skip to Main Content
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, VILLA ΡΟΔΟΠΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΛΟΥΙΖΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, ΦΛΑΟΥΤΟ ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ, ΔΡ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΟΛΙΑΔΗ-ΓΑΡΜΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, VILLA ΡΟΔΟΠΗ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

Προσφιλές καταφύγιο και εκθεσιακός χώρος των εικαστικών μου έργων καθώς και των ντοκουμέντων από τις εκθέσεις και τις performance μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό – φωτογραφίες, videos, video-art, ψηφιακές εικόνες, θεωρητικά κείμενα, προσκλήσεις και εκδόσεις – όλων γενικά των πολλαπλών μου δράσεων, έχει γίνει και παραμένει για 16 χρόνια η VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Η αξιοποίηση αρχικά του επάνω ορόφου και τμήματος του ισογείου του πατρικού μου σπιτιού στην παλιά συνοικία της Ανάληψης σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000. Η μεγάλη επιτυχία των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου το 2001 με οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω οργανωμένα τις δραστηριότητες.
Η VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» με εκθεσιακό χώρο και διαμορφωμένο κατάφυτο κήπο είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό μου εργαστήριο για τους θερινούς μήνες, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Επισημαίνω ότι τα «Μυθικά περιδέραια», συνθέσεις με πέτρες και βότσαλα από τις παραλίες του νησιού, που χρησιμοποιήθηκαν από μοντέλα μου σε performance, οι πρώτες επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι εννοιολογικές γεωμετρικές κατασκευές μου «Επικίνδυνες φόρμες», οι “Αλίκτυπες μορφές” καθώς και τα μεγάλα επιζωγραφισμένα πανώ  “Σειρήνες του Ιονίου”, που εκτέθηκαν πρώτη φορά το 2008 στο Παρίσι και έκτοτε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, και όλες οι λίθινες συνθέσεις μου, από σπαράγματα και κατάλοιπα σεισμικών ερειπίων και άλλων πετρωμάτων “Λιθοκολλάζ”, που συναρμολογήθηκαν από τον συνεργάτη μου καλλιτέχνη Ντάνυ Μαρτζώκα, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στo ατελιέ μου στη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ».
Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές, μικρογλυπτά) προσφορές στην πλειονότητα τους από φίλους καλλιτέχνες και συλλέκτες  καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής πορείας μου. Σημαντική θέση στα εκθέματα έχει η συλλογή έργων και εκδόσεων Επτανησίων δημιουργών του 20ου αιώνα, η οποία παρουσιάστηκε στην επέτειο των 15 χρόνων λειτουργίας το 2015.

Παράλληλα έχει συγκεντρωθεί το αρχείο της Galerie DADA (1985-1993) και του ART STUDIO “EST” (1990-2010).

Καθοριστική επίσης της φυσιογνωμίας και της δημοφιλίας της Σύγχρονης Πινακοθήκης είναι η καθιέρωση της ετήσιας καλλιτεχνικής δεξίωσης στον κήπο την βραδιά κάθε Αυγουστιάτικης πανσέληνου, με την παρουσίαση μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και λογοτεχνικών συμβάντων-actions, η οποία καλλιτεχνική εορταστική σύναξη έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση στο εγχείρημά μου. Ήδη στην λίθινη σκηνή “ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ” του “Κήπου του Χαρίλαου» και στις αίθουσες, έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες καταξιωμένοι ηθοποιοί αλλά και νεώτεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς : Βέρα Ζαβιτσιάνου, Θάλεια Προκοπίου, Ελένη Κούστα, Γεωργία Ζώη, Κανελίνα Μενούτη, Βίκυ Γεωργοπούλου, Ηλίας Τουμασάτος, Αγγελική Γαρμπή-Κοκκολιάδη, Αλέξανδρος Λυκούρας [απαγγελία], Γεράσιμος Γαλανός, Γιώργος Κακής-Κωνσταντινάτος, Καλλιόπη Λιοσάτου, Σπύρος Ανδρέας-Παπαδάτος  [Θεατρική παράσταση], Αντώνης Ρεμούνδος, Γιώργος Τζαγκαράκης, Λίλυ Μήλιου, Κωνσταντίνα Καλλιακούδη, Νίκος Γαρμπής- Nicofilimon, Ζωίτσα-Αλεξία Μαρτσέλου-Κουρή, Φοίβος Μποζάς, Λουίζα Παπαντωνάτου [μουσική], Speranza Spir, Χοροθέατρο “Λυδία Λίθος” της Φένιας Αποστόλου, με τον χορευτή Ηλία Μπαγεώργο, την χορεύτρια Σίλια Καρφοπούλου [χορός].

