skip to Main Content
1 699 (Copy)

Προς επικίνδυνο… «μπάχαλο» οι νέοι δήμοι της Κεφαλονιάς

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκε ξεκάθαρα το τεράστιο θεσμικό κενό που υπάρχει στη στελέχωση των νέων δήμων που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς. Πρόβλημα που δεν είναι το μόνο.

Όπως έχουμε γράψει ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, θα έχουμε δημάρχους αλλά όχι οργανωμένους δήμους, αφού ακόμη και αν από την πρώτη Σεπτέμβρη ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσλήψεων, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, αλλά και τα όσα μας είπε ο κ. Μονιάς αλλά και η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κεφαλονιάς, Σοφία Γαρμπή, τηλεφωνικά, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι νέοι δήμοι, θα περάσουν τουλάχιστον 12-18 μήνες.

Τα κενά που δημιουργούνται είναι τεράστια, αφού μόνο στη Σάμη οι υπηρεσίες θα είναι στελεχωμένες περίπου στο 40% ενώ στο Ληξούρι στο 55-60%. Πρόβλημα όμως θα προκύψει και με τον νέο δήμο Αργοστολίου αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην Αποκεντρωμένη να πάρει επιπλέον προσωπικό από τον ενιαίο δήμο Κεφαλονιάς, με δική της απόφαση και να τον μεταφέρει στους νέους δήμους, αποψιλώνοντας τον Δήμο Αργοστολίου, μέχρι και κατά το 1/3.

Η «καυτή πατάτα» στην Αποκεντρωμένη

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πέταξαν την «καυτή πατάτα» των μετακινήσεων υπαλλήλων που θα χρειαστούν σε πρώτη φάση,  στην Αποκεντρωμένη. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους να δηλώσουν το πού θέλουν να μετακινηθούν αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο να προβεί σε αναγκαστικές μετακινήσεις, έστω και μεταβατικά, αφού οι υπάλληλοι που ζήτησαν να μετακινηθούν δεν επαρκούν.

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο όριζε μία σειρά από παράγοντες, με βάση τους οποίους μπορούν να γίνουν αυτές οι μετακινήσεις.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: 1. οι υπηρεσιακές ανάγκες, 2. οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων, σύμφωνα και με την αρχή της ισότητας των δημοτών στην πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, 3. ο κλάδος ή η ειδικότητα των υπαλλήλων, 4. οι αιτήσεις προτίμησης των υπαλλήλων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 155 του ν. 4600/2019, 5. ο τόπος κατοικίας των υπαλλήλων, 6. η οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, 7. τυχόν προβλήματα υγείας των υπαλλήλων και 8. τα έτη υπηρεσίας των υπαλλήλων.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, η εισήγηση που αποδέχτηκαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις, κρατούσε μόνο τον 4ο. παράγοντα, τις αιτήσεις, δηλαδή, των υπαλλήλων. Εάν ένας υπάλληλος δεν επιθυμεί να εργάζεται π.χ. στη Σάμη, δεν θα μετακινηθεί, ακόμη και αν θα μπορούσε να καλύψει άμεσα τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο νέος δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς, του οποίου ο δήμος κινδυνεύει περισσότερο, είχε μία διφορούμενη στάση στο χθεσινό συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δήμος θα πρέπει να στελεχωθεί πάση θυσία», προσθέτοντας όμως και ότι «δεν είμαι αυτός που θα υποχρεώσω να έρθει κάποιος στον Δήμος Σάμης αν δεν του το επιτρέπουν οι συνθήκες του». Προφανώς, δεν ήθελε και εκείνος όπως και σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, να «σπάσει αυγά», να έρθει δηλαδή σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονταν εχθές στο δημοτικό συμβούλιο.

Σήμερα όμως, αυτή η στάση άλλαξε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, αρνήθηκε ότι είχε διφορούμενη στάση, και διευκρίνισε ότι, μπορεί να μην θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στους εργαζόμενους του Δήμου, όμως από την άλλη, «θα πάρει ακόμη και με το τουφέκι», όπως είπε χαρακτηριστικά, όποιον χρειαστεί, προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος του, προσθέτοντας ότι θα προσφέρει στους υπαλλήλους ό,τι χρειαστεί προκειμένου να τους διευκολύνει.

