skip to Main Content
31 3 22 ΟΜΙΛΙΑ (Copy)

Οι Δωρεές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και η υποχρέωση της Πολιτείας: Παρέμβαση στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 30/03 το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καθώς και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά τη παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανα την ιδιαίτερη συμβολή της ιδιωτικής και της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας στην στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακόμη, τόνισα, ότι η στήριξη αυτή είναι απαραίτητο να λαμβάνει χώρασυμπληρωματικά σε εκείνη που η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει.

Με αφορμή το Νομοσχέδιο ανέδειξα την συμβολή των ιδιωτικών δωρεών στην ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, αναφέροντας τα παρακάτω:

  • Δωρεά του κληροδοτήματος «Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» προς το εθνικό σύστημα υγείας ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου -Μια δωρεά για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει λειτουργώντας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
  • Ανακατασκευή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου καθώς και αντικατάσταση δύο ανελκυστήρων μεταφοράς ασθενών με δωρεά του κληροδοτήματος Βεργωτή
  • Δωρεά από τοΊδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 230.000 ευρώ που εξοπλίζει πλήρως το γαστρεντερολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου

Ακόμη, η ένταξη του έργου ανακατασκευής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι αίτημα που έχουμε αναδείξει στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων που το Ταμείο διαθέτει.

Για τον σκοπό αυτό, όπως τόνισα στην ομιλία μου,  έχει ήδη εξασφαλιστεί δωρεά ύψους 38 χιλιάδων ευρώ για την απαραίτητη -στο πλαίσιο του Ταμείου- προμελέτη συντήρησης του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμούαπό το Ίδρυμα Βεργωτή.

Ψηφίστηκε, τέλος, με τη θετική ψήφο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, Τροπολογία που αφορά  στην υλοποίηση της δράσης δημόσιας υγείας με θέμα «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραψίας κατά του καρκίνου». 

Σκοπό της Δράσης αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού,η βελτίωση τωνδεικτών θεραπεύσιμης θνησιμότηταςκαθώς και αναβάθμιση ποιότητας ζωής των γυναικών.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top