skip to Main Content
Στιγμιότυπο οθόνης 2017 11 22 22 40 13 (1) (Copy)

Αυτά έγιναν από τον Δήμο για τα σχολεία – Χωρίς ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν τίποτα

Εκ των υστέρων προφήτες μπορούν να γίνουν πολλοί, όμως, η καθυστέρηση οφείλεται βασικά σε τρεις παράγοντες. Στην εξωφρενική γραφειοκρατία, στις πολεοδομικές παραβάσεις που είχαν τα σχολεία αλλά και στην έλλειψη πόρων.Έτσι όπως φάνηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συζήτηση (ο Θεός να την κάνει συζήτηση πάλι αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) είναι ότι, αν η Περιφέρεια δεν είχε βρει το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση, όλες οι υπηρεσίες που ελέγχονται από το υπουργείο Υποδομών, ακόμα θα… κλώσαγαν τα χαρτιά τους. No money, no honey λένε στα χωριά μας και το υπουργείο, πατώντας πάνω στην γραφειοκρατία αλλά και στο γεγονός ότι ήδη στην Κεφαλονιά είχαν ολοκληρωθεί τα σχολεία του Φαραώ, ουσιαστικά αρνιόταν να χρηματοδοτήσει τις επισκευές των σχολείων ή ένα νέο σχολείο.

Από τη στιγμή που λύθηκε το θέμα της χρηματοδότησης όλοι πήραν μπροστά, και μέσα σε ένα μήνα προσπαθούν να λύσουν γραφειοκρατικά προβλήματα χρόνων…

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, έτσι όπως φαίνεται, αλλά και έτσι όπως έχει σχεδόν προαναγγείλει ο αντιπεριφερειάρχης, το σχολείο στον Άγιο Αντώνη, αν τελικά προχωρήσει, θα προχωρήσει με λεφτά της Περιφέρειας αφού το υπουργείο δεν φαίνεται να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Τι είπε ο Μεσσάρης – Το Ιστορικό

Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι δεν αξιοποιεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και οι κατηγορίες δεν είναι άδικες αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο Δήμος έχει μηδαμινά αποτελέσματα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Όμως στο θέμα των σχολείων το πρόβλημα μάλλον είναι αλλού.

Ο Δημήτρης Μεσσάρης περιέγραψε το ιστορικό των κινήσεων που έγιναν, το οποίοι αναδεικνύει σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια τον… «γραφειοκρατικό κομπλεξισμό» του Δημοσίου, έτσι όπως τον είχε χαρακτηρίσει και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Αμέσως μετά τους σεισμούς κλήθηκαν οι Κτηριακές Υποδομές να εξετάσουν την καταλληλότητα των σχολικών συγκροτημάτων αλλά και να συναποφασίσουν μαζί με τον Δήμο για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

«Αποφασίσαμε όχι μόνο να επισκευάσουμε τα σχολικά κτήρια αλλά και να τα ενισχύσουμε ώστε ν’ αντέξουν σε έναν νέο σεισμό», είπε ο κ. Μεσσάρης προσθέτοντας ότι την εποχή εκείνη (2014) και λόγω των πολλών προβλήματων που είχαν αφήσει στην Κεφαλονιά οι σεισμοί και τις οποίες καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες του Δήμου, αποφασίστηκε να αναλάβουν οι Κτηριακές Υποδομές την εκπόνηση των μελετών.

Και πράγματι, ήρθαν εξειδικευμένα κλιμάκια, έγινε αποτύπωση των κτηρίων που είχαν υποστεί βλάβες και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τις μελέτες επισκευής.

Τότε αποκαλύφθηκε πλέον και επίσημα, κάτι που ήξεραν οι υπηρεσίες, αν και ίσως σε όλη του τη διάσταση. Τα σχολεία της Κεφαλονιάς στερούνταν νόμιμων αδειών!

Η Υπηρεσία Δόμησης στην οποία κατατέθηκαν οι φάκελοι αρνήθηκε φυσικά να εκδώσει άδειες για κτήρια τα οποία στερούνταν νομιμότητας είτε γιατί είχαν πολεοδομικές παρατυπίες είτε γιατί έλειπαν απαραίτητα έγγραφα. Να σημειώσουμε εδώ ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα δημόσια κτήρια, όχι μόνο τα σχολεία. Πλήθος δημοσίων κτηρίων είναι παράνομα αφού στερούνται νόμιμων αδειών.

Ή ΤΑΣ ή… επί τας

Ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα ήταν οι μελέτες να πάνε στο ΤΑΣ το οποίο δεν ελέγχει την νομιμότητα των αδειών! Ή να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την επισκευή σε ανάλογα «παράνομα» δημόσια κτήρια, αν έχουν προκύψει βλάβες από σεισμό, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενα η νομιμοποίησή τους. Τελικά επιλέχτηκε το πρώτο.

Κι εκεί όμως έπρεπε να υπάρξει νέα ρύθμιση που να επιτρέπει στο ΤΑΣ την ενίσχυση κτηρίων αφού τα καταστατικό του προέβλεπε μόνο επισκευές! Παρά τα απανωτά ταξίδια Δρακουλόγκωνα, τις διαδρομές στα υπουργεία της Θεοπεφτάτου και τα τηλέφωνα του Παρίση, η ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε και μπήκε σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2017! Με τις υγείες μας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό…

Το νέο πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι το ΤΑΣ δεν πλήρωνε τους μηχανικούς για να έρθουν στην Κεφαλονιά!!! Χρειαζόταν νέα ρύθμιση, νέες επαφές, νέα τηλέφωνα που κράτησαν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2017. Κατά διαβολική σύμπτωση μάλιστα, τα λεφτά βρέθηκαν όταν βρέθηκε και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Αν δεν είχε βρεθεί… διαβάστε στα «του Ίτς» ποιο κτήριο θα επισκευαζόταν…

Δείτε αποσπάσματα από την εισήγηση του Δ. Μεσσάρη.

 Πάνε και τα λεφτά του Μαρινάκη…

Τέλος, όπως είπε ο κ. Μεσσάρης, οι δωρεές της ΤΕΡΝΑ και του Ολυμπακού φαίνεται πως μάλλον (δεν είναι ακόμη σίγουρο) χάνονται αφού δεν αναφέρονται πουθενά πλέον στην ατελείωτη χαρτούρα που διακινείται μέσα από τις κάθε λογής υπηρεσίες.

Δημοτικό Συμβούλιο για τα σχολεία. Live Audio.

Posted by Κεφαλονίτικα Νέα on Dienstag, 21. November 2017

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία μεταδώσαμε ζωντανά ραδιοφωνικά (audio streaming).
Ολόκληρη η εισήγηση του Δ. Μεσσάρη βρίσκεται στην αρχή του streaming.
Σημ.: Αφού πατήσετε play, εάν δεν ακούτε ήχο, πατήστε το μεγάφωνο που βρίσκεται κάτω δεξιά στο παράθυρο του βίντεο.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top