skip to Main Content
Pjimage (3)

262 χρόνια μετά το Αργοστόλι πίνει νερό

Συγκίνηση, χαρά και υπερηφάνεια την ιστορική για την πρωτεύουσα ημέρα –Μάγεψε το κοινό ο Μπάσης (εικόνες)

Γράφει ο Ανδρέας Αρβανιτάκης

Το αδιαχώρητο επικράτησε στο δημοτικό θέατρο Κέφαλος κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας του νέου Εργοστασίου Επεξεργασίας Νερού την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν το γεγονός ότι χρειάστηκαν να τοποθετηθούν επιπλέον καρέκλες για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που είχε συρρεύσει.

Λίγο πριν τις 19:30 τα βεγγαλικά που γέμισαν τον ουρανό πάνω από το κέντρο της πόλης ειδοποίησαν τους Αργοστολιώτες, για την επικείμενη έναρξη της ιστορικής αυτής εκδήλωσης. Είχε έρθει η ώρα το Αργοστόλι να αποκτήσει πόσιμο νερό.

Κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο για το πόσιμο νερό, την αναγκαιότητα του, την σπανιότητά του και του αγώνα που έκανε ο Δήμος Κεφαλονιάς για την διασφάλιση του.

Καταπληκτική ερμηνεία του Δημήτρη Μπάση

Την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Μαρία Κουνάδη η οποία μετά από μια σύντομη εισαγωγή καλωσόρισε τον Δημήτρη Μπάσηκαι το μουσικό του σχήμα.

Ο Μπάσης, όπως το συνηθίζει, μάγεψε το κοινό με τα τραγούδια του ερμηνεύοντας αγαπημένες ελληνικές μελωδίες. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ευχαριστήσει τους Αργοστολιώτες για την τιμή που έκαναν στον ίδιο και τους συνεργάτες του, να γιορτάσουν μαζί την ιστορική αυτή στιγμή για την πόλη.

Παρούσα ήταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Δήμου. Ωστόσο έλαμψαν δια της απουσίας τους, τουλάχιστον δεν καταφέραμε να τους διακρίνουμε στο πλήθος του κόσμου, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως να μην κατάφεραν, λόγω ανωτέρας βίας, να παρευρεθούν, ωστόσο καλό θα είναι σε ιστορικές στιγμές για το νησί και την πρωτεύουσά του να αποφεύγονται συμπεριφορές που προσεγγίζουν την πολιτική εμπάθεια.

Ομιλίες και χαιρετισμοί

Ο Δήμαρχος μιλάει στο κατάμεστο θέατρο

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. Δήλωσε συγκινημένος που εγκαινιάζουν όλοι μαζί ένα έργο πνοής. Το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού είναι πραγματικότητα, όπως είπε, και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής των τελευταίων 30 ετών. Συνεχίζοντας ο κ. Παρίσης είπε μεταξύ άλλων ότι “το 2014 κοιτάξαμε κατάματα τους συμπολίτες μας και τους είπαμε ότι θα τους παραδώσουμε μια καινούργια πόλη. Κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι τη δέσμευση μας την κάνουμε πράξη παρά τις φωνές της μιζέριας που διατυμπάνιζαν ότι θα αποτύχουμε και το δηλητήριο που έσταζαν ορισμένα ΜΜΕ.  Κάναμε πολλά πρέπει όμως να κάνουμε ακόμα πιο πολλά. Για αυτό είμαι εδώ και για αυτό δηλώνω παρών και στις ερχόμενες εκλογές, για να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε μαζί.”  

Η φιλόλογος κα Αλίκη Γαλιατσάτου

Στη συνέχεια αποχώρησε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Έργων Διονύση Λυκούδημεταβαίνοντας στο χώρο του εργοστασίου για τον καθιερωμένο Αγιασμό και την τελετή των εγκαινίων. Η όλη διαδικασία στο εργοστάσιο μεταδόθηκε ζωντανά στο θέατρο. Εκεί μετά τον αγιασμό ο αντιδήμαρχος έργων κ. Λυκούδης μαζί με τον δήμαρχο και δύο μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τον Άγγελο και την Ειρήνη άνοιξαν την βρύση που είχε συνδεθεί με τον κεντρικό σωλήνα τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης και τα δύο παιδιά ήπιαν το πρώτο πόσιμο νερό της πόλης. Ο συμβολισμός της κίνησης αυτής, όπως είπε τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος, έγκειται στο γεγονός ότι το έργο αυτό παραδίδεται στις νέες γενιές.

