skip to Main Content
E8fa1e1afb2885213cad5ed51a3aba66 XL (Copy)

«Λουκέτο» την Τρίτη στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Δήμαρχος Αργοστολίου: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ακόμα και αν το ψηφίσουν…»


 Η απόφαση – ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

«Λουκέτο» βάζουν ο Δήμος Αργοστολίου, ο Δήμος Ληξουρίου, ο Δήμος Σάμης και ο Δήμος Ιθάκης, την Τρίτη 5 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τα νομοσχέδια που θίγουν τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όσον αφορά την ΕΔΑΚΙ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Πιο συγκεκριμένα το θέμα στην κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου ήταν το εξής: «Κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου την Τρίτη 5 Μαΐου. Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε, την απόσυρση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Την απόσυρση του άρθρου 26 που αφορά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου.

Δήμαρχος Αργοστολίου: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ακόμα και αν το ψηφίσουν…»

«Η προσπάθεια μας συνεχίζεται. Όλοι θα έχετε παρακολουθήσει τι έγινε τις τελευταίες μέρες. Από τον αιφνιδιασμό μας με τον ξαφνική προσθήκη του άρθρου 93 στο νομοσχέδιο, στα δημοτικά συμβούλια σε όλους τους δήμους και την προσπάθεια με την απεργία της ΕΔΑΚΙ που έληξε με την κινητοποίησαν την εισαγγελίας. Έχουμε καταφέρει όλοι οι δήμοι στα Ιόνια να είναι ενωμένοι. Καταφέραμε όλοι οι δήμοι στα Ιόνια Νησιά να αγκαλιάσουν το δίκαιο αίτημα το δικό μας και να μην διαλυθεί η ΕΔΑΚΙ» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου και συνέχισε: «Πρέπει να συνεχίσουμε και να κλείσουμε τις υπηρεσίες μας, να κρατήσουμε μόνο ανοικτό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να συνεχίσουμε τον αγώνα και μετά να δούμε, αν ψηφιστεί στη Βουλή, πως θα κινηθούμε νομικά εναντίον του άρθρου 93 του Νομοσχεδίου. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να έρθει μία νέα νομική εταιρία και να παίρνει τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΔΑΚΙ. Ακόμα και αν το ψηφίσουν στην Βουλή πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Προτείνω να κλείσουν οι δήμοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψη τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και συντάχθηκαν με την πρόταση του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου για το κλείσιμο των δήμων, ως μέτρο πίεσης προς την Κυβέρνηση. Μίλησαν οι δήμαρχοι, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης «Συντασσόμαστε και εμείς σε αυτή την απόφαση που πλήττει τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς» , Σάμης Μάκης Μονιάς, «Η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα» και Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας «Η Κυβέρνηση ποτέ δεν λογάριασε την απόφαση την δική μας που παλεύουμε . Είναι μεγάλη αδικία αυτό που γίνεται. Στηρίζουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν από την συνεδρίαση».

Ακολούθως τον λόγο πήρα ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ και οι επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Αλέξανδρος Παρίσης (Πρόεδρος ΠΕΔΙΝ – Επικεφαλής παράταξης «Ισχυρή Κεφαλονιά»): «Στηρίζουμε την απόφαση του Δήμου, όλοι. Η Κεφαλονιά είναι εδώ και χρόνια υπόδειγμα όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων της και την Καθαριότητα και ψηφίζουμε την πρόταση του Δήμου».

Μάκης Φόρτες (Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Για την Επόμενη Μέρα») : Μετά την ΕΔΑΚΙ, είναι έγκλημα και αυτό που γίνεται με τον Φορέα του Αίνου. Είναι ξεφτίλα με έξι περιοχές Natura να τον παίρνουν από εδώ και να τον πηγαίνουν στην Ζάκυνθο, με μόλις δύο περιοχές Natura, που έχει φάει το ένα πρόστιμο πίσω από το άλλο για αντιπεριβαλλοντικές τακτικές. Ο,τι και να προκύψει έχουμε κατακτήσει με ενότητα και από εδώ σήμερα πρέπει να φύγουμε όλοι ενωμένοι. Τα σκουπίδια ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να έρθουν στην Κεφαλονιά. Το προσωπικό στην ΕΔΑΚΙ φεύγει από τα χέρια τα δικά μας και πάει σε άλλους και ποιος θα μπορεί αν τους πει μετά όχι και είναι και η τιμολογιακή πολιτική που θα αλλάξει προς το χειρότερο για την Κεφαλονιά. Η Περιφέρεια ήταν αυτή που πήγε την υπόθεση με τα σκουπίδια στην Εισαγγελία και είναι ντροπή αυτό που έγινε. Συμφωνώ απόλυτα με την τακτική που πάμε να ακολουθήσουμε. Ας μην κάνουμε πίσω βήμα…»

Αλέξανδρος Παντελειός (Επικεφαλής παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για όλους») : Συμφωνώ με όλα όσα ακούστηκαν έως τώρα από τους δημάρχους, όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε. Η ΕΔΑΚΙ και ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου μας έχουν απασχολήσει και μας αφορούν άμεσα, όμως δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός το άρθρο 44 του Νομοσχεδίου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην απόφαση μας να αναφέρουμε και αυτή την παράμετρο και συντασσόμαστε πλήρως με όλες τις ενέργειες που σκοπεύετέ να κάνετε».

