skip to Main Content
45247 Logistika Forotehnika Grafeia Logistiko Grafeio Amorgos Kyklades Logistes Forotehnikes Ypiresies Basilakis Georgios 6 (Copy)

Να αναπροσαρμοστεί η δράση «Ενίσχυση των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ» της περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Παρασκευή, 23-10-2020

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την 1η  Οκτωβρίου 2020, ανακοίνωσε τη δράση «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ». Η συνολική Δημόσια Χρηματοδότηση (Δ.Χ.) της πρόσκλησης, ανέρχεται στο ποσό των  14.000.000 Ευρώ. Η Κατανομή της δράσης είναι ως εξής:  ΠΡΩΤΟΓΕΝΉΣ- ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:                                    20% TΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:  EMΠΟΡΙΟ-ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  40% ΤΡΙΤΟΓΕΝΉΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- ΕΣΤΙΑΣΗ 40%. Η δε προθεσμία υποβολής αιτήσεων, ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει από 8-29 Οκτωβρίου 2020.

Ακριβώς ίδια δράση έχει ανακοινώσει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με ελάχιστές διαφορές ως προς τα κριτήρια ένταξης. Θυμίζουμε πως  η διάρθρωση των οικονομιών των δύο Περιφερειών έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Όμως, η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο δράσεων, που έχουν ανακοινωθεί, έγκειται στο γεγονός ότι η συνολική Χρηματοδότηση της πρόσκλησης που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανέρχεται στο ποσό των  30.000.000 Ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίσης, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσδιορίστηκε από τις  21/10/2020 έως τις  23/11/2020, χρονικό διάστημα σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Τα δε κριτήρια ένταξης στην δράση  που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ιονίων, φαίνεται να αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι – Λογιστές – Μελετητές αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην καταχώρηση των αιτήσεων, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών μέσα στις οποίες θα πρέπει να συλλεγούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την διεκπεραίωση των εν λόγω αιτήσεων. Επίσης, υπάρχουν αναφορές από συναδέλφους πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων «κολλάει» και παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, καλούμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της εν λόγω δράσης, τουλάχιστον, στο ύψος του προϋπολογισμού της δράσης που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αυξάνοντάς τον, τουλάχιστον, κατά 16.000.000  €.

Καλούμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επαναπροσδιορίσει τα κριτήρια ένταξης  των επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη δράση.

Καλούμε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ένταξης στη ανωτέρω δράση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με αυτό που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 9 ημέρες.

Οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι, Λογιστές, Μελετητές δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν υπό σημαντικά μεγαλύτερη πίεση για να ανταπεξέλθουν στον συγκεκριμένο όγκο εργασίας, σε σχέση με τους συναδέλφους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των άλλων Περιφερειών.

Καλούμε όλους τους βουλευτές των Ιονίων Νήσων, τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων και των επαγγελματικών σωματείων και φορέων, να στηρίξουν τις προτάσεις μας. 

Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια μας, καθώς και οι συνάδελφοί μας που καλούνται να τις εξυπηρετήσουν, «δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Η Γραμματεία της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΙΟΝΙΟΥ

Του Π.Τ Ιονίων Νήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top