Η φιλόλογος και διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου Αλίκη Γαλατσιατουπαρουσίασε την πολύπαθη ιστορία της ύδρευσης του Αργοστολίου που πέρασε από πολλά και δύσκολα στάδια μέχρι να φτάσει στο σήμερα. Από τα πρώτα πηγάδια που έσκαψε ο διαβόητος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1538, στην παροχή πόσιμου νερού το 2019, 400 χρόνια μετά τον πρώτο οικισμό και 262 χρόνια μετά τον ορισμό του Αργοστολίου ως πρωτεύουσα.

Προϊόν συλλογικής δουλειάς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ανουσάκηςευχαριστώντας το προσωπικό της επιχείρησης και ιδιαίτερα  τον αντιπρόεδρο Γιάννη Λυκούδηκαι τον διευθυντή Γεράσιμο Γασπαρινάτο.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Διονύσης Γεωργόπουλος, χημικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας. Δήλωσε περήφανος για το έργο της εταιρείας στο Αργοστόλι. Πρόκειται, όπως είπε, για την μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα, ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της πόλης. Σημείωσε, επιπλέον, πως όλο το σύστημα του εργοστασίου και των δεξαμενών είναι συνδεδεμένο με υπολογιστή που ελέγχει διαρκώς την ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Από χθες, όπως είπε, καθαρό νερό φτάνει στις δεξαμενές στο Φαραώ, ενώ μας διαβεβαίωσε πως σε μερικές μέρες το καθαρό νερό θα βρίσκεται στις βρύσες μας. Οι λόγοι για την μικρή αυτή καθυστέρηση είναι αφενός γιατί πρέπει να αδειάσει το δίκτυο ύδρευσηςαπό το γλυφό νερό και αφετέρου γιατί σε κάποια σημεία υπάρχουν επικαθίσεις που σταδιακά θα απομακρυνθούν.

“Λυκούδης: Έχουμε κερδίσει την μάχη της αξιοπιστίας

Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Έργων και ψυχή της όλης προσπάθειας Διονύσης Λυκούδης.Μιλώντας μας πήγε πίσω στο 2014 όταν, έχοντας μόλις επανεκλεγεί, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης κάλεσε τον ίδιο και την ομάδα των συνεργατών του και τους είπε ότι το 2019 θέλει να παραδώσουν ως Δημοτική Αρχή, μια νέα πόλη. Όπως είπε φανερά συγκινημένος “σήμερα είμαστε υπερήφανοι που την δέσμευση αυτή την κάνουμε πράξη”. Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές είπε πως ο κ. Παρίσης ενέπνευσε και τον ίδιο και τους συναγωνιστές τους και συνεχίζει να το πράττει και για τον λόγο αυτό θα σταθούν πλάι του στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να συνεχίσουν το έργο που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα Αργοστόλι σύγχρονο, μια πανέμορφη νησιωτική πρωτεύουσα για την οποία όλοι μας θα είμαστε περήφανοι. Έκλεισε την ομιλία του με μία φράση “Να είστε σίγουροι ότι τις πιο όμορφες θάλασσες δεν τις έχουμε διαβεί ακόμα”.

Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης

Να σημειώσουμε πως στο ισόγειο του κτιρίου, πραγματοποιήθηκε Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Αργοστολίου με θέμα το πόσιμο νερό. Τα τέσσερα καλύτερα έργα (δύο της Αθμίας και δύο της Βθμιας εκπαίδευσης) βραβεύθηκαν με την απονομή να τελεί ο ίδιος ο δήμαρχος. Οι πρώτοι νικητές έλαβαν ένα laptopπροσφορά της κατασκευάστριας εταιρείας και οι δεύτεροι ένα χρόνο δωρεάν νερό για τις οικίες τους.

Μετά το πέρας των ομιλιών και των βραβεύσεων ο Δημήτρης Μπάσης ανέβηκε εκ νέου στη σκηνή ξεσηκώνοντας το κοινό, ενώ η εξαιρετική συναυλία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι αργά τη νύχτα.

Η παρουσιάστρια Μαρία Κουνάδη

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top