skip to Main Content
600 400 (36)

Λ.Σ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΘΕΜΑ & ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Π.Σ. 23-24.07.2021

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ: Μετά το διαρκές έγκλημα στον Ερημίτη,

άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα σε εξέλιξη.

Το θέμα αυτό, καταθέτουμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, 23&24/07/21, προς συζήτηση και απόφαση.

Είναι πλέον αποδεχτό -και από τον πιο δύσπιστο παρατηρητή- πως στο παρθένο οικοσύστημα του Ερημίτη επιτελείται, επί καθημερινής βάσης, ένα τεράστιο, προμελετημένο περιβαλλοντικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που ξεκίνησε προοδευτικά να δημιουργείται από την δεκαετία του ΄80 και που είχε την κάλυψη όλων των αστικών κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τη χώρα από τότε μέχρι σήμερα.

Σήμερα, κάτω από την απόλυτη κάλυψη και την υψηλή προστασία του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφερειακής Αρχής και των παρατάξεων που την στηρίζουν ( ΝΔ, ΚΙΝΑΛ ), το έγκλημα αυτό έχει φτάσει στο απόγειό του. Αμέσως μετά τη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της «εμβληματικής» και «ήπιας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, επένδυσης, οι «επενδυτές» άρχισαν το θεάρεστο έργο τους. Παράνομη αποψίλωση 100 στρεμμάτων δασικής έκτασης, για την οποία διεξήγαγε έρευνα η Δασική Υπηρεσία. Ύποπτη πυρκαγιά κατέκαψε 200 περίπου στρέμματα από το πανέμορφο δάσος του Ερημίτη και για διερεύνηση των αιτίων της ήλθε κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) από την Αθήνα. Παράνομη διάνοιξη δρόμου στον παράκτιο χώρο που χωρίζει τον προστατευόμενο υγρότοπο της Βρωμολίμνης από την θάλασσα με μπουλντόζες «ήπιας», όμως, ανάπτυξης! Καταστροφή μέρους του προστατευόμενου Δημοτικού λιθόστρωτου Ενετικού μονοπατιού. Ειδικότερα για τις 2 τελευταίες έκνομες ενέργειες υπήρξαν καταγγελίες και από τη Λιμενική Αστυνομία αλλά διενεργήθηκε και αυτοψία από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος ( Κ.Ε.Π.Π. ) της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ι.Ν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με Επερωτήσεις της, επανειλημμένα, ζήτησε να ενημερωθεί το Π.Σ. και ο Κερκυραϊκός λαός για τα πορίσματα των πιο πάνω ερευνών ( Δασικής Υπηρεσίας, Δ.Α.Ε.Ε., Κ.Ε.Π.Π., καταγγελία Λιμενικής Αστυνομίας κλπ.), αλλά η Περιφερειακή Αρχή, καλύπτοντας πλήρως τις έκνομες ενέργειες των «επενδυτών» της NCH Capital, με απίθανες δικαιολογίες αρνήθηκε, επί της ουσίας, την ενημέρωση αυτή. Μετά από όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη σε κανένα το γεγονός πως ακόμα και τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, η NCH Capital συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μέσα στην ζώνη απορροής της Βρωμολίμνης.

Η πλήρης κάλυψη που παρέχεται στους «επενδυτές» από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή, όπως ήταν φυσικό, άνοιξε την όρεξη «επενδυτών» και για άλλες περιοχές- φιλέτα, εξίσου απείρου κάλλους με τον Ερημίτη. Σειρά, τώρα, παίρνει ξανά η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURAGR 2230001), ο τελευταίος δηλ. πνεύμονας πρασίνου που απέμεινε αλώβητος στη Βόρεια Κέρκυρα μετά τα καταστροφικά πλήγματα που δέχεται το οικοσύστημα του ΕΡΗΜΙΤΗ.

Λέμε ξανά γιατί είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Για την ιστορία η πρώτη φορά ήταν το 2008 όταν επιχειρήθηκε από την εταιρεία Ευρωσύνδεσμοι Α.Ε. η κατασκευή ξενοδοχείου στην Χερσόνησο της περιοχής, γνωστής ως ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (NATURAGR 2230001 – Ζώνη Γ), σε οικόπεδο 243 στρεμμάτων. Μετά από αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή η επένδυση απορρίφθηκε με την υπ’ αριθ. πρωτ. οικ 115555/135/22.01.2009 αρνητική απόφαση της Γεν. Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.Η απόρριψη βασίσθηκε στο MasterPlan και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Μ.Π.),που το 2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων Κέρκυρας (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURAGR2230001) η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων και η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η εν λόγω Ε.Π.Μ., -που, σημειωτέων, ισχύει και σήμερα- η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ΧΩΡΟΔΟΜΗ ΟΕ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη συμπεριλαμβανομένης και της Χερσονήσου, γνωστής ως «Νήσος» ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (NATURA GR2230001-Ζώνη Γ), απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών.