Γιάννης Κουρούκλης (Επικεφαλής παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης) : Υπάρχει αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που πηγαίνει από την Κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή. Η Κυβέρνηση με έναν κυνικό και αδίστακτο τρόπο και εν μέσω πανδημίας φέρνει προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Διαφωνούμε με το σύνολο του νομοσχεδίου και το άρθρο 93, αλλά δεν υπερασπιζόμαστε αυτή την δομή της ΕΔΑΚΙ και προφανώς υπάρχει άλλη λύση με έναν άλλο δημόσιο ενιαίο φορέα. Και για τον Φορέα Αίνου ζητάμε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους».

Παναγής Βανδώρος (Διευθύνοντας Σύμβουλος ΕΔΑΚΙ): «Αν αλλάξει το σύστημα με το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί , τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης δεν θα υπάρξουν και έτσι θα υπάρχει έλλειμμα και θα πρέπει οι δήμοι να επιβαρύνουν τους δημότες με Δημοτικά Τέλη. Η Κεφαλονιά θα έχει οδυνηρές συνέπειες αν γίνει αυτός ο Νέος Φορέας και δεν μας έχει ενημερώσει η κα Κράτσα και ο κύριος Τραυλός, πάνω στα Οικονομικά της επιχείρησης της γίνεται».

Μίλησαν επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γκισγκίνης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, «Δεν αντιδρούμε επειδή χάνουμε κάτι, αλλά αντιδρούμε επί της ουσίας, διότι η αυτοδιοίκηση δέχεται ένα πλήγμα. Τα σκουπίδια πρέπει να διαχειρίζονται από εκεί που παράγονται. Αυτή την καλή που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια να συνεχίσουμε να την υπηρετούμε. Αντιδρούμε και για την ΕΔΑΚΙ και για τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου», Σταύρος Γρηγορόπουλος «Δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής, «Συμφωνώ με την πρόταση του Δημάρχου Αργοστολίου για το κλείσιμο του Δήμου. Θα πρέπει ενωμένοι όλοι να υποστηρίξουμε αυτό που προτείνει ο δήμαρχος», ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης: «Πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτή την επιχείρηση που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα στην διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ όπως έχουμε δει γίνεται της… Κερατέας σε άλλες περιοχές για τα σκουπίδια. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να τα αποσύρει άμεσα και τα δύο άρθρα, για να είμαστε όλοι αγαπημένοι».

Εν κατακλείδι παρέμεινε το ψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής και με νέο ψήφισμα κλείνουν τις υπηρεσιών των Δήμων. Όπως τονίστηκε «Ακόμα και αν ψηφιστεί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Την Τρίτη 05 Μαΐου 2020 Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου σε Έκτακτη Συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα 04 Μαΐου 2020 και με τη συμμετοχή των δημάρχων Ληξουρίου Γιώργου Κατσιβέλη, Σάμης Γεράσιμου Νέτη- Μονιά και Ιθάκης Διονυσίου Στανίτσα αφού ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο για τις ενέργειες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα υπό ψήφιση άρθρα 26 και 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αφού συζήτησε εκτενώς το θέμα,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Σε Ένδειξη Διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιλογές:

“ α). Να υπαχθεί η Διαχείριση των Απορριμμάτων σε ενιαίο φορέα με τη συμμετοχή, και προεδρία, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καταργώντας (ή αφαιρώντας) την αρμοδιότητα από τη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Ε.Δ.Α.- Κ.Ι.),άρθρο 93 και, β). Να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Αίνου και να συμπεριληφθεί σε νέο φορέα με έδρα τη Ζάκυνθο, άρθρα 26,27,

” Να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αργοστολίου Εκτός από την παροχή του προγράμματος « Βοήθεια Στο Σπίτι» Αύριο 05 Μάιου 2020. ( να παραταθεί και στις 06 Μαΐου εάν απαιτηθεί από την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία)

Ο Δήμαρχος να παραστεί σε διαμαρτυρία στην Αντιπερειφέρεια Ιονίων Νήσων μεταφέροντας την ανυποχώρητη και αμετάκλητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς να ΜΗΝ δεχτεί τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Εάν η Κυβέρνηση επιμείνει και αύριο (5/5/20) οι ρυθμίσεις γίνουν Νόμος του Κράτους η Τ.Α. των Νησιών μας δεν θα τις κάνει αποδεκτές και θα συνεχίσουμε την ανατροπή μιας εσφαλμένης, αδικαιολόγητης και προσβλητικής για τον τόπο μας επιλογής.

Θα χρησιμοποιήσουμε δυναμικά και ενωμένοι όλα τα ένδικα και πολιτικά μέσα μέχρι οι αποφάσεις αυτές να ανατραπούν.

Η απόφαση αυτή να γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ 

Με την αριθ. 84/4-5-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου αποφασίστηκε το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου αύριο Τρίτη 5 Μαΐου 2020 σε ένδειξη διαμαρτυρίας:

α) Για την απόσυρση του άρθρου 93 του υπό ψήφιση περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και

β) Για την απόσυρση του άρθρου 26 που αφορά την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου Εξαιρείται από την παρούσα η δομή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» η οποία θα λειτουργήσει κανονικά.

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Ληξουρίου

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top