skip to Main Content
Copy Of Copy Of %ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%83 %ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83 Copy

Άκης Τσελέντης: Τι θα γίνει στην Ελλάδα αν συμβούν σεισμοί σαν της Ιταλίας .

Για τον σεισμό της Ιταλίας αλλά και τις δύο περιοχές στην Ελλάδα που οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy.

Ο κ. Τσελέντης δεν αποκάλυψε τις δύο συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επιβεβαίωσε όμως ότι έχουν συσσωρεύσει ενέργεια και πως οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά, έχοντας μάλιστα εγκαταστήσει ειδικά όργανα.

Στο Ληξούρι θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς

Για την Κεφαλονιά, ο κ. Τσελέντης είπε ότι αναμένει και άλλους σεισμούς στο Ληξούρι, τους οποίους χαρακτήρισε μετασεισμούς τον δύο σεισμών του 2014.

«Μην ξεχνάμε ότι η Κεφαλονιά περιβάλλεται από ρήγματα, η Ζάκυνθος το ίδιο, έχουμε τα ρήγματα του ’53, η Λευκάδα έχει τα δικά της…  »

Δεν θα δούμε εικόνες σαν της Ιταλίας στην Ελλάδα, αλλά να προσέχουμε

Πάντως, ο Άκης Τσελέντης σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε εικόνες σαν της Ιταλίας.

«Εκεί τα σπίτια ήταν παλιά, ήταν 200 χρόνων, ήταν φτιαγμένα από σανό, λάσπη, πηλό και πέτρα. Οι σεισμοί έγιναν σε μία περιοχή που δεν είχε υποστεί σεισμό εδώ και 200 χρόνια, άρα δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στην Ελλάδα, και καλούς μηχανικούς έχουμε, και πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό, ειδικά στην Κεφαλονιά που είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Το θέμα είναι μόνο να μην έχουμε τίποτα πανικούς και μετακινήσεις πραγμάτων στο εσωτερικό των σπιτιών»

Πάντως, ο κ. Τσελέντης ζήτησε να ελεγχθούν τα δημόσια κτήρια και ιδιαίτερα τα σχολεία, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τον ΟΑΣΠ και πως θα πρέπει οι δήμοι να ξεκινήσουν ελέγχους με τους δικούς τους μηχανικούς.

Υπάρχει η τεχνολογία, υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που μπορούν να ελέγξουν τα σχολεία με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ακόμα και με τη χρήση μικροδονήσεων, αυτό που χρειάζεται είναι πλέον η πολιτική βούληση.

Δημιουργείται ένα τεράστιο κέντρο στο Ληξούρι

Ο Κεφαλονίτης σεισμολόγος μίλησε και για τον σεισμολογικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο Ληξούρι. «Πρόκειται για μία τεράστια υποδομή» είπε, η οποία, όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά και εδώ, θα περιλαμβάνει σεισμολογικό πάρκο, μουσείο, αίθουσα προσομοίωσης σεισμών και που θα συνδεθεί με το κέντρο καταγραφών που θα βρίσκεται στο Αργοστόλι (στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και στον Βοτανικό Κήπο).

Σημείωσε επίσης ότι όλο αυτό που σχεδιάζεται είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχει ακουστεί και που έχει προκαλέσει αντιδράσεις (αναφέρεται στον νέο φορέα που ετοιμάζει η κυβέρνηση) και στον οποίο αντιδρούν σύλλογοι εργαζομένων του ΙΤΣΑΚ και του υπουργείου Υποδομών.

Πάντως, είναι σημαντικό ότι με όλα αυτά, ολόκληρη η Κεφαλονιά στο μέλλον θα προσελκύει το ενδιαφέρον ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο ενώ θα ελέγχει με μεγάλη λεπτομέρεια τα σεισμολογικά δεδομένα για ολόκληρο το Ιόνιο.

Ειδικά, το κέντρο στο Αργοστόλι, είπε ο κ. Τσελέντης, θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από τους πιο σύγχρονους σεισμογράφους, αυτούς που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικές δοκιμές. «Θα μπορεί να βλέπει πολύ μικρά γεγονότα, σε όλη την πλάκα του Ιονίου και επίσης σε όλα τα ρήγματα της Κεφαλονιάς και του Ιονίου».

Χρειάζεται προσοχή και στις παραλίες

Ο καθηγητής επίσης μίλησε και για την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε, ειδικά όταν πηγαίνουμε σε απομονωμένες παραλίες, να μην καθόμαστε κοντά σε σημεία στα οποία μπορεί, σε περίπτωση σεισμού, να πέσουν βράχοι. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποιες πιο γνωστές παραλίες θα πρέπει να γίνει καθαρισμός και να απομακρυνθούν επικίνδυνοι βράχοι αλλά και να μπουν προστατευτικά πλέγματα. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Λευκάδας όπου, όπως είχαν προκληθεί κατολισθήσεις και πάνω από παραλίες, ευτυχώς όμως χωρίς θύματα, αφού ο σεισμός είχε γίνει τον Νοέμβριο.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top