skip to Main Content
20180314014336 DSC 7905 Wm (Copy)

Αφιέρωμα: 4 νέοι Κεφαλονίτες πολιτικοί μιλούν για την πολιτική

Κανένας τόπος για τα νιάτα δεν υπάρχει λοιπόν. Τα παιχνίδια εξουσίας δεν επιτρέπουν τέτοιες παραχωρήσεις και αν οι νέοι θέλουν να αποκτήσουν μια πραγματική θέση στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας θα πρέπει να παλέψουν σκληρά, να τη διεκδικήσουν και να την κερδίσουν με την πολιτική τους σκέψη και πράξη. Είναι εύκολο για έναν νέο να βρεθεί στα κέντρα εξουσίας αλλά είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρει να παραμείνει «νέος» μέσα σ’ αυτά.

Λόγο στα νιάτα

Στα Κεφαλονίτικα Νέα  αποφασίσαμε να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς την πολιτική σκέψη των νέων. Όχι οποιωνδήποτε νέων αλλά εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τολμούν και ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, σε μία εποχή που το πολιτικό σύστημα μοιάζει πιο γερασμένο, πιο ύποπτο ή ένοχο από ποτέ.

Αναρωτηθήκαμε τι είναι αυτό που τους οδήγησε στην ενασχόληση με τα κοινά, ζητήσαμε να μάθουμε τις απόψεις τους για πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας, τοπικής και πανελλαδικής και τους δηλώσαμε εκ των προτέρων, προβοκατόρικα είναι αλήθεια, ότι θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως δεν έχουν να κομίσουν τίποτα «νέο», ως νέοι, στην πολιτική μας σκέψη. Κι όμως, τελικά έχουν…

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα ένα ειδικό μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο «Τέσσερις νέοι Κεφαλονίτες πολιτικοί μιλούν για την πολιτική» που θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Ο Σπύρος Καμπίτσης από το ΚΚΕ, ο Γιώργος Κοκκόλης από την Νέα Δημοκρατία, ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιάννης Βαρούχας από τον ΣΥΡΙΖΑ, νέοι γύρω στα 30 όλοι, μιλούν για τη διαφθορά και το Μακεδονικό, για την κάνναβη και τον θρησκευτικό φανατισμό, βγάζουν… δήμαρχο στην Κεφαλονιά, θάβουν το δημοτικό συμβούλιο, θέτουν ερωτήματα ο ένας στον άλλο, μιλούν για τους στόχους τους και τα όνειρά τους για μια νέα κοινωνία που θα τους περιέχει και δεν θα τους αποδιώχνει.

Ο Σπύρος Καμπίτσης είναι μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην Κεφαλονιά, ο Γιώργος Κοκκόλης είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και τ. αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, ο Τάσος Παπαθεοδωρόπουλος είναι μέλος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιάννης Βαρούχας είναι επιστημονικός συνεργάτης της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έξω ή μέσα απ’ το μαντρί;

Στην πλειοψηφία τους οι νέοι που επιλέχτηκαν δεν δίστασαν κάποιες στιγμές να κινηθούν στις παρυφές ή και εκτός της επίσημης κομματικής γραμμής και να πουν τα πράγματα (συχνά) με τ΄όνομά τους, χωρίς να μοιάζει ότι προδίδουν τα κόμματά τους αλλά μάλλον ότι ασκούν χρήσιμη κρητική σ’ αυτά.

Επίσης, παρ’ ότι αποτελούν και οι 4 ενεργά πολιτικά στελέχη κομμάτων που βρίσκονται σε λυσσαλέα πολιτική κόντρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, έδειξαν ανοιχτοί στον διάλογο και τη συνεργασία, ειδικά σε θέματα που υπάρχει κοινή βάση. Ήταν ενημερωμένοι, με ιδέες και προτάσεις. Αν μάλιστα κάποιος αντιπαραβάλει το διάλογο που ζήσαμε στη συνέντευξη, με αυτόν που παρακολουθούμε συνήθως στα τηλεοπτικά παράθυρα, ή ακόμα χειρότερα μ’ αυτόν που βλέπουμε συχνά στο δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας, η διαφορά είναι χαοτική.

Φυσικά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, η… παπαγαλία, οι προσπάθεια να αποφευχθεί μία ερώτηση. Είχε δηλωθεί όμως ο όρος ότι σε συγκεκριμένες ερωτήσεις (που ονομάσαμε SOS) θα καταμετρηθούν οι καθαρές απαντήσεις και αυτός που θα έχει τις λιγότερες θα ονομαστεί ο… «στρίβειν» της συνέντευξης. Ήταν κι αυτό μια δικλίδα ασφαλείας…

Κουβέντα και φωνές

Η συνέντευξη πριν καν δημοσιευτεί έχει ήδη προκαλέσει μία πολύ μεγάλη κουβέντα και κάποιες ακραίες φωνές στα κοινωνικά δίκτυα. Αφορμή στάθηκαν οι φράσεις που επιλέξαμε να βάλουμε στις διαφημιστικές κάρτες. Ιδιαίτερα μία από αυτές αποτελεί ίσως και την πιο πικρή αλήθεια που ακούστηκε στην συνέντευξη ότι δηλαδή η νέα γενιά πριν καν μπει στα πράγματα, μοιάζει πιο αδικημένη από ποτέ αφού καλείται να δουλέψει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει μεσαίωνα και με ένα λεηλατημένο ασφαλιστικό. Το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό είναι μία μεγάλη κουβέντα. Εμείς πιστεύουμε ότι ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες, δεν πιστεύουμε στη συλλογική ευθύνη όταν αναφερόμαστε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και οι φράσεις «μαζί τα φάγαμε» μας φαίνονται χυδαίες και γελοίες.

Όποιος κι αν φταίει όμως, η αλήθεια που είπε ο Γιώργος Κοκκόλης (και που ήταν φανερό ότι δεν αναφερόταν στους φυσικούς γονείς μας ούτε στους ανθρώπους του μόχθου που πάλεψαν για να έχουν στα γεράματα μια αξιοπρεπή σύνταξη) παραμένει. Θα την πληρώσουν οι νέοι. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την ευθύνη, λογαριάζεται ως μία αποτυχία όχι μόνο της προηγούμενης γενιάς, αλλά ολόκληρης της μεταπολίτευσης.

Ξεκινάμε

Από αύριο λοιπόν ξεκινάμε τη δημοσίευση μιας σειράς θεμάτων στα οποία τοποθετούνται οι 4 πολιτικοί, όπως οι υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, οι πλειστηριασμοί, το Μακεδονικό, τα σκάνδαλα, η διαφθορά στην πολιτική ζωή του τόπου μας, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά, η θέση της πολιτικής στη σημερινή κοινωνία, ο κίνδυνος του φασισμού κ.α.

Για σήμερα, ως εισαγωγή οι 4 νέοι μιλούν για τον εαυτό τους. Για το πώς αποφάσισαν οι ίδιοι να ασχοληθούν με την πολιτική.

Να ευχαριστήσουμε και το Cafe Libretto στο Αργοστόλι που μας φιλοξένησε.

Συνεχίζουμε αύριο με τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top