skip to Main Content
Collage (Copy)

4ο Τ.Η.Μ.Ο. Festival – Jazz, Rock, Τσιτσάνης και… καντάδες στο Ληξούρι

Το φετινό χορό των φεστιβάλ στην Κεφαλονιά άνοιξαν οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, με το 4ο Τ.Η.Μ.Ο. Festival που το μουσικό του μέρος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ληξούρι. Ένα φεστιβάλ που πλέον έχει γίνει θεσμός. Και δικαίως…

Φτάνοντας στην τέταρτη χρονιά, ο ενθουσιασμός συνδυάζεται πλέον με την εμπειρία, και το φεστιβάλ δείχνει ακόμη πιο δυνατό και, γιατί όχι, πιο επαγγελματικό.

Οι φοιτητές τα πάνε κάθε χρόνο και καλύτερα συνδυάζοντας την φοιτητική γιορτή με μια εκπαιδευτική δοκιμασία υψηλών απαιτήσεων.

Progressive… Τσιτσάνης

Το να στήσεις ένα φεστιβάλ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν σ’ αυτό συνδυάζονται ο Τσιτσάνης με το progressive rock, η τζαζ με τις καντάδες, το hip hop με το λαϊκό!

Οι απαιτήσεις για ένα σωστό ηχητικό αποτέλεσμα είναι μεγάλες και τα παιδιά, με τη βοήθεια και των καθηγητών τους, αντεπεξήλθαν πλήρως, έχοντας άψογο ηχητικό αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα γκρουπ. Ίσως μια μικρή ένσταση για το ηχητικό στήσιμο της Λαϊκής Κομπανίας που μπορεί να κράτησε την παρεΐστικη  ατμόσφαιρα, υποβίβασε όμως υπερβολικά τις γυναικείες φωνές με αποτέλεσμα να χάνεται το κυριότερο στοιχείο του τραγουδιού, οι πρώτες φωνές.

Κατά τ’ άλλα, μας έκανε εντύπωση ότι τα περισσότερα από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα ενός φεστιβάλ ήταν στη θέση τους, και οι φοιτητές έδειχναν να κινούνται με μεγαλύτερη σιγουριά από άλλες χρονιές σε όλους τους χώρους. Από την κονσόλα και τη σκηνή, μέχρι το μπαρ, την υποδοχή και το στήσιμο της δημοσιογραφικής κάλυψης.

Πολύ χορός αλλά και… πολύ ξενύχτι, παιδιά…

Στο θέμα του προγράμματος ίσως να υπάρχει και η μεγαλύτερη ένσταση. Όχι για την επιλογή των συγκροτημάτων, η οποία ήταν μια χαρά γιατί και ο τοπικός χαρακτήρας στηρίχτηκε (όλα τα γκρουπ, πλην του Παυλίδη αποτελούταν από  φοιτητές ή απόφοιτους του ΤΕΙ), και παρέλασαν πραγματικά πολλά (και αγαπημένα) ήδη μουσικής. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πότε.

Οκ, οι φοιτητές έχουν αντοχές στο ξενύχτι μεγαλύτερες από εμάς τους κοινούς θνητούς, εντάξει, τα παιδιά μπορούν να παίζουν ως το πρωί χωρίς πρόβλημα, όμως όταν η ώρα έχει πάει 1.30 και έχουν εμφανιστεί μόνο τα 3 από τα 6 συγκροτήματα, υπάρχει πρόβλημα. Το ΤΕΙ δεν βρίσκεται έξω από τον αστικό ιστό, κάποιοι κάτοικοι ενοχλήθηκαν, αλλά κυρίως, είναι λίγο άδικο για τα μισά σχεδόν συγκροτήματα να εμφανίζονται μπροστά σε πολύ λιγότερο κόσμο. Δεδομένου ότι το φεστιβάλ άρχιζε στις 8:30μ.μ., ίσως ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα με λιγότερο χρόνο σε κάθε συγκρότημα να έδινε τη λύση.