Επίσης στη “Μώβ Σκηνή” έχουν διαβάσει λογοτεχνήματά τους οι: Μάκης Αποστολάτος, Βίκυ Γεωργοπούλου, Θανάσης Χειμωνάς, Κώστας Ευαγγελάτος, Ηλίας Τουμασάτος, ενώ έχουν κάνει κριτικές προσεγγίσεις στα εκθέματα και τα δρώμενα οι: Philippe Jamet, Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα, Γεράσιμος Γαλανός, Ηλίας Τουμασάτος, Εύα Μπεριάτου, Άλκηστις Κατσούνη, Στέλλα Λιάτου, Γιώργος Αγραπίδης, Μαράη Γεωργούση, Δώρα Μαρκάτου κ.α.
Για τις εκθέσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» έχουν γραφεί κριτικές από τον αείμνηστο Χρύσανθο Χρήστου, ιστορικό της τέχνης, Ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Δρ. Στέλιο Λυδάκη, Καθηγητή ιστορίας της τέχνης, την dr.Σουζάννα Μπαουτίστα, Θεωρητικό της τέχνης στο L.A., την Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικό της τέχνης (έχει κάνει και την καταγραφή των έργων της συλλογής μέχρι το 2007), τον Νίκο Μοσχονά, ιστορικό και κριτικό τέχνης, την Στέλλα Λιάτου, ιστορικό τέχνης, μουσειολόγο, τον Λεόντιο Πετμεζά, ιστορικό τέχνης, την Μαράη Γεωργούση, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων, την Δώρα Φ. Μαρκάτου, αν. καθηγήτρια του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Ο κύριος στόχος για την λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη μου, αν και βασίζεται στην αυτόνομη ιδιωτική μου πρωτοβουλία, έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας καλλιτεχνών, των συμπολιτών μου και βέβαια των εκλεκτών και δοκιμασμένων στην ποιοτική χρονική διάρκεια συνεργατών μου.
Με την επιθυμία τους για επικοινωνία, τόσο με το έργο μου, όσο και με τα έργα πολλών άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, που σηματοδοτούν τις αισθητικές τάσεις και αξίες ή και τις απαξίες της εποχής μας υπάρχουσες και αναφυόμενες, συμβάλλουν στην ιδεολογική και «κεφαλονίτικη» εμμονή μου – παρά τη συνεχιζόμενη οικονομικοκοινωνική κρίση – για ποιοτική συνέχεια με πολυσήμαντα αισθητικά δρώμενα, που αντικατοπτρίζουν και αποκρυσταλλώνουν τη σύγχρονη έκφραση της τέχνης και των ιδεών.

Φέτος το πνεύμα της βραδιάς, που θα παρουσιάσει η κα Αγγελική Κοκκολιάδη-Γαρμπή, θα έχει “φιλοζωικό” περιεχόμενο βασισμένο στο βιωματικό αφήγημα μου “Louis d’ EST”, που αναφέρεται στον σκύλο μου Λούη! 

Στην ιδιότυπη και λιτή παρουσίαση ο δρ. Ιστορίας της λογοτεχνίας Ηλίας Τουμασάτος θα διαβάσει το προλογικό κείμενο του με τίτλο “Λούης, Canis Familiaris, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λυκούρας θα ερμηνεύσει ένα κεφάλαιο από το αφήγημα και η νέα μουσικός, Λουίζα Παπαντωνάτου θα επενδύσει με ήχους φλάουτου την βραδιά της πανσελήνου!

 

Σας προσκαλούμε!

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ζωγράφος, περφόρμερ, λογοτέχνης, θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης.

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ. (τέρμα)

“ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, “ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ”: ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ  Γ. ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΥ 8.

 

www.rodopicollection.blogspot.com

 

 

 

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top