skip to Main Content
DSC 0200 (Copy)

Τουριστικές δράσεις, πολιτικές… αντιδράσεις

DSC_0212

«Εγώ ήρθα εδώ να μιλήσουμε για τον τουρισμό αλλά δυστυχώς άκουσα πολιτικές αντιπαραθέσεις». Σ’ αυτά τα λόγια του επιχειρηματία, Νίκου Σκλαβούνου θα λέγαμε ότι συνοψίζονται όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων τουριστικής προβολής που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το έτος 2015.
Αντιπαραθέσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Δήμου, με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Σπύρο Γαλιατσάτο να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες έτσι ώστε να μην μετατραπεί η εκδήλωση σε μια (επεισοδιακή) συνεδρίαση Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας αναπτύξουμε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν. Την παρουσίαση των δράσεων προλόγισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κινούμενη άμμο» τον τρόπο που οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές διαχειρίζονταν το τουριστικό προϊόν των Ιονίων Νήσων. «Αυτό άλλαξε αφού προηγήθηκε διαβούλευση και σχεδιασμός. Οι στόχοι υλοποιήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε και ο πρώτος που θέσαμε είναι η ολοκληρωμένη παρουσία των Ιονίων Νησιών στο εξωτερικό. Αυτό που θέλαμε ήταν η Περιφέρεια να προβληθεί ως ενιαίο σύνολο έτσι ώστε το κάθε νησί ξεχωριστά να βρει το χώρο και το πλαίσιο να προβληθεί και να αναδειχθεί. Ο κάθε τόπος είναι ξεχωριστός αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και είμαστε σε αβεβαιότητα. Αυτό μας κάνει να συνεχίσουμε με την ίδια λογική και θεωρούμε ότι μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπνοια, ακούγοντας και τις δικές απόψεις θα είμαστε καλύτεροι του χρόνου. Κάθε πρόοδος των Ιονίων Νησιών θα είναι πρόοδος και για την Ελλάδα. Αφήνουμε πίσω την περίοδο των αυτοσχεδιασμών και της βάρκας χωρίς πυξίδα και σχεδιάζουμε το αύριο μαζί σας επ’ ωφελεία όλων μας» είπε.

«Παραλάβαμε τα Ιόνια Νησιά στην αφάνεια, αποκτήσαμε κύρος»
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος τόνισε ότι «πρωτίστως είμαστε εδώ για να ακούσουμε εσάς. Οι πόρτες της Περιφέρειας είναι πάντα ανοικτές για να καταθέσετε τις προτάσεις σας». Εν συνεχεία, ανέβηκε στο βήμα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο οποίος προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση των δράσεων που έκανε η ΠΙΝ το 2015 για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νησιών. «Παραλάβαμε τα Ιόνια Νησιά στην αφάνεια, με ό,τι γίνονταν μόνο σε επίπεδο φορέων και ανούσια παρουσία στις εκθέσεις χωρίς στόχευση. Τα Ιόνια νησιά απέκτησαν πλέον περιεχόμενο και οι δράσεις της Περιφέρειας στοχεύουν να βοηθήσουν τους άλλους φορείς» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος και αναφέρθηκε ειδικότερα στις συνεργασίες που επετεύχθησαν με τη Marketing Greece και τη Google καθώς και με κορυφαία τηλεοπτικά Μέσα του εξωτερικού, όπως το CNN και το Travel Channel για την ολοκληρωμένη προβολή των Ιονίων Νησιών. «Το αποτέλεσμα αυτής της τουριστικής προβολής είναι ότι πετύχαμε αύξηση 3,7 % στις αφίξεις σε όλα τα Ιόνια Νησιά αλλά να μπουν κι άλλες τρεις γραμμές από την Ιταλία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το κύρος που απέκτησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πως μας αντιμετωπίζουν πια. Η αναβάθμιση είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η Λευκάδα είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμη περισσότερο τουρισμό ακόμα και μετά από αυτό που συνέβη με τον σεισμό. Κι όλα αυτά γιατί το κύρος μας δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Από εδώ και πέρα, θα συνεχίσουμε με τη βοήθεια σας, ακόμα πιο στοχευμένα όλοι μαζί, γιατί τουρισμός χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες δεν γίνεται».

«Ο τουρισμός δεν ήταν σε κινούμενη άμμο αλλά σε σταθερές βάσεις»
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρχών και παραγόντων του τουρισμού προκειμένου να εκφράσουν τις προτάσεις και απόψεις τους εν όψει της τουριστικής περιόδου που έρχεται. Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης χαρακτήρισε «θετικό» το αποτέλεσμα της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για να ενισχύσουμε τα νησιά μας». Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε και την ενίσχυση του κωδικού για τον τουρισμό από την Π.Ε.Δ.Ι.Ν. κατά 100.000 ευρώ. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος τόνισε ότι «παρουσιάστηκε μια εντυπωσιακή δουλειά από την Περιφέρεια» και πρόσθεσε: «Ο Δήμος είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια αν και η λογική της Περιφέρειας είναι διαφορετική από αυτή του Δήμου. Λειτουργούμε, όμως, συμπληρωματικά με την Περιφέρεια και όχι ανταγωνιστικά. Κάθε βήμα μας είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια». Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο τέως Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής, ο οποίος «απάντησε» ουσιαστικά στην τοποθέτηση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου. «Ο καθένας που περνάει από αυτές τις θέσεις αγωνίζεται για τον τουρισμό. Θεωρώ λοιπόν ότι τουλάχιστον εγώ ό,τι προτάσεις μου δώσατε κατά τη θητεία μου τις υλοποίησα. Αρα, ο τουρισμός δεν ήταν σε κινούμενη άμμο αλλά σε σταθερές βάσεις γιατί όλοι θέλουμε να στηρίξουμε εσάς και να στηρίξουμε τους πολίτες. Δεν θέλω, λοιπόν, να ακούω ότι όλα γίνονται για πρώτη φορά». Η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Βαγγελάτου πρότεινε από τη μεριά της «να επενδύσουμε στον πολιτισμό και στην αναστήλωση των μνημείων μας» ενώ ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Χρήστος Λευκαδίτης έκρινε απαραίτητη «την πραγματοποίηση επαγγελματικών σεμιναρίων για το προσωπικό και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε».