Παρόμοια διφορούμενη τοποθέτηση είχε και ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος έθεσε και αυτός το θέμα της ανάγκης στελέχωσης, χωρίς όμως να θέλει να έρθει σε κόντρα με τους εργαζόμενους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «να μιλήσουμε και να παρακαλέσουμε τους εργαζόμενους να βάλουν νερό στο κρασί τους». Επίσης, ενώ παραδέχτηκε ότι «παραλύουν κάποιες υπηρεσίες του νέου δήμου Αργοστολίου», πρόσθεσε ότι «αν είναι κοινή η απόφασή μας, τότε θα το σεβαστώ κι εγώ». Ενώ δηλαδή σε πολλά θέματα ασκεί αντιπολίτευση στον Δήμο Κεφαλονιάς, στο συγκεκριμένο θέμα πάει… με το ρεύμα. Ουσιαστικά, δεν ήθελε ούτε αυτός να «σπάσει αυγά» και να έρθει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους. Ποιο καθαρή θέση φάνηκε ο κ. Μινέτος, ο οποίος όμως και αυτός δεν είπε καθαρά ότι θα πρέπει να μετακινηθούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι. Όλοι μαζί έσπρωξαν το θέμα προς… την Αποκεντρωμένη.

Τα προβλήματα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κεφαλονιάς, έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν αλλάξουν τόπο εργασίας, και να μετακινούνται κάθε μέρα σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους, ειδικά όταν έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια να εργάζονται κοντά στον τόπο τους. Ο τρόπος που έγινε η διάσπαση τους αναγκάζει να αλλάξουν ξαφνικά την καθημερινότητά τους. Η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί, διαθέτει έντονο ανάγλυφο με αποτέλεσμα η αλλαγή για τους εργαζόμενους να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και σε κάποιους πραγματικά οδυνηρή. Όπως είπε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, «δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο με 5 παιδιά να πηγαίνει κάθε μέρα στο Φισκάρδο».

Όπως από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν ότι η Αποκεντρωμένη έχει τη δυνατότητα να ορίσει υποχρεωτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό και της έδωσαν, ζεστή-ζεστή την… πατάτα.

Τσάτρα – Πάτρα διάσπαση

Είναι φανερό ότι ο τρόπος που έγινε η διάσπαση είναι αδιανόητος. Οι διαδικασίες αυτές θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί δύο χρόνια πριν, ώστε να έχει ξεκαθαριστεί το ποιες και πόσες θα είναι οι απαιτούμενες θέσεις, να έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις (δεδομένου ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 15-18 μήνες για να ολοκληρωθούν), να είναι έτοιμες οι θέσεις, έτοιμοι οι υπάλληλοι και να έχουν λυθεί τα θέματα της περιουσίας, των τεχνικών έργων, των δανείων, των εισπράξεων από τα τουριστικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, των διαδημοτικών κ.λπ.

Όμως, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουμε φτάσει στο «παρα πέντε» χωρίς να έχουν λυθεί προβλήματα που μπορούν να διαλύσουν το εγχείρημα που η ίδια η κυβέρνηση προώθησε, ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες.

«Δείτε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Παλική»

Η Σοφία Γαρμπή θεωρεί ότι αυτό έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, φέρνοντάς μας ως παράδειγμα το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Παλική. Εκείνη είχε εκφράσει εγκαίρως τις ενστάσεις της, βάζοντας, εκτός των άλλων και το θέμα, ότι όλη αυτή η κατάσταση θα εξελίσσεται ενώ διανύουμε δύο τουριστικές σεζόν (2019-2020), αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα ολοκληρωθούν, στην καλύτερη προς το τέλος του 2020. Εκτός των άλλων προβλημάτων που θα προκύψουν.

Η ίδια η βουλευτής είχε εκφράσει αμφιβολίες για την επιτυχία της διάσπασης, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των δήμων, επικαλούμενη το πρόβλημα των εσόδων που μπορεί να δημιουργηθεί, ειδικά στον δήμο Ληξουρίου. Όμως, όταν μίλησε ανοιχτά για αυτό στα Κεφαλονίτικα Νέα, πολλοί έπεσαν να… την φάνε. Έτσι, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε και (πάντα υλοποιώντας τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων) προσπάθησαν όλοι να παρακαμφθούν οι αντιστάσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, και ο τ. υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης, είχε πολλές αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, στον παρόντα χρόνο. Όμως, από τη μία η επιθυμία των τοπικών κοινωνιών, και από την άλλη, η συνήθεια που έχουμε στην Ελλάδα να τα κάνουμε όλα χωρίς σχέδιο, οδηγούν σε αποτελέσματα που μπορούν εύκολα να γίνουν καταστροφικά για το όλο εγχείρημα, δυσάρεστα για τη ζωή των κατοίκων, έως και επικίνδυνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήσαμε την κ. Γαρμπή, «εάν αυτά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί δυο χρόνια πριν», η απάντηση που μας έδωσε ήταν: «Σε ποια χώρα; Στην Αγγλία; Εκεί, ίσως».