Σήμερα, δυστυχώς, επιχειρείται ξανά, σε όμορο οικόπεδο εκτάσεως 245,5 στρεμμάτων στην ανωτέρω Νήσο και στην καρδιά της ζώνης NATURA, η κατασκευή Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος που θα συμπεριλαμβάνει ξενοδοχείο & 45 βίλες μαζί με συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κλπ.

Αξιοποιώντας την ομπρέλα προστασίας που πλουσιοπάροχα, κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή -χωρίς να υπολογίζουν τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον- παρέχουν στους «επενδυτές», αλλά και το χωρικό εργαλείο του ΕιδικούΣχεδίου Χωρικής ΑνάπτυξηςΣτρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), αιτούμενη να υπαχθεί στον «αναπτυξιακό» και μνημονιακό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4608/2019), η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., επιχειρεί μια fast track «επένδυση», που ενδεδυμένη τον «μανδύα της στρατηγικής επένδυσης», παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα καταστρέψει και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου που απέμεινε στη Βόρεια Κέρκυρα.

Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται αν έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα, για να προχωρήσει η «επένδυση», πιστοποιητικά από τον Δήμο. Κι αν ναι, από πια Δημοτική Αρχή, αφού η παρούσα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της πως τάσσεται αναφανδόν ενάντια σε αυτή. Ακόμη,– γνωστού όντος πως η νομοθεσία για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα απαιτεί δημόσιο δρόμο πρόσβασης προς αυτά αλλά και δυνατότητα κατανάλωσης 450 λίτρων νερού ανά κλίνη— τίθενται εύλογα ερωτήματα πως θα επιτευχθούν όλα αυτά, όταν ήδη υπάρχει έντονο το πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή.

Ακόμη, είναι βέβαιο, πως η «επένδυση» αυτή θα ανοίξει την όρεξη αλλά και το δρόμο και στον προηγούμενο «επενδυτή» του όμορου οικοπέδου (ιδιοκτησίας ΓΕΤΟΕ ΑΕ), ο οποίος απέτυχε το 2008, και τότε θα μιλάμε για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης 4000 κατοίκων στη καρδιά του οικοσυστήματος μόλις λίγα μέτρα από τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Όλα τα παραπάνω επιχειρούν να παρουσιαστούν ως επενδύσεις που θα φέρουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» ή την «ανάπτυξη για όλους». Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει τεράστια κέρδη στους πολύ λίγους και ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος για τους πολλούς. Η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και ο πολιτικός φορέας που τη στηρίζει, το ΚΚΕ, με κάθε ευκαιρία δηλώνουμε ότι στην καπιταλιστική οικονομία, η ανάπτυξη σχεδιάζεται με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την θωράκιση των κερδών τους.

Πως το πάνω χέρι το έχει η αστική τάξη και όχι ο λαός. Πως την ουσιαστική εξουσία την έχει το μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο οι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα -όποια ιδεολογική απόχρωση κι αν δηλώνουν (συντηρητικά, νεοφιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά)- υπακούουν και υπηρετούν πιστά. Πίνουν νερό στο όνομα των «επενδυτών» και των «επενδύσεων» τους. Επικαλούνται κάθε επιχείρημα -γελοίο ή σοβαρό- για να τεκμηριώσουν τη στήριξή τους.

 Ανάπτυξη της περιοχής που, κάθε φορά, τη χαρακτηρίζουν και με κάποιο εύηχο επίθετο (αειφόρος ή βιώσιμη ή φιλική προς το περιβάλλον), υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας, μνημονιακές υποχρεώσεις κλπ. κλπ. κλπ. είναι μερικά από τα επιχειρήματά τους. Επιχειρήματα που δεν πείθουν. Επιχειρήματα που δεν έπεισαν και τους κατοίκους της Βόρειας Κέρκυρας αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία του Κερκυραϊκού λαού και που με τους μεγαλειώδεις και συνεχείς αγώνες τους θα καταφέρουν -σε μεγάλο βαθμό έστω- να αποτρέψουν την πλήρη και ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο: Να συνταχθεί με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κερκυραϊκού λαού και να ταχθεί ανεπιφύλακτα ενάντια στην «επένδυση» στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην καταστροφή και του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου που, ακόμη, παραμένει αλώβητος στη Βόρεια Κέρκυρα.

