skip to Main Content
βαλλιανος 300×336

Στη συγκεκριμένη συνάντηση από κοινού από το Δήμαρχο Αργοστολίου και τον Βουλευτή προτάθηκαν λύσεις – ημίμετρα, προσωρινές λύσεις-μπαλώματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από πρόσκληση της Ν.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συμμετείχαμε στη συνάντηση – ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης παρουσία του Δημάρχου Αργοστολίου και του Βουλευτή του Νομού.

Οφείλουμε πρωτίστως να ξεκαθαρίσουμε ότι στη συνάντηση αυτή δεν υπήρξε από την πλευρά μας οποιαδήποτε «συμφωνία» για το θέμα αυτό με τον κ. Βουλευτή ή τον κ. Δήμαρχο καθώς εξαρχής κληθήκαμε για «ενημέρωση» και όχι για λήψη κάποιας απόφασης.

Πρόσφατα (19/3/2024), με έγγραφό  του ο Δήμος Αργοστολίου ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου 2024 η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου παύει, ως έκανε μέχρι σήμερα, να υποστηρίζει διοικητικά και τεχνικά τους Δήμους Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης.

Ο λόγος της διακοπής της συγκεκριμένης υποστήριξης, που γινόταν σαν απότοκο της ανυπαρξίας τέτοιας υπηρεσίας στους συγκεκριμένους  Δήμους όταν διασπάστηκαν από τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς,  σύμφωνα με τον Δήμο Αργοστολίου,  είναι η υποστελέχωση των δικών του υπηρεσιών και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν πλέον στον όλο και αυξανόμενο φόρτο εργασίας.

Είναι γεγονός ότι η χρόνια υποστελέχωση και των υπηρεσιών δόμησης σε όλη την Ελλάδα κάτω από το βάρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που υλοποιούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση που με την σειρά της καταλήγει στην όλο και μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από το ευαίσθητο ζήτημα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις έμπειρων μηχανικών από τις Υπηρεσίες Δόμησης δεν αναπληρώθηκαν ποτέ καθώς πάνω από 12 χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των ιδιαίτερα οξυμένων αναγκών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.  (έκδοση οικοδομικών αδειών, ρευματοδότηση κτιρίων, έλεγχοι δόμησης, χορήγηση βεβαιώσεων χρήσεων γης, αυτοψίες, επικινδύνως ετοιμόρροπες κατασκευές

Ειδικότερα,  για την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου έχουν απομείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι (μείωση περίπου 50% μέσα σε 5 χρόνια) και ο όγκος δουλειάς που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση από κοινού από το Δήμαρχο Αργοστολίου και τον Βουλευτή προτάθηκαν λύσεις – ημίμετρα, προσωρινές λύσεις-μπαλώματα, όπως οι συμβάσεις Διαδημοτικής συνεργασίας (ενίσχυση των Δήμων Ληξουρίου και Σάμης με διοικητικό κυρίως προσωπικό) εν αναμονή χρόνια τώρα μιας ενίσχυσης του προσωπικού με μηχανικούς κατάλληλης ειδικότητας. Επιπλέον, προτάθηκε η λύση της πρόσληψης ιδιωτών μηχανικών μέσω Αναπτυξιακών Οργανισμών με συμβάσεις  ορισμένου χρόνου κ.α., αποδείχτηκαν πως όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά απεναντίας δημιουργούν προβλήματα επάρκειας αλλά ακόμη και αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Για παράδειγμα, η έκδοση διοικητικών πράξεων (έκδοση οικοδομικών αδειών κλπ.) δεν μπορεί  να επαφίεται σε ιδιώτες μηχανικούς χωρίς προηγούμενη εμπειρία και χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος από τους μηχανικούς των Υπηρεσιών Δόμησης. Ακόμα, η αιτιολογία που πρόβαλλαν Δήμαρχος Αργοστολίου και Βουλευτής ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με υπαιτιότητα του ΑΣΕΠ λόγω φόρτου εργασίας για την μη διεκπεραίωση της πρόσληψης 5 νέων μηχανικών στην Υ.ΔΟΜ. Αργοστολίου, κατά τη γνώμη μας δεν ευσταθεί, καθώς αυτό είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα το οποίο όφειλε να το έχει λύσει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στη συνάντηση αυτή προτείναμε :

1. Να γίνουν  άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ώστε οι Δήμοι Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης να ιδρύσουν Υπηρεσίες Δόμησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες εντός των διοικητικών τους ορίων.

2. Να στελεχωθεί πλήρως η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αργοστολίου, για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να μην παραιτούνται οι εργαζόμενοι λόγω εξοντωτικών συνθηκών και όγκου εργασίας.

3. Να μην υπάρξει καμιά  εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δόμησης  σε ιδιώτες.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στις 19 Μαΐου 2024, να στηρίξουν μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής».

Αργοστόλι. 1 Μάη 2024

  • Κολαϊτη Σοφία, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Υποψήφια με την «Πανεπιστημονική» στις εκλογές του Τ.Ε.Ε.
  • Βαλλιάνος Βαγγέλης Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος με την «Πανεπιστημονική» στις εκλογές του Τ.Ε.Ε.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top