skip to Main Content
Maravegias Napoleon New 252863 230702 Type12716 (Copy)

2021: Αφετηρία για σταθερή πορεία της χώρας μετά την πανδημία

Ναπολέων Μαραβέγιας

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής  «Ελλάδα 2021»
πρώην  Υπουργός

Η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από τη διαδοχή μεγάλων επιτυχιών και μεγάλων καταστροφών. Μετά  το θαύμα της εθνικής απελευθέρωσης με ηρωισμούς, αυτοθυσίες, αλλά και εμφύλιες συγκρούσεις η Ελλάδα βρέθηκε έρμαιο στη διάθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Ύστερα από πολιτικές και κοινωνικές περιπέτειες, ήρθε το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά η χώρα έφθασε στην πτώχευση του 1893. Πάλι, με νέους ηρωισμούς η Ελλάδα κατόρθωσε να διπλασιαστεί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, παρά τον μεγάλο διχασμό. Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, έβαλε τέλος στη Μεγάλη Ιδέα με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά από το επίτευγμα της αποκατάστασής τους, ήρθε μια νέα πτώχευση το 1932. Έτσι, το 1936 φθάσαμε στη δικτατορία του Μεταξά, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή, αλλά και την μεγαλειώδη εθνική αντίσταση. Ακολούθησε ο εμφύλιος, που ουσιαστικά τελείωσε το ’74 με την αποκατάσταση της αβασίλευτης δημοκρατίας και την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη το 1981 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η ομαλή δημοκρατική πορεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη μας στην Ευρωζώνη έδωσε στη χώρα μας νέα δυναμική, με κορύφωση την επιτυχή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Λίγο αργότερα όμως, η ανευθυνότητα όλων, μας οδήγησε στην μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση του 2010.  Δέκα χρόνια μετά, αφού βυθιστήκαμε στην ύφεση και δεχθήκαμε το «πικρό ποτήρι» της βίαιης προσαρμογής με 25% σωρευτική απώλεια του Εγχώριου Προϊόντος μας ,βγήκαμε στην επιφάνεια σοφότεροι.  Η κρίση της πανδημίας ήρθε να ξαναβυθίσει τη χώρα μας στην οικονομική κρίση και βέβαια να κλονίσει την παγκόσμια οικονομία δημιουργώντας βουνά από χρέη, λόγω της παύσης των οικονομικών δραστηριοτήτων που επιβάλλονται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όμως, αυτή η κρίση της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφορετική Ευρώπη με αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών της. Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε έχει αφήσει ακόμη πληγές από την σκληρότητα και την αδυναμία κατανόησης που επέδειξαν οι ισχυρότερες χώρες-μέλη έναντι των πιο ευάλωτων χωρών. Τώρα που η πανδημία  πλήττει όλες τις χώρες-μέλη αδιακρίτως, φαίνεται ότι η αντιμετώπισή της, μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χρηματοδοτικό πακέτο των 1,8 τρις ευρώ για τα επόμενα  χρόνια αποτελούν δείγμα μιας διαφορετικής Ευρώπης.

 Η χώρα μας έχει  τώρα πρόσβαση σε πολύ φθηνό διεθνή δανεισμό και μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση αναμένεται να εισπράξει 70 δις τα επόμενα επτά χρόνια (έναντι 160 δις από την ένταξη μέχρι σήμερα). Έτσι, μπορεί να αλλάξει η τύχη της Ελλάδας, αρκεί οι Έλληνες συνολικά και  το πολιτικό μας σύστημα πρώτα από όλα, να κατανοήσουν ότι χωρίς συναινέσεις, σύνεση και σωφροσύνη δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και σαράντα χρόνια μετά την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας είναι το 2021 η αφετηρία να ακολουθήσει η Ελλάδα μια σταθερή πορεία μετά την πανδημία, χωρίς παλινδρομήσεις και ταπεινωτικές κρίσεις, που ακυρώνουν τις μεγάλες επιτυχίες της.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top