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να απαιτήσει από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (Γ.Δ.Σ.Ε.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μην εγκρίνει την «επένδυση» και να εφαρμοστεί η υπάρχουσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και οι προβλεπόμενες για τη συγκεκριμένη Ζώνη NATURA χρήσεις γης.

Τέλος απαιτεί από την Περιφερειακή Αρχή να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ερευνών, που σε έκταση αναφέρονται πιο πάνω, και αφορούν όλες τις παράνομες πράξεις και ενέργειες που έγιναν στον Ερημίτη.

19.07.2021

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Ε.Η.Δ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΡΑΘΙΑ ΙΘΑΚΗΣ

Όπως, έχουμε τονίσει με Επερωτήσεις, αλλά και με Θέματα που έχουμε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Ιθάκη αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε πολλούς τομείς. Παρά την προσπάθεια σας, μαζί με την κυβέρνηση, να τα κρύψετε κάτω από το «χαλί», η ζωή και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Σήμερα φέρνουμε στο Π.Σ το αίτημα των κατοίκων της Ιθάκης, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Επαρχείο Ιθάκης, για το κομμάτι του Επαρχιακού δρόμου που συνδέει το Βαθύ και το Περαχώρι με την περιοχή Μαραθιά. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια και όποιες ενέργειες έχουν γίνει είναι «μπαλώματα», πάντα στην λογική του ελάχιστου κόστους και της «προσωρινότητας».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν στο αίτημά τους οι κάτοικοι, πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν:

  • Στο κομμάτι της Επαρχιακής Οδού, αποκατάσταση των παλιών ξερολιθιών που βρίσκονται στο μέρος του δρόμου προς την θάλασσα, από την θέση Στροφή Ανεμοδούρι μέχρι την θέση Ξεροπήγαδο, με νέα υλικά και σύγχρονες μεθόδους. Οι ξερολιθιές αυτές έχουν γκρεμιστεί σε πολλά σημεία με συνέπεια την αναμενόμενη πλήρη κατάρρευση τους, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την κατάρρευση του δρόμου. Ήδη είναι επιβαρυμένα τα σημεία αυτά από την διέλευση των οχημάτων.
  • Ασφαλτόστρωση από το σημείο που τελειώνει η παλιά άσφαλτος μέχρι το οικόπεδο του Ο.Τ.Ε.
  • Στο κομμάτι της αγροτικής οδού, σε πολλά σημεία και λόγω της κλίσης του δρόμου υπάρχουν μεγάλες νεροσυρμές οι οποίες έχουν σκάψει το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί τα βράχια στο δρόμο και να είναι σχεδόν απαγορευτική η διέλευση των οχημάτων.

Να τονιστεί, ότι η περιοχή του Μαραθιά αποτελεί μέρος άσκησης αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, αφού υπάρχει σημαντική καλλιέργεια και εκμετάλλευση ελαιόδεντρων που με την κατάσταση του δρόμου γίνεται απαγορευτική. Αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ενδιαφέρον από τους κατοίκους για την αξιοποίηση και προστασία της περιουσίας τους. Επίσης είναι κομμάτι περιπατητικών διαδρομών.

Το αίτημα των κατοίκων είναι η ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου με διαπλατύνεις και επιστρώσεις με κατάλληλα υλικά που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα;
  • Θα το εντάξει ΑΜΕΣΑ στο Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό του 2021, με αντίστοιχη τροποποίησή τους, για να ολοκληρωθεί το έργο πριν το Φθινόπωρο;

19.07.2021

                               Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                 Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Οι άστεγοι ζουν και πεθαίνουν στους δρόμους της Κέρκυρας – Που είναι

η κοινωνική πολιτική της ΠΙΝ;

Το ότι κάθε χρόνο οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι είναι κάτι που είναι γενικά παραδεχτό. Όπως γενικά παραδεχτό είναι πως οι φτωχοί και ιδιαίτερα όσοι βιώνουν την απόλυτη φτώχεια κάθε χρόνο γίνονται πολύ περισσότεροι. Ιδιαίτερα με την πανδημία τα πράγματα όσον αφορά τη φτώχεια χειροτέρεψαν πάρα πολύ. Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας σε μικρογραφία συμβαίνουν και στη Περιφέρεια μας και βεβαίως και στην Κέρκυρα. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, παρατηρήθηκε και στη Κέρκυρα το φαινόμενο άνθρωποι που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια να μην έχουν κυριολεκτικά «που την κεφαλή κλίναι». Άστεγοι και παντελώς αβοήθητοι αναγκάζονται να διαμένουν και να κοιμούνται στους δρόμους, αφού ουσιαστικά υπάρχει παντελής έλλειψη κοινωνικής πολιτικής σχετικά με το θέμα αυτό.

