skip to Main Content
2920969 (Copy)

Στις 14 Σεπτεμβρίου η επιστροφή στα θρανία

Το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ σε αυτήν παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορωνοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους – κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».

Ακολούθως, αφού ευχήθηκε μια καλή, ασφαλή σχολική χρονιά, έδωσε το λόγο στην υπουργό Παιδείας, κα. Κεραμέως, η οποία με τη σειρά της τόνισε: «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις υπόλοιπες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, ενώ δόθηκαν και διευκρινήσεις αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέτρο που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα γονέων.

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις τόσο σε μαθητές όσο και σε γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς που αρνούνται να εφαρμόσουν το μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελικό λόγο έχει η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, όπως επίσης και για την απαραίτητη και σωστή εφαρμογή των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα (π.χ. χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, καθαρισμός χώρων και εξοπλισμού κ.λπ.), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση για να δώσει δωρεάν μάσκες, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.

  • Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
  • Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μάλιστα δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

  • Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς 
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα διανεμηθούν επίσης αντισηπτικά στα σχολεία, ενώ προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός τόσο κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων όσο και μετά το πέρας αυτής.

Επίσης, ανακοινώθηκαν τα παρακάτω μέτρα: 

  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.
  • Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.
  • Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.
  • Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
  • Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.
  • Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.
  • Όσον αφορά τα αθλήματα, ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.
  • Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.
  • Εργαστήρια: Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.
  • Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.
  • Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας.

Τι ισχύει με τις απουσίες

Η κα. Κεραμέως αναφέρθηκε και στα ζητήματα απουσιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι περιπτώσεις που θα δικαιολογούνται οι απουσίες είναι οι εξής:

  • Αν νοσεί από κορωνοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
  • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Eπίσης, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

  • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
  • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
  • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
  • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
  • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
  • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
  • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top