Το «ξέσπασμα», τα «κουφά» και το… μπέρδεμα
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γεράσιμος Τιμοθεάτος συνεχάρη την Περιφέρεια για όσα πέτυχε την περασμένη σεζόν ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Νίκος Κουρκουμέλης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να συνεχίσουμε σ’ αυτό το ρυθμό με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η νέα τοποθέτηση που ήταν αρκετή για να προκαλέσει πολιτικούς «διαξιφισμούς» ήρθε από την πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαϊτη, η οποία «ξέσπασε» για το ζήτημα της καθυστέρησης στην αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή της Παλλικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. «Τι θα δει ένας τουρίστας που θα έρθει στην Παλλική;» αναρωτήθηκε εύλογα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει κάτι στο συγκεκριμένο κομμάτι. «Δεν μένουμε απαθείς. Είμαστε σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε όλους ως Περιφέρεια και να καλύψουμε ορισμένα κενά αλλά δεν είναι τόσο απλό» απάντησε ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος ενώ για το θέμα παρενέβη και ο κ. Παρίσης. «Δεν μπορώ να ακούω πράγματα… κουφά! Όλα τα έργα μπαίνουν σιγά-σιγά σε μια σειρά. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Από εδώ και πέρα το κάθε τι θα μπει στην πορεία του». Τα λεγόμενα του Δημάρχου, «μπέρδεψαν» τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος τόνισε: «Με μπέρδεψε ο Δήμαρχος. Από τη μία ευχαριστούμε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την άλλη κατηγορούμε τη σημερινή ότι δεν έχει κάνει τίποτα και τώρα λέμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Σημασία έχει ότι η Παλλική έχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τον Δήμαρχο, ο οποίος του φώναξε από το βάθος της αίθουσας «βγάλε τα απωθημένα σου! Δεν υπάρχει πρόβλημα! Εγώ δεν κωλώνω πουθενά, είμαι καλός κυβερνήτης!».

Οι «σπόντες» Θεόφιλου και η αντίδραση Κεκάτου για τα ταξίδια
Και συνέχισε ο κ. Μιχαλάτος: «Το σημαντικό είναι ότι στην Περιφέρεια υπηρετούν τον τουρισμό άνθρωποι της αγοράς. Πρέπει ο Δήμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την προβολή της Κεφαλονιάς και όχι το 80-90% του προϋπολογισμού για τον τουρισμό να δίνεται σε ταξίδια. Από τη στιγμή που ο Δήμος εισπράττει πολλά χρήματα από τον τουρισμό θα πρέπει να μεγαλώσει τον προϋπολογισμό τοθ και να στοχεύσει σε συγκεκριμένες αγορές». Οι ισχυρισμοί του κ. Μιχαλάτου, έστω και αν ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελούσαν «αιχμή» προς το πρόσωπο του κ. Κεκάτου, δεν θα μπορούσαν να μην προκαλέσουν την αντίδραση του τελευταίου. «Οταν με κατηγορείτε εμένα ότι κάνω ταξίδια για τον τουρισμό είναι σαν να κατηγορείς έναν σεφ και να του λες «πάλι μαγειρεύεις»; Εγώ δεν θα απολογηθώ. Τις θέσεις της Ενωσης Ξενοδόχων για την παρουσία του Δήμου σε συγκεκριμένες εκθέσεις τις λαμβάνω ως εντολές και δεν θα μπω στη λογική της απαξίωσης των ταξιδιών που γίνονται για την προβολή της Κεφαλονιάς. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου βρίσκεται σήμερα εδώ αλλά δεν έχει τιμήσει τον αντίστοιχο απολογισμό που κάνει η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου στις αρχές κάθε έτους». Μέσα σ’ αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των δράσεων τουριστικής προβολής της ΠΙΝ με την κατάθεση κι άλλων προτάσεων από τους παριστάμενους. Πέρα από όσους προαναφέραμε, παρευρέθηκαν ακόμα στην εκδήλωση η Περιφερειακή Σύμβουλος, Σουζάνα Πεφάνη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου «Η Κράνη», Σταύρος Σπαθής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων «Ο Αρκείσιος», Χρήστος Καμπανός, ο Πρόεδρος του Α.Γ.Σ. Επτανήσων, Σταύρος Μπασιαρδής μαζί με την Ελένη Δαρδαμάνη καθώς και πολλοί ακόμα επιχειρηματίες και τουριστικοί παράγοντες.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top