Κάποιες φορές η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα αυτά οδηγεί σε τραγικά και μοιραία αποτελέσματα. Έτσι το Γενάρη του 2021 βρέθηκε νεκρός από το κρύο, στο πεζοδρόμιο του Εμπορικού, κοντά στον Βιολογικό, ο άστεγος συμπολίτης μας Γ.Μ.

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα των αστέγων ήρθε ξανά στην επιφάνεια δείχνοντας συγχρόνως, δραματικά, και την γύμνια του Δήμου και της Περιφέρειας σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα αφορούσε τους δύο αστέγους που διέμεναν, εδώ και αρκετό καιρό, στο δρόμο και τον άγαρμπο τρόπο που ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας προσπάθησε να λύσει το θέμα και να «καθαρίσει» την πόλη από την ενοχλητική παρουσία των 2 αστέγων. Έτσι, ελλείψει κοινωνικών δομών που να δίνουν λύσεις στο θέμα της αστεγίας, ο Δήμος -θεωρώντας, αυθαίρετα, τους 2 αστέγους ως ψυχικά ασθενείς- κίνησε τη διαδικασία, με Εισαγγελική παραγγελία, για πιθανή εισαγωγή τους σε Δομή Ψυχικής Υγείας! Κάτι βέβαια που ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς, αφού με αυτές τις αντιλήψεις κάθε άστεγος, εν δυνάμει θα θεωρείται ψυχικά άρρωστος και θα οδηγείται στο Ψυχιατρείο αντί να αντιμετωπίζεται σωστά -από σωστά, βέβαια, στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες- με την εξεύρεση κατάλληλης στέγασης και την προοδευτική ένταξή του στο κοινωνικό ιστό.

Βέβαια η παρουσία των αστέγων στους δρόμους αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού ουσιαστικά οι εν δυνάμει άστεγοι και οι απειλούμενοι με αστεγία συμπολίτες μας είναι πολλαπλάσιοι και το πρόβλημα καθημερινά γίνεται και οξύτερο. Αρνητικά γεγονότα δε, όπως π.χ. το κλείσιμο του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών ή η έναρξη, από τον Διοικητή του Γ.Ν. Κέρκυρας, της διαδικασίας έξωσης από ακίνητα του Νοσοκομείου απόρων συμπολιτών μας, σαφώς επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Θεωρούμε ότι για όλα αυτά καθοριστικές ευθύνες έχει και η Π.Ι.Ν., γιατί αντί να διεκδικήσει από την πολιτεία να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για το θέμα αυτό, ουσιαστικά νομίζει πως εκπληρώνει το καθήκον της μεταφέροντας τις ευθύνες της σε Μ.Κ.Ο. που χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά, αλλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, με πολύ φτωχά αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

  • Είναι στις προθέσεις τους να διεκδικήσουν από την πολιτεία να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της για τα θέματα αυτά (απόλυτη φτώχεια, ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, άστεγοι και απειλούμενοι με αστεγία κ.λ.π.) που αφορούν και την Περιφέρεια μας;
  • Είναι ικανοποιημένοι από την στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας της Π.Ι.Ν.;
  • Αν όχι, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για να διεκδικήσουν την πλήρη στελέχωση της υπηρεσίας αυτής ούτως ώστε να μπορεί να παράγει έργο με ικανοποιητικά αποτελέσματα;
  • Ποια ποσά έχουν διατεθεί σε Μ.Κ.Ο., κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας, για τους σκοπούς αυτούς και ποια τα αποτελέσματα σε πραχτικό επίπεδο της δράσης των Μ.Κ.Ο. αυτών;

19.07.2021

                                  Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                       Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Οι χιλιάδες τόνοι φύκια που σαπίζουν στο «εγκαταλειμμένο» λιμάνι του Μαθρακίου, υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Λαϊκή Συσπείρωση έχει φέρει το θέμα του -για πολλοστή φορά-μπαζώματος του «λιμανιού» του Μαθρακίου από χιλιάδες τόνους φύκια, σε συνεδρίαση του Π.Σ. Αναλύσαμε με κάθε λεπτομέρεια τα τεράστια προβλήματα που το γεγονός αυτό δημιουργεί στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Τεράστια προβλήματα που αν τα προσθέσουμε στα άλλα μόνιμα προβλήματα (ανεπαρκείς συγκοινωνίες, δύσκολος και πανάκριβος εφοδιασμός, ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, ύδρευση, άθλιο οδικό δίκτυο, έλλειψη πυρασφάλειας και ζωνών πυροπροστασίας, σοβαρά λάθη στους αναρτημένους δασικούς χάρτες κ.ά.) κάνουν το βίο των κατοίκων αβίωτο.

