skip to Main Content
Greek Logo (Copy)

Πρωτοσέλιδο Εθνικού Κήρυκα. Νέας Υόρκης αφιερωμένο στην 18η Συνάντηση

Αφιερωμένη στον Χουάν Ντε Φούκα η 18η Εβδομάδα

Αποδήμων στην Κεφαλονιά

Από αριστερά διακρίνονται οι Μαρίνος Χιόνης, (επίτιμος πρόεδρος Ομοσπονδιας), Βαγγέλης Κεκάτος (αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς), Σάκης Βούτος, Εύη Λειβαδά-Ντούκα (εκπρόσωπος Ομοσπονδίας στην Κεφαλονιά-πρόεδρος Συνεδρίου), Αγγελική Χιόνη (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας), Φίλιππος Ρασσιάς. Φωτογραφία: Διονύσιος Βούτος / voutospress.gr

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» διοργανώνει στην Κεφαλονιά την 18η Εβδομάδα Αποδήμων η οποία είναι αφιερωμένη στον Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννη Φωκά) και στα πρωτοποριακά προγράμματα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Simon Fraser University στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η Εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή, και να ολοκληρωθεί την Κυριακή και διοργανώνεται από την εν λόγω Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Simon Fraser University, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής, την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Πειραιά, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίσση.

Η φετινή εβδομάδα, όπως επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της κοινής τηλεδιάσκεψης που παραχώρησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διονύσιος Βλάχος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Χιόνη, ο γενικός γραμματέας Κώστας Βαγγελάτος και η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα είναι αφιερωμένη στον θαλασσοπόρο Juan De Fuca – Ιωάννη Φωκά – Βαλεριάνο.

Το Σάββατο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χουάν Ντε Φούκα στο Λιμεναρχείο Αργοστολίου και η ονοματοδοσία της κεντρικής προβλήτας του Αργοστολίου σε προβλήτα Ιωάννη Φωκά (Juan De Fuca).

Από αριστερά οι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ υπεύθυνος των Πολιτιστικών του Δήμου Κεφαλλονιάς κύριος Άγγελος Κωνσταντάκης, η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά Ντούκα και η αΑντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κυρία Αγγελική Χιόνη. Φωτογραφία: Διονύσιος Βούτος / voutospress.gr

Στα αποκαλυπτήρια και στις συνεδριάσεις που θα διοργανωθούν το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να παραστούν ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελος Κωνσταντάκης, ο Πρέσβης του Καναδά Keith Morrill και εκπρόσωποι των Κεφαλλονιτών από τη Διασπορά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσεύς” Διονύσης Βλάχος. Φωτογραφία: Διονύσιος Βούτος / voutospress.gr

Ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον για τη φετινή Εβδομάδα Αποδήμων είναι αυξημένο και ότι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι σε έξι περίπου μήνες κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την τοποθέτηση της προτομής του Χουάν Ντε Φούκα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αφοσίωση του δημάρχου.

Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης και είναι ένα αξιόλογο έργο τέχνης.

Αντίγραφο αυτής της προτομής θα τοποθετηθεί και στο Βανκούβερ του Καναδά στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου και τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τον Οκτώβριο και θα ενταχτούν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια της ανεξαρτησίας του Καναδά.

Ο κ. Βαγγελάτος τόνισε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» θα εκπροσωπήσει την Ομογένεια στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο Βανκούβερ και ότι τη γενέτειρα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Τα έξοδα για τις προτομές ανέρχονται στις $40.000 και καλύπτονται εξ ολοκλήρου από δωρεές των ομογενών.

Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης. Φωτογραφία: Διονύσιος Βούτος / voutospress.gr

Η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» για την αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας για τον Κεφαλλονίτη Θαλασσοπόρο υπήρξε ουσιαστικός και καθοριστικός γιατί δεν αρκέστηκε μόνο στη χρηματοδότηση της αγγλικής έκδοσης του μυθιστορήματος «Στα Στενά της Χίμαιρας», αλλά και στην αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον Χουάν Ντε Φούκα.

Παράλληλα, τόνισε ότι εξίσου δύσκολη ήταν και η κατασκευή της προτομής του Χουάν Ντε Φούκα, διότι δεν υπήρχαν φωτογραφίες και τόνισε ότι ένεκα του ταλέντου του γλύπτη Γιάννη Μπάρδη δημιούργησαν το σύμβολο του «Οδυσσέα του 16ου αιώνα».

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγγελική Χιόνη ανέφερε ότι η Κεφαλονιά είναι πανέμορφη και σφύζει από τουρισμό και ότι η Εβδομάδα Αποδήμων θα δώσει τη δυνατότητα στους ομογενείς που παραθερίζουν στο νησί να διδαχτούν για την ιστορία του Χουάν Ντε Φούκα, για τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Simon Frazer, καθώς επίσης και για τα τελευταία ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Κεφαλονιά.

Αναφερόμενη στις φετινές εκδηλώσεις, είπε ότι έχουν ενημερωτικό, μορφωτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top