Δεν μπορούν να εισπράξουν από τη Μελισσάνη

Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας μεγάλος αγώνας από τις υπηρεσίες του δήμου Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με τους νέους δημάρχους, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα, τεχνικά κυρίως, θέματα και να καλυφθούν οι πάμπολλες «τρύπες». Και μάλιστα έχουν προκύψει απίστευτα προβλήματα όπως το γεγονός που μας αποκάλυψε η κ. Γαρμπή, ότι από τις 15 έως τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα από τη Μελισσάνη, τον Μύρτο και τον Πλατύ Γιαλό. «Έχουμε ζητήσει απάντηση για το πρόβλημα από τον Μάρτιο, όμως το υπουργείο δεν έκανε τίποτα», μας είπε η κ. Γαρμπή η οποία αναρωτήθηκε: «Στον Πλατυ Γιαλό ας πούμε ότι οι ξαπλώστρες θα είναι δωρεάν. Με τον κυλικείο του Μύρτου τι θα γίνει; Με την Μελισσάνη; Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να παραβούμε τον νόμο»;

Παρόμοια προβλήματα θα γιγαντωθούν μετά την 1η Σεπτέμβρη. Με την Κεφαλονιά να βρίσκεται λίγο μετά την κορύφωση της τουριστικής σεζόν, οι νέοι δήμαρχοι θα αναγκαστούν να βγάλουν μόνοι τους τα «κάστανα από τη φωτιά» σε πολύ απαιτητικές συνθήκες.

Θα την πληρώσουν οι νέοι δήμαρχοι

Ο Μάκης Μονιάς, ζήτησε εχθές, και δικαιολογημένα, να προβλεφθεί τεχνική υπηρεσία στον νέο Δήμο Σάμης. Δήλωσε μάλιστα στα Κεφαλονίτικα Νέα έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε πάση θυσία να προχωρήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν και να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών του. Ο ίδιος πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της διάσπασης, αφουγκραζόμενος και την επιθυμία των κατοίκων, βλέποντας μάλιστα, ότι ο προηγούμενος δήμος Κεφαλονιάς άφησε την επαρχία του νησιού στο έλεος του Θεού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέοι δήμαρχοι του νησιού θέλουν να πετύχει, τόσο η διάσπαση, όσο και να κάνουν έργο για τους δήμους τους. Όμως, όπως δείχνουν, μέχρι στιγμής, τα πράγματα, οι νέοι δήμοι θα έχουν μόνο το… «όνομα», αφού δεν θα έχουν μόνιμους υπαλλήλους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι για το οποίο φωνάζουμε εδώ και καιρό.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι όπως επεσήμανε ο Γιάννης Κουρούκλης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δήμου Κεφαλονιάς, ο Δήμος Ληξουρίου δεν γνωρίζει, καν, σε ποιο «δημαρχείο» θα στεγάζεται. Μπορεί να στήσουν προκάτ…

Έως και επικίνδυνο

Η όλη υπόθεση δεν είναι άλλη μία γραφειοκρατική δυσλειτουργία που θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών. Μπορεί να γίνει και επικίνδυνο.

Υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τα ΚΕΠ, που θα μπορέσουν, κατά πάσα πιθανότητα, να λειτουργήσουν σωστά, και το Βοήθεια στο Σπίτι. Αυτό μας είπε ο κ. Μονιάς.

Όταν όμως θέσαμε το πρόβλημα της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στην κ. Γαρμπή, εκείνη μας απάντησε ότι υπάρχει μεγάλο κενό. Τόσο για τα μηχανήματα που είναι δύο και δεν ξέρει ούτε η ίδια πώς μπορούν να μοιραστούν σε τρεις δήμους, όσο κυρίως με το προσωπικό.

«Ο Δήμος Σάμης δεν θα έχει εργάτες», μας είπε. «Οι εργάτες, αναγκάζονται πολλές φορές να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φωτιές, πλημμύρες, κακοκαιρία, σεισμοί). Και μάλιστα πρόκειται για μία λεπτή διαδικασία γιατί δεν είναι ειδικοί. Εμείς έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό αλλά και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν την ειδίκευση που έχει π.χ. η Πυροσβεστική (η οποία, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση στελέχωσης φέτος)».

Ας φανταστούμε όλοι τι έχει να γίνει, εάν π.χ. (και να χτυπήσουμε ξύλο), γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά, τους επόμενους μήνες. Ποιος θα πάει πού; Πώς θα ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να συνδράμει τους πολίτες στους τρεις δήμους; Τι θα γίνει εάν ξεσπάσει μία μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά; Τι θα γίνει εάν ξεσπάσει μία μεγάλη φωτιά σε έναν δήμο της Κεφαλονιάς και μία μικρότερη σε έναν άλλο δήμο; Ποιος δήμαρχος θα αποφασίσει να στείλει μηχανήματα και προσωπικό σε άλλο δήμο κινδυνεύοντας να «κάψει το σπίτι του»;