Το «λιμάνι» αυτό, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει σαν αλιευτικό καταφύγιο με πολύ μικρή χωρητικότητα. Μικρή χωρητικότητα που σχεδόν κάθε χρόνο, όμως, ελαχιστοποιείται μέχρι εξαφάνισης, αφού με τις πρώτες τρικυμίες του χειμώνα, κυριολεκτικά «μπαζώνεται» από εκατοντάδες τόνους φύκια που τα κύματα στοιβάζουν μέσα σε αυτό. Έτσι οι κάτοικοι δεν έχουν που να δέσουν τις βάρκες τους, οι ψαράδες τα καΐκια τους, οι δε λιγοστοί τουρίστες που προσεγγίζουν με τα σκάφη τους φεύγουν σαν κυνηγημένοι, αφού αφενός «λιμάνι ακούνε και λιμάνι δεν βλέπουν» και αφετέρου η βρώμα και η μπόχα που αναδύεται από τα σάπια φύκια είναι τόσο έντονη που δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν ούτε για μια στιγμή. Γιατί τα φύκια αυτά, όπως είναι φυσικό, σήπονται, αναδύουν οσμές έντονα δυσάρεστες που γίνονται αντιληπτές σε όλο το νησί, αλλά αποτελούν και εστίες κουνουπιών και άλλων εντόμων, ενώ λειτουργούν και σαν εκκολαπτήρια κάθε είδους παθογόνων μικροβίων, μυκήτων κ.ά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, η σήψη επιταχύνεται και το «λιμάνι» μοιάζει περισσότερο με ένα τεράστιο ανοικτό βόθρο παρά με λιμάνι. Ένας τεράστιος βόθρος που βρωμάει και ζέχνει κάνοντας τη ζωή των κατοίκων προβληματική, αλλά και που αποτελεί, εν δυνάμει, μία τεράστια υγειονομική βόμβα που απειλεί την υγεία των κατοίκων με διάφορες δερματοπάθειες αλλά και άλλες μολυσματικές αρρώστιες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αντί για λύση του προβλήματος οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν κοροϊδίες και εμπαιγμούς. Όλοι (κυβέρνηση, Π.Ι.Ν., Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων) δηλώνουν αναρμόδιοι για να λύσουν το πρόβλημα. Όλοι δείχνουν υπεύθυνο για τη λύση τον Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. Ο Ο.Λ.ΚΕ., όμως, σαν Ανώνυμη Εταιρεία που είναι ενδιαφέρεται για κέρδη και αποφεύγει να χρηματοδοτεί ζημιογόνες επιχειρήσεις, όσο κι αν αυτές είναι ζωτικής σημασίας για ένα νησί της περιφέρειας μας. Γιατί, λοιπόν, όλοι αυτοί δεν πίεσαν και δεν πιέζουν τον Ο.Λ.ΚΕ Α.Ε. να επιτελέσει το καθήκον του, όπως είναι υποχρεωμένος να κάμει;

Από την άλλη όλοι αυτοί -στα λόγια πάντα- έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για αυτούς που αποκαλούν «Ακρίτες, ταγμένους να φυλάνε Θερμοπύλες».

Χρόνια, τώρα, αναφέρονται σε μια μελέτη (φάντασμα;;) του Πολυτεχνείου που θα «λύσει οριστικά» το πρόβλημα, ενώ τις τελευταίες μέρες, με πανηγυρισμούς μάλιστα, εξαγγέλθηκε από το Δήμο «Έργο που θα έχει στόχο τη μετατροπή του λιμανιού σε μια σύγχρονη, έξυπνη μαρίνα»!!!

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως όλες αυτές οι εξαγγελίες αντιμετωπίζονται από τους κατοίκους με καχυποψία, ειρωνείες και κλαυσίγελο!

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή πρόκειται να προβούν για την επίλυση (προσωρινά και οριστικά μέτρα) του τεράστιου αυτού προβλήματος;
  2. Είναι σε γνώση τους οι τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, που ελλοχεύουν από τη χρόνια σήψη των φυκιών στο λιμάνι του Μαθρακίου;
  3. Αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες (εργαστηριακές εξετάσεις, ψεκασμοί κλπ.) έχουν προβεί για να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τους κινδύνους αυτούς;
  4. Αν όχι, σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί;

                                                                                                    19.07.2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον λαό της Κεφαλονιάς -και όχι μόνο- και ειδικά της Δ.Ε. Ερίσου του Δήμου Σάμης και αφορά στην διάνοιξη δρόμου 300μ., περίπου, μέσα στο δάσος(κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια), στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια. Είναι φανερό ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!

Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την υπ΄ αρ. 274/20918/23.08.1982 απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Επίσης η κατασκευή εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.

Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2003 και Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.

