζο και ένας δήμος η Κεφαλονιά ή η Λέσβος. Ο πρώην Υπουργός κατέληξε σε πέντε άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η Αναπτυξιακή Πολιτική της Περιφέρειάς μας.
-Νησιωτικότητα (όπως στο Αιγαίο)
-Κάθετος άξονας με έργα από Κέρκυρα ως Ζάκυνθο σε οδικό δίκτυο και λιμάνια
-Ανάπτυξη των Κάστρων των Επτανήσων, ιδιαίτερα της Κεφαλονιάς
-Θεσμοθέτηση και οριοθέτηση υδατοδρομίων πέρα από Κέρκυρα και Παξούς
-Δέσιμο και παράλληλη πορεία αθλητικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού τουρισμού.
Κλείνοντας ο κ. Σγουρίδης ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε ειδκή κατάσταση και οι δανειστές επιβάλλουν τους όρους τους. Τόνισε ωστόσο ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 η κυβέρνηση θα μειώσει τη φορολογία από το 29% στο 21% και το ΦΠΑ από το 24% ίσως και στο 18%. Αναφορικά με το κόμμα των ΑΝΕΛ ο κ. Σγουρίδης είπε ότι το χτυπούν παραπολικά και όχι πολιτικά και έδειξε σίγουρος ότι στις ερχόμενες εκλογές θα είναι ακόμη πιο δυνατό, άσχετα με το τι δείχνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

234567

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top