skip to Main Content
DSC 0002 (1) (Copy)

2 διοικητές της Πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά απαντούν για όλους και για όλα

Για το… φλέγον θέμα των ημερών, την κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ειδικά στην Κεφαλονιά, αλλά και εκτός του νησιού, μίλησαν, τόσο ο πρώην διοικητής Κεφαλονιάς, Μίκης Τετενές, όσο και ο νυν Βασίλης Σολδάτος.

Φωτογραφία αρχείου: voutospress.

Οι δύο αξιωματικοί απάντησαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, σε πολλές από τις καταγγελίες που έκαναν εχθές συνδικαλιστές πυροσβέστες, τόσο ραδιοφωνικά όσο και μέσα από συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο.

Σολδάτος: Έρχονται κι άλλοι μόνιμοι και αξιωματικοί

Αισιόδοξος για την στελέχωση των υπηρεσιών στο νησί δήλωσε ο νυν διοικητής, Βασίλης Σολδάτος, ο οποίος αποκάλυψε ότι εκτός από τους 14 πυροσβέστες πενταετούς θητείας που ήρθαν ήδη στην Κεφαλονιά, αναμένονται μέσα στον Ιούνιο άλλοι 7-8 μόνιμοι υπάλληλοι αλλά και 3 αξιωματικοί, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα έρθουν την 1η Ιουλίου.

Παρά τις δυσκολίες, η επιχειρησιακή ικανότητα των πυροσβεστών της Κεφαλονιάς φάνηκε να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην τελευταία άσκηση ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2017. Κάτι που αναγνώρισε και ο αρχηγός του Π.Σ.
«Ήρθαν 14 νέα παιδιά, και αυτό δίνει νέα δυναμική στην υπηρεσία», είπε ο κ. Σολδάτος, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy.
Να σημειώσουμε ότι, όπως είπε, ήδη στο κλιμάκιο του Ληξουρίου έχουν πάει 5 άτομα από τους πενταετούς ενώ θα πάει και τουλάχιστον ένας αξιωματικός, όταν αυτοί έρθουν.
Τέλος, μιλώντας για τις συνθήκες στέγασης του κλιμακίου στο Ληξούρι, είπε ότι υπάρχει ένα θέμα με τα έργα που γίνονται στην περιοχή και ότι η όποια προσωρινή μεταστέγαση θα γίνει μόλις αυτά ολοκληρωθούν, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, με τον δρόμο κλειστό, θα υπάρχει υπηρεσιακό πρόβλημα.

 

O B. Σολδάτος (αριστερά) με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής

Τα αυτοκίνητα είναι καινούργια και καλά συντηρημένα

Ο διοικητής μίλησε και για τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας, απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στις καταγγελίες των πυροσβεστών εχθές ότι υπάρχουν αυτοκίνητα 40 ετών.
 

Οι δύο συνδικαλιστές βέβαια, είχαν αναφερθεί σε αυτοκίνητο που βρίσκεται στην υπηρεσία του αεροδρομίου. Με την ευκαιρία όμως, ο διοικητής διευκρίνισε ότι τα αυτοκίνητα τόσο του Αργοστολίου όσο και των άλλων κλιμακίων είναι ή καινούργια ή πολύ καλά συντηρημένα, προσθέτοντας μάλιστα ότι π.χ. στη Σάμη, όλα τα αυτοκίνητα είναι καινούργια.

Τετενές: Σπίτια κλείνουν όταν πεθάνει ένας άνθρωπος, όχι όταν μετατεθεί

Την αντίδραση του τ. διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κεφαλονιά, Μίκη Τετενέ, έφεραν οι χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Ζαμπάτη, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδος, ότι οι υποχρεωτικές μεταθέσεις που γίνονται «κλείνουν σπίτια».

 
«Σπίτια κλείνουν όταν πεθάνει ένας άνθρωπος και όχι όταν μετατίθεται», απάντησε ο πρώην διοικητής, ο οποίος υπηρετεί τώρα στην 2η ΕΜΑΚ, στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι όλες οι μεταθέσεις έγιναν με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια. 

«Δεν γίνεται να τους πάμε και τα λεφτά στο σπίτι»

Ο κ. Τετενές ήταν αρκετά αυστηρός με τις αντιδράσεις στο θέμα των μετακινήσεων, και δικαιολόγησε πλήρως τον αρχηγό που προχώρησε σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, όπου δεν καλύπτονταν οι θέσεις από οικειοθελείς μεταθέσεις.
 
«Εάν κάποιος δεν θέλει να πάει, δεν μπορεί να έχει μία υπηρεσία έξω από το σπίτι του και να του πηγαίνουμε τα λεφτά εκεί. Αυτό τον λαϊκισμό να τον αφήσουμε», είπε αρκετά εκνευρισμένος, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μετάθεση στην Θεσσαλονίκη και αναγκάζεται να συντηρεί δύο σπίτια, ενώ θυμήθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο επανδρώθηκε σε δύσκολες εποχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς, κυρίως από νέους ανθρώπους.
 
«Πάντα οι μεταθέσεις γίνονταν με τον ίδιο τρόπο. Από το 1975», είπε, αν και οι πυροσβέστες διαμαρτύρονται, τόσο για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις διαδικασίες των μεταθέσεων, όσο και στην καταστρατήγηση ορισμένων από αυτούς τους κανόνες.
Συγκεκριμένα, σε προεδρικό διάταγμα που πέρασε τον Μάρτη σημειώνεται το εξής:
Οι υπάλληλοι που θα μετατεθούν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων των νεοϊδρυθεισών Υπηρεσιών και των υφιστάμενων Υπηρεσιών αεροδρομίων εξαιρούνται της διαδικασίας των τακτικών μεταθέσεων του παρόντος κανονισμού για τρία (3) έτη. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, δύνανται να μετατεθούν στην πόλη συμφερόντων τους, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, εφόσον το επιθυμούν και οι υπηρεσιακές ανάγκες της υπηρεσίας από την οποία αποχωρούν το επιτρέπουν».
 
Ο πρ. διοικητής είπε επίσης ότι δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Πυροσβεστικής οι ελλείψεις που παρατηρείται σε προσωπικό. «Ελλείψεις υπάρχουν παντού», είπε. Το αρχηγείο έπρεπε να στείλει κάποιους ανθρώπους στα αεροδρόμια και ήταν σωστή η επιλογή να πάνε πρώτα νεαρά άτομα, που δεν έχουν ακόμη υποχρεώσεις».
Πρόσθεσε επίσης ότι ο Αρχηγός κράτησε το λόγο του και έστειλε στην Κεφαλονιά αμέσως 14 πυροσβέστες, έστω και πενταετούς θητείας, ενώ σε λίγο καιρό θα έρθουν και μόνιμοι.
 
Επανέλαβε επίσης, αυτό που είχε πει και η βουλευτής εχθές, ότι δηλαδή η Κεφαλονιά πήρε τον 2ο μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών σε όλη την Ελλάδα, μετά τη Σάμο.
Τέλος, υπεραμύνθηκε των διαταγών του Αρχηγείου, να μπορεί να χρησιμοποιήσει δηλαδή η διοίκηση της πυροσβεστικής πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο, σε περίπτωση που υπάρξει επιχειρησιακή ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο στο νησί.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top