Προβάδισμα 11,5% στην πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ…
…στη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑK
Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 10% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου
Με δέκα ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Με δέκα ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 27,5% έναντι 17,5% που συγκεντρώνει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 5,5% αμφότερα. Η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη συγκεντρώνει ποσοστό 3,5% ενώ εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν ΑΝΕΛ (2%) και Ποτάμι (1,5%).
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 22%, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ακολουθεί με 19% ο πρωθυπουργός.
Χαρακτηριστικό είναι πως το 81% των πολιτών φοβάται ότι τα πράγματα κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (85,5%).
Παρόμοιο είναι το κλίμα και στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 72,5% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από την συγκυβέρνηση.
Με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τις ελληνικές αρχές διαφωνεί το 66% των πολιτών την ώρα που, απολύτως, συμφωνούν μόνο 7 στους 100 Έλληνες.
Καχύποπτη εμφανίζεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων και σε ο,τι αφορά τον πρόσφατο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς το 64% να θεωρεί πως πίσω από την διαδικασία υποκρύπτονταν πολιτικές σκοπιμότητες.
Τέλος, απαισιόδοξο ως προς τα οικονομικά του νοικοκυριού εμφανίζεται το 62% των ερωτηθέντων την ώρα που, στον αντίποδα, μόλις το 1% εκτιμά πως σίγουρα θα δει βελτίωση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Για να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πατήστε ΕΔΩ.
Κυβερνητικές επιδόσεις
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, το 7% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 7% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 69% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, με 18,5% να απαντούν ότι είναι ικανοποιημένοι και το 12,5% να δηλώνουν ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.
Απαισιοδοξία
Εξάλλου, το 81% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πράγματα κινούνται προς τηλάθος κατεύθυνση, προς τη σωστή το 10,5%, ενώ ΔΞ/ΔΑ απαντά το 8,5%.
Το 68% των πολιτών συνολικά εκτιμούν ότι η κατάσταση σίγουρα θα χειροτερέψει (41%) ή μάλλον θα χειροτερέψει (27%), 25% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 4,5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί, 1,5% εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ 1% θεωρούν ότι σίγουρα θα βελτιωθεί.
Επίσης, το 80% εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέα μέτρα 9,5% θεωρεί πως ό,τι ήταν να ψηφιστεί έχει ψηφιστεί, ενώ 10,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 63% πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα, 25,5% ότι ούτε ωφέλησε ούτε έβλαψε, 8% εκτιμά πως ωφέλησε, ενώ το 3,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

Brexit και Grexit
Θετική εξέλιξη για τη Βρετανία χαρακτηρίζει το Brexit το 40,5% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική το 43%, 7,5% απαντά ούτε αρνητική ούτε θετική, ενώ 9% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ. Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το Brexit το 51% των Ελλήνων, θετική το 21,5%, ούτε θετική ούτε αρνητική το 18,5%, ενώ 9% απαντά ΔΞ/ΔΑ.
Σημειώνεται ότι σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, το 53,5% των ερωτώμενων επιθυμεί παραμονή στην ευρωζώνη, 37% επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ενώ 9,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.