Με βάση το υπ. αρ. πρωτοκόλλου.: 31914/17.07.2003 έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20 μ. και ύψους 2μ. περίπου…». Και συμπληρώνει ότι «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις(έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας».

Οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα – καταγγελία, που υπογράφουν από τις 02.03.2003 αναφέρουν όλα τα παραπάνω και ζητάνε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. Αυτό μάλιστα το κοινοποιούν με αρ. πρωτ. σε μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ άλλων την Νομαρχία Κεφαλονιάς, το Δασαρχείο Αργοστολίου, την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργοστολίου, το Γραφείο Περιφερειάρχη, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υ.Ε.Ν. κ.α.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ στο υπ. αρ. 19 φύλλο/Οκτώβρης Α 2009 «…Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στα χρονικά όρια της παραγραφής, η εκδίκαση άρχισε στις 29.09.2009, σταμάτησε, συνέχισε την 01.10.2009 και το απόγευμα της ίδιας μέρας η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της…… σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι: στον εφοπλιστή…6 χρόνια και στον καπετάνιο της θαλαμηγού του 5 χρόνια, για την παράνομη κατασκευή. Στον τότε δήμαρχο… καθώς και στον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από 3 χρόνια, διότι διάνοιξαν δρόμο σε δασική έκταση (η περιοχή της Ευρετής είναι η πιο δασωμένη της Ερίσου), προκειμένου να βοηθηθεί η κατασκευή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί στο πενταμελές Εφετείο…».

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;’’ είναι: Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ‘’επενδυτές’’, και το πολιτικό προσωπικό τους.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Έχει κάνει αυτοψίες η αρμόδια υπηρεσία και αν πότε και με τι αποτελέσματα;
  • Τι έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αρμοδιότητα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας;
  • Εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιο είναι το ύψος τους; Έχουν καταβληθεί;
  • Για την μη συμμόρφωση τι μέτρα έχει πάρει;
  • Θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα και θα παρέμβει στην κυβέρνηση -Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου- ώστε να μας ενημερώσει γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
  • Θα παρέμβει στο Υ.Ε.Ν. για να μας ενημερώσει τι ενέργειες έχει κάνει το Λιμεναρχείο για το συγκεκριμένο θέμα;
  • Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα;

19.07.2021

                                Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                       Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Συνημμένα:

Φωτογραφίες.

Όταν ξεκινούσε η κατασκευή.

Οι αγκυρώσεις μέσα στον κόλπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον λαό της Κεφαλονιάς -και όχι μόνο- και ειδικά της Δ.Ε. Ερίσου του Δήμου Σάμης και αφορά στην διάνοιξη δρόμου 300μ., περίπου, μέσα στο δάσος(κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια), στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια. Είναι φανερό ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!

Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την υπ΄ αρ. 274/20918/23.08.1982 απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Επίσης η κατασκευή εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.

Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2003 και Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.

Με βάση το υπ. αρ. πρωτοκόλλου.: 31914/17.07.2003 έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20 μ. και ύψους 2μ. περίπου…». Και συμπληρώνει ότι «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις(έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας».

Οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα – καταγγελία, που υπογράφουν από τις 02.03.2003 αναφέρουν όλα τα παραπάνω και ζητάνε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. Αυτό μάλιστα το κοινοποιούν με αρ. πρωτ. σε μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ άλλων την Νομαρχία Κεφαλονιάς, το Δασαρχείο Αργοστολίου, την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργοστολίου, το Γραφείο Περιφερειάρχη, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υ.Ε.Ν. κ.α.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ στο υπ. αρ. 19 φύλλο/Οκτώβρης Α 2009 «…Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στα χρονικά όρια της παραγραφής, η εκδίκαση άρχισε στις 29.09.2009, σταμάτησε, συνέχισε την 01.10.2009 και το απόγευμα της ίδιας μέρας η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της…… σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι: στον εφοπλιστή…6 χρόνια και στον καπετάνιο της θαλαμηγού του 5 χρόνια, για την παράνομη κατασκευή. Στον τότε δήμαρχο… καθώς και στον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από 3 χρόνια, διότι διάνοιξαν δρόμο σε δασική έκταση (η περιοχή της Ευρετής είναι η πιο δασωμένη της Ερίσου), προκειμένου να βοηθηθεί η κατασκευή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί στο πενταμελές Εφετείο…».

