skip to Main Content
656d99e255b6f7e3b227775eb834d5d0 XL (Copy)

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ:

Περιουσίες χάθηκαν, υποδομές καταστράφηκαν και οι κάτοικοι απεγνωσμένα διαμαρτύρονται.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ

Τέσσερις  μήνες  μετά  την επέλαση του Ιανού στο νησί μας  και ο  ιδιαίτερα  πληγείς  Δήμος Σάμης, ακόμη περιμένει την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών, που προκάλεσε ο κυκλώνας.    Περιουσίες χάθηκαν, υποδομές καταστράφηκαν και οι κάτοικοι απεγνωσμένα διαμαρτύρονται.

Τέσσερις μήνες μετά τον Ιανό και λίγους μήνες πριν την έναρξη της  νέας τουριστικής σεζόν  :

  • Ο Μύρτος δεν έχει ακόμη κατάλληλη οδό προσπέλασης, ούτε και η παραλία του έχει δεχθεί τις απαραίτητες παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν τις ζημιές της.
  • Το ‘τραυματισμένο’ λιμάνι και ο ευρύτερος οικισμός της Αγίας Ευφημίας περιμένει αποκατάσταση των ζημιών γιατί μέχρι τώρα «..το μόνο θετικό ήταν τα επιδόματα και η εθελοντική προσφορά …».
  • Οι επαρχιακοί οδικοί άξονες Αγ. Ευφημία-Διβαράτα, Διβαράτα-Ληξούρι και Διβαράτα-Μύρτος, παραμένουν ακόμη δύσβατοι ή και απροσπέλαστοι με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.
  • Η Άσσος περιμένει ακόμη για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές της (παραλία, δρόμοι, υδροδότηση).

Ο νεοσύστατος Δήμος Σάμης, στον οποίο ανήκουν Αγ. Ευφημία, Διβαράτα, Μύρτος, Άσσος και Φισκάρδο, τα ‘διαμάντια’ δηλαδή της τουριστικής μας βιομηχανίας, παραμένει ακόμη με πολλά οργανωτικά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. 

Επειδή ο χρόνος παρέρχεται και οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σοβαρές, απαιτείται ουσιαστική στήριξη στον νεοσύστατο δήμο Σάμης προκειμένου να ανταπεξέλθει  με επιτυχία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επιστολή-κραυγή αγωνίας- των κατοίκων:

«… δεν διαθέτει ακόμα πολλές από τις απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να έχει ένας Δήμος και δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα ουσιαστικό τεχνικό έργο καθώς δεν του έχουν διαθέσει ακόμα μόνιμο Πολιτικό Μηχανικό για επίβλεψη με δικαίωμα υπογραφής, παρά τα συνεχή αιτήματά του. Έτσι, το παράδοξο είναι ότι ενώ ο Δήμος έχει στη διάθεσή του κάποια κονδύλια, δεν μπορεί να υλοποιήσει έργα …».

Για όλα αυτά η Ο.Μ. Σάμης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητάει από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων/Κυβέρνηση :

  • Να φροντίσει για την επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές της αρμοδιότητας της.
  • Να φροντίσει για την στελέχωση του Δήμου Σάμης με κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τα έργα δικής του αρμοδιότητας.

Τα τεράστια προβλήματα, που έχει δημιουργήσει η πολύμηνη καραντίνα στην λειτουργία της αγοράς συνολικά των νησιών μας ,έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ιδιαίτερα για αυτές που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σάμης, η μη έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών θα οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις τους επαγγελματίες.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου να λειτουργούν ικανοποιητικά οι υποδομές που έχουν πληγεί. Αλίμονο, το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου να βρει τις περιοχές αυτές στην σημερινή κατάσταση.

      ΣΑΜΗ 30/01/2021

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ   ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top