skip to Main Content
Nikas3 (Copy)

Στο “Final 3” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 η Καλαμάτα! (φωτογραφίες & βίντεο)

Και τώρα οι τρεις μας… Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος στην επόμενη φάση

*Δείτε εδώ φωτογραφίες & βίντεο από την χθεσινή εκδήλωση στο Υπουργείο Πολιτισμού 

Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 έπεισε την επιτροπή επιλογής για την ελληνική πόλη και έτσι από χθες βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις που συνεχίζουν στην επόμενη φάση.
Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του Kalamata21 παρουσίασαν το πρωί της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Αθήνα την υποψηφιότητα μαζί με άλλες 13 πόλεις.
Κι ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην επόμενη φάση θα περάσουν τέσσερις ομάδες, τελικά εκείνες που προκρίθηκαν ήταν τρεις.
Όταν αυτό ακούστηκε στην αίθουσα από τα χείλη του υπουργού, οι παρευρισκόμενοι πάγωσαν, αφού, όπως ήταν λογικό, αύξησε κι άλλο την αγωνία.
Για αυτή την εκδήλωση βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Πολιτισμού ο δήμαρχος Καλαμάτας, σύσσωμη η ομάδα του Kalamata21, αλλά και υποστηρικτές της υποψηφιότητας.
Πρώτος το λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, που χαρακτήρισε την εκδήλωση «γλυκόξινη» για τους παρευρισκομένους, αφού οι εκπρόσωποι τριών πόλεων θα γεύονταν «τη γλύκα της πρόκρισης», ενώ έντεκα θα εγκατέλειπαν το όνειρο της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021.
Μιλώντας για το διαγωνισμό, είπε ότι η μεγάλη συμμετοχή αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού 14 πόλεις μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους φάκελο υποψηφιότητας, κάτι που στηρίχτηκε κατά βάση στους κατοίκους της κάθε μίας και έδειξε τη δύναμη της καθεμιάς στα θέματα πολιτισμού.
Τέλος, προέτρεψε και τις πόλεις που δεν προκρίθηκαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον πολιτισμό, όπως έκαναν αυτό το διάστημα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Υπεύθυνου για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Sylvain Pasqua και όσο περνούσε η ώρα, η αγωνία όλο και μεγάλωνε, μέχρι που ο Βρετανός Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Steve Green, άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα.
Πρώτη πόλη που προκρίθηκε ήταν η Ελευσίνα, δεύτερη η Καλαμάτα και τρίτη η Ρόδος, με το κοντράστ των συναισθημάτων να είναι έντονο, αφού τρεις αποστολές πετούσαν στα ουράνια και έντεκα ξεχνούσαν για πάντα το θεσμό.
Οι τρεις πόλεις πλέον, καλούνται να υποβάλουν αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητας, ύστερα από σχετικές υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνάντηση επιλογής, τον Νοέμβριο του 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Παναγιώτης Νίκας
Μιλώντας στο «Θάρρος», ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ευτυχισμένος από το άριστο αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «οι Καλαματιανοί πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, κάτι που έγινε μέχρι τώρα και πλέον θα αγωνιστούμε με τις άλλες δυο πόλεις, με στόχο τη νίκη της Καλαμάτας.
Μια πόλη η οποία ομορφαίνει και μεγαλώνει συνεχώς, που πρέπει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, είναι κάτι που χρωστάμε στους προγόνους μας, αφού από την πόλη μας ξεκίνησε η επανάσταση. Έτσι μετά 200 χρόνια η πόλη θα είναι η πρωτεύουσα του πολιτισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έκτωρ Τσατσούλης
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Kalamata 21, Έκτωρ Τσατσούλης, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Καλαμάτα πέτυχε το στόχο της: «Είμαστε πλέον στις τρεις πόλεις. Η σοβαρή προσπάθεια, η οργανωμένη δουλειά, ο επαγγελματισμός, ήταν όλα αυτά τα συστατικά που απέδωσαν. Αυτή η επιλογή ήταν κόντρα σε όσους είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις ή ενστάσεις, αλλά και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

nikas3 (Copy)

nikas1_0 nikas2 nikas3

 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top