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;’’ είναι: Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ‘’επενδυτές’’, και το πολιτικό προσωπικό τους.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Έχει κάνει αυτοψίες η αρμόδια υπηρεσία και αν πότε και με τι αποτελέσματα;
  • Τι έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αρμοδιότητα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας;
  • Εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιο είναι το ύψος τους; Έχουν καταβληθεί;
  • Για την μη συμμόρφωση τι μέτρα έχει πάρει;
  • Θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα και θα παρέμβει στην κυβέρνηση -Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου- ώστε να μας ενημερώσει γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
  • Θα παρέμβει στο Υ.Ε.Ν. για να μας ενημερώσει τι ενέργειες έχει κάνει το Λιμεναρχείο για το συγκεκριμένο θέμα;
  • Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα;

19.07.2021

                                Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                       Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Συνημμένα:

Φωτογραφίες.

Όταν ξεκινούσε η κατασκευή.

Οι αγκυρώσεις μέσα στον κόλπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον λαό της Κεφαλονιάς -και όχι μόνο- και ειδικά της Δ.Ε. Ερίσου του Δήμου Σάμης και αφορά στην διάνοιξη δρόμου 300μ., περίπου, μέσα στο δάσος(κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια), στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια. Είναι φανερό ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!

Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την υπ΄ αρ. 274/20918/23.08.1982 απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Επίσης η κατασκευή εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.

Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2003 και Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.

Με βάση το υπ. αρ. πρωτοκόλλου.: 31914/17.07.2003 έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20 μ. και ύψους 2μ. περίπου…». Και συμπληρώνει ότι «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις(έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας».

Οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα – καταγγελία, που υπογράφουν από τις 02.03.2003 αναφέρουν όλα τα παραπάνω και ζητάνε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. Αυτό μάλιστα το κοινοποιούν με αρ. πρωτ. σε μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ άλλων την Νομαρχία Κεφαλονιάς, το Δασαρχείο Αργοστολίου, την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργοστολίου, το Γραφείο Περιφερειάρχη, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υ.Ε.Ν. κ.α.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ στο υπ. αρ. 19 φύλλο/Οκτώβρης Α 2009 «…Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στα χρονικά όρια της παραγραφής, η εκδίκαση άρχισε στις 29.09.2009, σταμάτησε, συνέχισε την 01.10.2009 και το απόγευμα της ίδιας μέρας η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της…… σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι: στον εφοπλιστή…6 χρόνια και στον καπετάνιο της θαλαμηγού του 5 χρόνια, για την παράνομη κατασκευή. Στον τότε δήμαρχο… καθώς και στον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από 3 χρόνια, διότι διάνοιξαν δρόμο σε δασική έκταση (η περιοχή της Ευρετής είναι η πιο δασωμένη της Ερίσου), προκειμένου να βοηθηθεί η κατασκευή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί στο πενταμελές Εφετείο…».

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;’’ είναι: Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ‘’επενδυτές’’, και το πολιτικό προσωπικό τους.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Έχει κάνει αυτοψίες η αρμόδια υπηρεσία και αν πότε και με τι αποτελέσματα;
  • Τι έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αρμοδιότητα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας;
  • Εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιο είναι το ύψος τους; Έχουν καταβληθεί;
  • Για την μη συμμόρφωση τι μέτρα έχει πάρει;
  • Θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα και θα παρέμβει στην κυβέρνηση -Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου- ώστε να μας ενημερώσει γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
  • Θα παρέμβει στο Υ.Ε.Ν. για να μας ενημερώσει τι ενέργειες έχει κάνει το Λιμεναρχείο για το συγκεκριμένο θέμα;
  • Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα;

19.07.2021

                                Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                       Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Συνημμένα:

Φωτογραφίες.

Όταν ξεκινούσε η κατασκευή.

Οι αγκυρώσεις μέσα στον κόλπο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ & ΑΛΙΕΩΝ ΑΠΟ

ΤΟΝ «ΙΑΝΟ» 17-18.09.2020, ΤΗΝ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ 15.05.2021

& ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣΤΙΣ 03.07.2021 ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε και για τις αποζημιώσεις από τους σεισμούς του 2014 που ένα μέρος των σεισμοπλήκτων ακόμα τις περιμένει 7 ½ χρόνια μετά, έχοντας περάσει 3 διαφορετικές κυβερνήσεις και 3 διαφορετικές Περιφερειακές Αρχές. Διαφορετικές ως προς τα σχήματα που τις συγκροτούν όχι, όμως, ως προς την πολιτική και τα αποτελέσματά της, που βιώνει ο λαός μας. Ας έρθουμε στο σήμερα, στο ‘’ρεαλισμό’’ όπως συνηθίζετε να λέτε:

Ο πρωτογενής τομέας έχει κτυπηθεί, έχει συρρικνωθεί όσο οποιοσδήποτε άλλος αυτά τα 40 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην Ε. Ε.