Η Πολιτική Προστασία των δήμων είναι επιφορτισμένη και με τη πρόληψη τέτοιων φαινομένων. Πού θα πρωτο-γίνει αυτό και από ποιο προσωπικό; «Εμείς μεταφέρουμε στους νέους δήμους την τεχνογνωσία μας», είπε η κ. Γαρμπή. Ποιος όμως θα τα υλοποιήσει όλα αυτά;

ΣΥΡΙΖΑ: Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να μην υπονομευτεί η προσπάθεια απο την ΝΔ

Επικοινωνήσαμε και με τον γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, Σπύρο Παγώνη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς. Εκείνος μας απάντησε ότι «προβλήματα ήταν αναμενόμενο να προκύψουν, και αυτό το γνωρίζαμε, τόσο εμείς, όσο και οι τοπικές κοινωνίες που ήθελαν τη διάσπαση. Όμως είχαμε τη διαβεβαίωση του Π. Σκουρλέτη αλλά και του κ. Χαρίτση ότι οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα μπουν σε προτεραιότητα, και ότι ενδιάμεσα θα κοιτάξουμε να κλείσουμε κενά με συμβασιούχους».

Επίσης, πρόσθεσε, ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δημάρχων, να προωθηθεί όπου χρειαστεί, η λύση των διαδημοτικών μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση». Εξέφρασε όμως αμφιβολίες για το «κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις». Είπε μάλιστα ότι «το γεγονός ότι πριν τη διάσπαση η Νέα Δημοκρατία δεν φάνηκε να έχει καθαρή θέση υπέρ, με βάζει σε υποψίες μήπως υπονομεύσει το εγχείρημα ή το αφήσει στην τύχη του».

Οι λύσεις ανάγκης

Ρωτήσαμε τόσο δημοτικούς συμβούλους εχθές, όσο και τον κ. Μονιά και την Κ. Γαρμπή σήμερα αν υπάρχει πρόβλεψη για παράκαμψη του ΑΣΕΠ, ώστε να στελεχωθούν άμεσα οι νέοι δήμοι. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική. Και το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν προσδιόριζε το ίδιο διάστημα: 12-18 μήνες (με τους περισσότερους να επιμένουν στο 18). Κι αυτά, αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσλήψεων από την 1η Σεπτέμβρη, που όλοι σχεδόν το αποκλείουν.

Ρωτήσαμε επίσης την κ. Γαρμπή, εάν έχει λάβει κάποια ειδική εγκύκλιο που να ορίζει κάποια άλλη πιο γρήγορη διαδικασία. Το αρνήθηκε. «Δεν λάβαμε τίποτα, μας είπε».

Οι νέοι δήμαρχοι, προκειμένου να υλοποιήσουν την διάσπαση δήλωσαν εχθές και σήμερα ότι θα κάνουν το αδύνατο δυνατό.

Ο κ. Μονιάς πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να πάρουν 2μηνίτες, εργάτες για 5 μέρες ή, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσουν και την λύση των εργολαβιών. Μας είπε μάλιστα χαρακτηριστικά «κι εγώ αν χρειαστεί θα μαζέψω μερικούς εθελοντές, θα βάλω και μια φόρμα, και θα πάω όπου χρειαστεί να καθαρίσω σκουπίδια».

Η διάθεση προσφοράς του κ. Μονιά αλλά και του κ. Κατσιβέλη είναι θεμιτή, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, και σ’ αυτό δεν φταίνε οι ίδιοι, αν και στήριξαν το εγχείρημα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, προχώρησε σε μία διάσπαση με τους χειρότερους δυνατούς όρους. «Τσάτρα-πάτρα» την χαρακτηρίζουν όλο και περισσότεροι, αυτό είπε και ο Ν. Παπαδάτος εχθές, και έχουν δίκιο. Και μιλάμε για ένα εγχείρημα που ήταν, από μόνο του, παρακινδυνευμένο και δύσκολο.

Το περίφημο… «θα τα δούμε»

Πέρσι, προς το τέλος Αυγούστου, είχαμε επικοινωνήσει με το υπουργείο Εσωτερικών. Ρωτούσαμε εάν θα προχωρήσει η διάσπαση. Η απάντηση που πήραμε ήταν θετική. Όταν στη συνέχεια όμως θέσαμε ερωτήματα για το προσωπικό, την περιουσία, τα τεχνικά έργα, τα δάνεια κλπ., η απάντηση που πήραμε από τον εκπρόσωπο του υπουργού ήταν: «Αυτά θα τα δούμε».

Κι όταν στη συνέχεια ρωτήσαμε: «Πότε θα τα δείτε;», η απάντηση που πήραμε ήταν πάλι η ίδια: «Θα τα δούμε».

Τα βλέπουμε, λοιπόν.

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top