skip to Main Content
14517574 10207249347376931 4728563335761260372 N (Copy)

20 φορές περισσότερο φως στη νέα Πλατεία Αργοστολίου

Χωρίς… ψυγεία και ταμπέλες οι πλατείες Αργοστολίου και Ληξουρίου

 

Χωρίς ψυγεία, διαφημιστικές πινακίδες και ανομοιόμορφες ομπρέλες καταστημάτων θα είναι η Πλατεία Αργοστολίου αλλά και η Πλατεία Ληξουρίου, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς.

Η απόφαση αρχικά αφορούσε στην Πλατεία Βαλλιάνου, στο Αργοστόλι, όμως στη συνέχεια προτάθηκε και τελικά υιοθετήθηκε η ίδια πρόταση και για την Κεντρική Πλατεία στο Ληξούρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, στις δύο μεγάλες πλατείες της Κεφαλονιάς, δεν θα επιτρέπονται ψυγεία από τα καταστήματα, ενώ θα απαγορεύονται επίσης: οι διαφημιστικές πινακίδες, τα έπιπλα που έβαζαν τα καταστήματα με… πιρούνια, πιάτα κλπ, αλλά και οι διαφημιστικές ομπρέλες.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης που έκανε την εισήγηση, είπε στους συμβούλους ότι επιλέχτηκε ένα ενιαίο χρώμα για τις ομπρέλες που θα χρησιμοποιούνται στις πλατείες, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Το χρώμα αυτό είναι το γκρι και θα είναι όλες υφασμάτινες.

O Διονύσης Λυκούδης

Η ίδια λογική της ομοιομορφίας θα τηρηθεί και για τα φωτιστικά σώματα. Τα καταστήματα δεν θα μπορούν να έχουν τα δικά τους αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο αυτά της πλατείας, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο να έχει κάθε γωνιά διαφορετική φωτιστική αισθητική. Άλλωστε, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, η νέα πλατεία Αργοστολίου θα είναι πολύ καλύτερα φωτισμένη από την προηγούμενη μορφή της. Η ποσότητα του φωτός θα είναι σχεδόν εικοσαπλάσια, και καλύτερα μοιρασμένη αφού θα υπάρχουν 9 κεντρικοί στύλοι αλλά και 50 περίπου φωτιστικά σώματα παράλληλα με το κράσπεδο του πεζοδρομίου τα οποία θα φωτίζουν όλη την πλατεία.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε ότι υπάρχει και νομικό κόλλημα στο να έχει το κάθε κατάστημα διαφορετικό φωτισμό επί της πλατείας, αφού, έτσι κι αλλιώς, απαγορεύεται από το νόμο η ύπαρξη ιδιωτικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε δημόσιους χώρους. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρχουν φρεάτια με αναμονές, τόσο για ρεύμα όσο και για το νερό, ώστε να χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα.

Όχι τραπεζοκαθίσματα στο δρόμο επί της Παναγή Βαλλιάνου

Μια άλλη αλλαγή που θα γίνει, είναι η απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων επί της Παναγή Βαλλιάνου. Κάτι τέτοιο, όπως είπε ο αντιδημαρχος, πλέον δεν θα χρειάζεται αφού με τα έργα που γίνονται εκεί μεγαλώνει το πλάτος του παρακείμενου πεζοδρομίου και ο χώρος που θα έχουν τα καταστήματα θεωρείται επαρκής.

Αραβαντινός: Εσείς κάνατε “στράτσα” τον κανονισμό

 Ωραία βέβαια είναι όλα αυτά, αρκεί να τηρούνται. Όπως τόνισε, τόσο ο Διονύσης Αραβαντινός, όσο και ο Γιάννης Κουρούκλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κανονισμός λειτουργίας υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παράλληλα υπήρχαν και πολλές παραβιάσεις. Και μάλιστα, ο σύμβουλος της Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς προχώρησε ένα βήμα περισσότερο κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι αυτό γινόταν με την ανοχή της, «εξυπηρετώντας την εκλογική της πελατεία». «Εσείς κάνατε “στράτσα” τον κανονισμό», είπε, απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή.
Πάντως, όπως απάντησε και ο Μάκης Παπαναστασάτος, αναρχία και αυθαιρεσία υπήρχε πολύ πριν την… επταετία Παρίση. Θυμήθηκε μάλιστα τις εποχές που μέσα από την Πλατεία Βαλλιάνου περνούσαν μέχρι φορτηγά και… λεωφορεία.
Αυτό που μένει να δούμε λοιπόν είναι αν «η αισθητική αναβάθμιση» και «η ευρωπαϊκού τύπου Πλατεία» που υποσχέθηκε ο Δημοτική Αρχή, θα συνοδευτεί και μια αλλαγή στη νοοτροπία από όλους, γιατί πολιτισμός ποτέ δεν ήταν οι γρανίτες ή τα τσιμέντα. Πολιτισμός ήταν αυτό που γινόταν πάνω σε αυτά. Τόσο απ’ τους πολίτες, όσο κι απ’ τους καταστηματάρχες αλλά και τους όποιους πολιτικούς φίλους τους.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top