skip to Main Content
Ivanovoilplatform (Copy)

Πέφτουν οι υπογραφές για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Η πιο μεγάλη ώρα: Με την ελπίδα να σωθεί η επόμενη γενιά Ελλήνων πέφτουν οι υπογραφές για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Την Πέμπτη πέφτουν οι υπογραφές για την έναρξη των γεωτρήσεων νότια της Κρήτης και ίσως τα αποτελέσματά τους να είναι τέτοια που να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό την αναστύλωση της χώρας από την οκταετή καταστροφή των Μνημονίων από το 2030 και μετά, όταν και υπολογίζεται ότι θα καταστούν δυνατές οι εξορύξεις και οι πωλήσεις του.

Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να μονογραφούν οι συμβάσεις μίσθωσης για τα δύο θαλάσσια “Oικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την κοινοπραξία Total-Exxon και Mobil-Ελληνικά Πετρέλαια.

Παράλληλα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ξεκινά προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδυτών στις αδιάθετες θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιουνίου και νότια της Κρήτης.

Αφού υπογραφούν οι συμβάσεις, στη συνέχεια θα αποσταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα “οικόπεδα” “δυτικά” και “νοτιοδυτικά” της Κρήτης. Έπειτα, οι συμβάσεις αυτές θα πάρουν το δρόμο προς κύρωση στη Βουλή.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας προσδιορίζεται προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2019.

Τώρα κάποιος θα πει γιατί οι γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές είναι τόσο σημαντικές; Απλό, αυτή η κοινοπραξία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου δεν θα δαπανούσε $12 δισ. για έρευνα σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη για να βρει μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου

Φυσικά μιλάμε μόνο για νότια και νοτιοδυτικά όχι για νοτιοανατολικά που δεν μπορεί ακόμα η ΑΟΖ να οριοθετηθεί λόγω Τουρκίας και λόγω… φοβίας του ελληνικού κράτους το οποίο αρνείται να εξασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Και η περιοχή αυτή μέχρι και το Καστελόριζο κρύβει επίσης (πιθανότατα) μεγάλα κοιτάσματα.

H κοινοπραξία θα ερευνήσει και θα εκμεταλλευτεί 10 κύριους στόχους και πρόκειται για κοραλλιογενείς ύφαλους που περιέχουν βιογενές φυσικό αέριο, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με τα κοιτάσματα Ζορ της Αιγύπτου και Καλυψώ της Κύπρου από την ΕΝΙ

Άλλωστε αυτό αναφέρεται και στην ανακοίνωση του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Δρα Γιάννη Μπασιά στο Petroleum Economist. Ας σημειωθεί ότι λίαν συντόμως θα ακολουθήσει η έρευνα των στόχων Δελφίνι και Γλαύκος στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon-Mobil και Qatar Oil Company.

Αυτοί οι 10 στόχοι, από τους 16 που έχουν εντοπιστεί από την Petroleum Geo-Services (PGS) και επιβεβαιωθεί από την ΕΔΕΥ, έχουν συνολική έκταση 2.000 Km2 (τετραγωνικά χλμ), δηλαδή όση έκταση έχει περίπου ο νομός Χανίων, 2.360 Km2 όπως αναφέρει ο καθηγητής Α.Φώσκολος

Αν συγκρίνουμε την έκταση του κοιτάσματος Ζορ με το απόθεμά του, που είναι 100 Κm2 και έχουν 30 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου, τότε τα 2000 Km2 που είναι η έκταση των κοιτασμάτων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα πρέπει να φιλοξενούν 600 τρισ. Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου!

Εικόνα 1. Γεωλογικές ομοιότητες των αποθεμάτων φυσικού αερίου μεταξύ Ονησίφορου και Καλυψώ Κύπρου με τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Πηγή: ΕΔΕΥ).

Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα για ένα κοίτασμα υπερπολλαπλάσιο του Ζορ!