Από την άλλη, το φεστιβάλ, εκτός από πολύ ξενύχτι, είχε και πολύ… χορό! Και μάλιστα παραδοσιακό χορό. Οι ομάδες αλλά και οι χορευτές που προστέθηκαν από το κοινό έδωσαν… ρέστα προσθέτοντας άλλη μία ευχάριστη νότα σ’ αυτή την… fusion μουσικοχορευτική γιορτή που στήθηκε στο Ληξούρι.

Μαργαριτάρια (με την καλή έννοια…)

Πέρα απ’ όλα αυτά, το φεστιβάλ είναι από τα ωραιότερα πράγματα που γίνονται κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά. Όχι μόνο γιατί βάζει τους φοιτητές να βουτήξουν στα… βαθιά αλλά γιατί μέσα απ’ αυτές τις βουτιές βγαίνουν και (μουσικά) μαργαριτάρια.

Μπορεί το μεγάλο όνομα του φεστιβάλ να ήταν ο Παύλος Παυλίδης, ο οποίος κρατάει (ίσως και να παρά-κρατάει) πάντα μια συνέπεια σε αυτά που κάνει, όμως εμάς το συγκρότημα που μας κέρδισε (απ’ όσα μπορέσαμε ν’ ακούσουμε) ήταν οι The Rule of Three.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιζαν στο ΤΗΜΟ, όμως αυτό το πειραματικό-ατμοσφαιρικό τζαζ… πράγμα που κάνουν γίνεται όλο και πιο ώριμο. Πότε με επαναλαμβανόμενα, σχεδόν μίνιμαλ, ηχητικά τοπία και πότε με μανιώδη δυναμικά ξεσπάσματα που ξεσηκώνουν, πότε με προγραμματικές αναφορές στον Μπρεχτ και πότε με ηχητικές μνήμες από την ροκ ανθολογία, ο Ηλίας Αράπογλου, ο Πάνος και ο Θανάσης Σεντελές μετουσιώνουν σε μουσική υψηλής αισθητικής τους αυτοσχεδιασμούς τους.

Επίλογος

Το 4ο ΤΗΜΟ Festival δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από άλλα μεγαλύτερα φεστιβάλ. Φοιτητές (κυρίως) και καθηγητές έκαναν εξαιρετική δουλειά. Να σημειώσουμε επίσης τα πραγματική (και όχι φτιασιδωμένη) ευγένεια που είχαν όλα τα παιδιά απέναντι στους επισκέπτες. Αυτό, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι και τόσο δεδομένο.

Επίσης να σημειώσουμε ότι οι φοιτητές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα την ΚΕΔΗΚΕ και τον αντιδήμαρχο Παλικής Γιώργο Κατσιβέλη για τη βοήθειά τους. Επίσης ήταν καλό που είδαμε στο ΤΕΙ τη βουλευτή Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους Διονύση Αραβαντινό και Μάκη Δεστούνη.

Επίσης είναι σημαντικό ότι τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ η Κοινοπραξία Φέρι Ληξουρίου έβαλε ένα επιπλέον μεταμεσονύχτιο δρομολόγιο, εξυπηρετώντας αφάνταστα τους επισκέπτες που έρχονταν από το… απέναντι νησί.

Και του χρόνου, λοιπόν, για ένα ακόμη καλύτερο 5ο ΤΗΜΟ Festival.

Δείτε 11 video και επιπλέον φωτογραφίες από το Φεστιβάλ

Οδηγίες: Δείτε όλα τα video κάνοντας κλικ στο κέντρο της video playlist που ακολουθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε το video που θέλετε να δείτε από το μενού που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης το οποίο μοιάζει με τρεις γραμμές και ένα βελάκι: (δες εικόνα)

Προσοχή! Υπάρχει μία μόνο οθόνη video αλλά αυτή περιέχει όλα τα video που μπορείτε να επιλέξετε από το μενού. 
Τέλος, στο κάτω δεξί μέρος της ίδιας οθόνης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι για να δείτε τα video σε πλήρη οθόνη.

 

 



Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Ν

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top