skip to Main Content
5aoxkkwj2 E1607505558177 (Copy)

Περιμένουμε την Απάντηση σας κ Γαλιατσατε Θεόδωρε γιατί άλλα μας έλεγαν !!! Ποιος Λέει Αλήθειες ;

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Άμεση δρομολόγηση των κατεδαφίσεων σεισμόπληκτων κτιρίων στην Παλλική

Παραλείψεις απαραίτητων διοικητικών ενεργειών από τον κ. Γαλιατσάτο εμπόδισαν την ολοκλήρωση του διαγωνιστικής διαδικασίας

Στην αντιμετώπιση και επίλυση του σοβαρού προβλήματος των κατεδαφίσεων και υποστυλώσεων σεισμοπλήκτων κτιρίων στην Παλλική λόγω των σεισμών του 2014 προχωρά η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, μετά την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατα την συνεδρίαση του με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας epresence συζητώντας την τροποποίηση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης για το 2021.

Για πολλοστή φορά, η Περιφερειακή Αρχή καλείται να διορθώσει σφάλματα και αστοχίες του παρελθόντος τα οποία απαιτούν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες, εξαιτίας της έλλειψης πραγματικού ενδιαφέροντος που επέδειξε ο κ. Γαλιαστάτος.

Δυστυχώς η παράλειψη των ενεργειών του πρώην Περιφερειάρχη για απαραίτητες διοικητικές ενέργειες όπως η μη έκδοση της απαραίτητης απόφασης δέσμευσης πιστώσεων είχε ως αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που είχε ήδη ξεκινήσει και ειδικότερα η υπογραφή της Σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο.

Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων φρόντισε να θεραπεύσει τις παραλείψεις του κ. Γαλιατσάτου που στοίχισαν ένα χρόνο από την έναρξη των διαδικασιών κατεδάφισης, να εγγράψει και αξιοποιήσει τη διάθεση συνολικής πίστωσης δυο εκατομμυρίων εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (2.150.000,00€),από το Υπουργείο Ανάπτυξης ως επιχορήγηση στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης και ολοκληρώνοντας τις διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021 να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Ακολούθως, η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς & Ιθάκης θα προχωρήσει στην άμεση σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Αργοστολίου, που αποτελεί εν προκειμένω τον καθολικό διάδοχο του πρώην Δήμου Κεφαλλονιάς ώστε να προχωρήσει για την εκτέλεση του έργου των κατεδαφίσεων και υποστυλώσεων σεισμοπλήκτων κτιρίων και καθαιρέσεων πάσης φύσεως λόγω των σεισμών του 2014, και εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις στην Παλλική.

Για την υλοποίηση του ως άνω έργου συνήφθη αρχικά μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Κεφαλληνίας και του τέως Δήμου Κεφαλλονιάς Προγραμματική Σύμβαση “Κατεδαφίσεις και Υποστυλώσεις Σεισμοπλήκτων Κτηρίων και Καθαιρέσεις Πάσης Φύσεως εξ’ αιτίας των πρόσφατων σεισμών” για το αρχικό ποσό που είχε εγκριθεί το έτος 2014 από το Υπουργείο Ανάπτυξης των 460.000 ευρώ και εν συνεχεία μετά την έγκριση το έτος 2017, συμπληρωματικού και συνολικού ποσού 2.150.000 ευρώ συνήφθη μεταξύ των ίδιων ως άνω συμβαλλομένων, τροποποιητική προγραμματική σύμβαση “Δαπάνες για κατεδαφίσεις καθαιρέσεις υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων λόγω σεισμού της 20ης Ιανουαρίου 2014 στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας &Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”.

Ωστόσο, κατά τη φάση εκτέλεσης της τροποποιητικής προγραμματικής σύμβασης και ενώ είχε διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου από τον πρώην δήμο Κεφαλλονιάς, διαπιστώθηκε ότι εξέλειπε η απαραίτητη για τη διοικητική διαδικασία, απόφαση δέσμευσης πίστωσης του Υπουργείου Υποδομών γεγονός που παρακώλυε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή της σύμβασης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευρισκόμενη σε άμεση έγγραφη επικοινωνία με το Υπουργείο Υποδομών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που ζητήθηκε για την εκτέλεση της αρχικής προγραμματικής σύμβασης από την αρμόδια υπηρεσία του, όσον αφορά τις κατεδαφίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί από την αρχική χρηματοδότηση των 460.000 ευρώ, εκδόθηκε η σχετική για τη διοικητική διαδικασία απόφαση.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top