Τα διάφορα προγράμματα που ανακοινώνονται, με εκατομμύρια ευρώ, για την ψηφιακή προώθηση των αγροτικών προϊόντων, μόνο στις τσέπες των αγροκτηνοτρόφων και αλιέων δεν πάνε.

Αυτή λοιπόν την περίοδο, τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων πολλαπλασιάζονται και οξύνονται από την Κ.Α.Π., την πολιτική των κυβερνήσεων και την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Έχουν να κάνουν με την πανδημία, την μη ύπαρξη κατώτατων εγγυημένων τιμών ώστε να διασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης, το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, τις ελάχιστες και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και τον εξοπλισμό τόσο από τον «ΙΑΝΟ» που έγινε στις 17-18.09.2020, την χαλαζόπτωση τις 15.05.2021 και την μεγάλη πυρκαγιά στις 03.07.2021 στην Κεφαλονιά.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι απαράδεκτες και προκλητικές. «…Δεν ήταν στις στάνες του οι κτηνοτρόφοι να φυλάνε τα ζωντανά την ώρα του κυκλώνα, καθώς επίσης και όσα ζωντανά είναι πάνω από 6 χρονών δεν αποζημιώνονται…», την ώρα που πληρώνουν κανονικά εισφορές.

Είναι υπό εξέταση στον ΕΛΓΑ 102 αιτήσεις για αποζημιώσεις παγίων (κτηριακών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και μηχανημάτων) εκατοντάδων χιλιάδων χωρίς να έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ!!!!

Από τις εκατοντάδες αιτήσεις για αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου δεν έχει δοθεί ούτε στο 50% των πληγέντων. Αντίστοιχα και στις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου!!!

Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι την δωρεάν αποστολή ζωοτροφών ως ένα ελάχιστο δείγμα βοήθειας πάρα τις εξαγγελίες, τα Δελτία Τύπου και τα μεγάλα λόγια!!!!

Η δε κατάσταση στους αλιείς είναι ακόμη πιο τραγική, που αποδεικνύει επιπλέον, την έλλειψη μέριμνας και θωράκισης από φυσικές καταστροφές από πλευράς του κράτους. Ακόμη περιμένουν 28 αλιείς που είτε καταστράφηκε ολοσχερώς ή μερικώς το σκάφος τους από τον «ΙΑΝΟ» να πάρουν αποζημίωση!!!!

Το ίδιο, σε σχέση με την χαλαζόπτωση που έπληξε την Κεφαλονιά στις 15.05.2021 με αποτέλεσμα, μια πρωτόγνωρη καταστροφή στην φετινή παραγωγή στα αμπέλια (ακόμη και στα νέα φυτώρια), τις ελιές, τα κηπευτικά και τα σιτηρά, που βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης, της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Ιδιαίτερα για τα αμπέλια η ζημιά θα έχει επίπτωση και στην παραγωγή των επόμενων χρόνων. Πρόκειται για νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των μικρών αγροτών της περιοχής. Που φτάνει πολλές φορές και στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής. Και για αυτή την καταστροφή δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες-αμπελουργούς, οινοποιούς!!!!

Και τέλος, μετά την μεγάλη πυρκαγιά στις 03.07.2021 υπήρξαν μεγάλες καταστροφές χορτολιβαδικης έκτασης, καλλιεργειών, και εκατοντάδων ζωντανών. Και εδώ όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων αλλά ούτε μια μπάλα δείγμα, τροφής για τα ζωντανά που βρίσκονται σε περιοχές νεκρού τοπίου χωρίς βλάστηση, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για αγορά ζωοτροφών από του κτηνοτρόφους!!!!

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την παρέμβαση της προς την κυβέρνηση ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ»;
  • Πως θα βοηθήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έμπρακτα τους παραπάνω πληγέντες;
  • Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή ώστε να επισπευσθούν οι αποζημιώσεις των αγροτών, αμπελουργών και οινοποιών στο 100% από την χαλαζόπτωση στις 15.05.2021;
  • Πως θα εκφράσει έμπρακτα την βοήθεια της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στους πληγέντες από την χαλαζόπτωση;
  • Τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή για να παρέμβει στην κυβέρνηση για άμεση αποζημίωση και στο 100% προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά στις 03.07.2021;
  • Πως θα βοηθήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έμπρακτα τους πληγέντες από την πυρκαγιά;
  • Είναι στην πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να καταγγείλει την κυβέρνηση και την Ε.Ε. για την συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθούν σε σχέση με τις αποζημιώσεις και την βοήθεια προς τους παραπάνω πληγέντες;
  • Εκτός από Δελτία Τύπου είναι στην πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει αγωνιστικά τα παραπάνω;

19.07.2021

                            Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από τα παραπάνω συμβάντα στην Κεφαλονιά

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top