skip to Main Content
DEMO ΣΥΡΙΖΑ (Copy)

Παραπλανούν την κοινωνία με τα 70 δις που τελικά είναι 32!

Άλλη μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και παραπλάνησης από την πραγματική εικόνα, επιχείρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την “βοήθεια” του συνόλου των ΜΜΕ με την δήλωση του ότι επέστρεψε στη χώρα με 70 δις, από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα όμως, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες φέρνει για την Ελλάδα 32 δισ. ευρώ που κατανέμονται ως 19,5 δις επιχορηγήσεις και 12,5 δις μέσω  δανείων. Απλά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει τις ενισχύσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, σε βάθος 7ετίας ( περίπου 5 δις κατ’ έτος ) που θα έπαιρνε η χώρα έτσι κι αλλιώς αφού είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Όπως ανέφερε o κ. Πάνος Καρβούνης σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (kefaloniapress), πρώην σύμβουλος του Πιέρ Μοσχοβισί και πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ευρωπαϊκούς πόρους πάνω από 70 δις συμπεριέλαβε προγράμματα από τα οποία επωφελείται ήδη η χώρα μας, όπως για την ανεργία και για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το αποτέλεσμα αυτό  δεν  αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης της τελευταίας μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής και εντέχνως το επιτελείο του Πρωθυπουργού τα παρουσιάζει έτσι για να δημιουργήσει – για άλλη μια φορά – επίπλαστη εικόνα θριαμβευτή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 εκ ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση.

Φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη – και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος – σε μια νέα κρίση χρέους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει.

Απέναντι σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δις ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Μια δήλωση που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποια μεριά του τραπεζιού κάθονταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αν όμως, αληθεύουν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κος Μητσοτάκης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δε μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους. Με δυο λόγια, κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να χάσουμε όσα με θυσίες κερδίσαμε τα όλα τα προηγούμενα χρόνια και να μπούμε σε έναν νέο αέναο φαύλο κύκλο λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν τυπικά θα έχουμε μνημόνια.

Και αυτή είναι μια προοπτική που δεν πρέπει και δε θα αφήσουμε να συμβεί.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙTΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top