Η τεράστια ποσότητα είναι πολύ πιθανό να καθώς βοηθούν σε αυτό οι γεωλογικές συνθήκες γένεσης του βιογενούς αερίου κατά τα τέλη του Μειόκαινου, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η κοινοπραξία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου δεν θα δαπανούσε $12 δισ. για έρευνα σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη για να βρει μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου όπως αναφέρει ο καθηγητής

Εικόνα 2. Κοίτασμα Ζορ το οποίο είναι γεωλογικά πολύ παρεμφερές με τους στόχους δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, (Μπασιάς συνέντευξη στο Petroleum Economist στις 10 Σεπτεμβρίου 2018)

Το απόθεμα των 600 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου εκτιμάται σε $4.800 δισ., αν θεωρήσουμε μια τιμή της τάξης των $8 ανά 1000 κυβικά πόδια, ή σε $4.000 δισ. ευρώ, αν δεχθούμε μια ισοτιμία ευρώ/δολάριο 1.00/1.20.

Σε μια περίοδο 40-50 ετών 800 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο και 200 δισ. ευρώ στις περιφέρειες.

Με απλά λόγια η Ελλάδα απαλλάσσεται από το χρέος των περίπου 340 δισ. ευρώ ακόμα και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου στους 10 στόχους είναι τα μισά από τα εκτιμούμενα.

Εικόνα 3. Στόχοι τύπου Ζορ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μαζί με τις τοποθεσίες των λασποηφαιστείων που εκλύουν φυσικό αέριο από τα μέσα του Τεταρτογενούς χωρίς να αλλοιωθεί το θαλάσσιο περιβάλλον (Μπασιάς, 10 Σεπτεμβρίου 2018)

Φυσικά θα υπάρξουν και έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων που μπορεί να υπερβούν και τα 200.000 άτομα για περισσότερα από 50 χρόνια και το ενοίκιο (ROYALTIES) που θα πληρώνουν ετησίως οι εταιρείες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Βεβαίως για να έρθουν τα κοιτάσματα σε στάδιο παραγωγής οι εταιρείες πρέπει να ξοδέψουν συνολικά πάνω από 60 δισ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ ανά απόθεμα της τάξης των 30 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να κατασκευαστούν είτε ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου με κατεύθυνση προς την Ευρώπη είτε ένας σταθμός υγροποίησης ή και τα δύο.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεν θα γίνει μόνο ενεργειακός κόμβος αλλά και ο βασικός τροφοδότης φυσικού αερίου διότι θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με 100 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως για περισσότερα από 50 χρόνια.

Άρα η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ExxonMobil,Total και ΕΛΠΕ δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να βγάλει το χρέος της, να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές για πάρα πολλά χρόνια και να αποκτήσει τεράστια γεωστρατηγική αξία κάτι που δεν μπορεί να το προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταλήγει ο καθηγητής.

Και εδώ μπορεί να γίνει κατανοητό το γιατί η χώρα τέθηκε σε καθεστώς μνημονίων.

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα είναι «μαγαζί γωνία».

Η οικονομία της δεν μπορεί να αναπτυχθεί με φορολογία στον Θεό και με άνοιγμα σουβλατζίδικων. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Έτσι τώρα θα βγει στην επιφάνεια ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το 2060 και βάλε, καθώς τα κοιτάσματα της Κρήτης όπως είπε και ο Α.Φώσκολος θα είναι εκμεταλλεύσιμα για μια 50ετία.

Σύμπτωση; Ποιος ξέρει

Το σίγουρο είναι ότι τώρα θα ξεκινήσει ο πόλεμος των αγωγών. Επέκταση του Turkish Stream στην Ιταλία διαμέσου Ελλαδας ή East Med;

Οι Ιταλοί θέλουν να ξεφορτωθούν τους Αμερικανούς καθώς θεωρούν την εξάρτηση από αυτούς ως μόνιμη απειλή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Οι Αμερικανοί πάλι θέλουν να ξαναθέσουν την ΕΕ υπό ενεργειακή ομηρία όπως πριν την έλευση του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχγινε οικονομική υπερδύναμη και ανταγωνιστική ακριβώς ελέω Μόσχας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top