skip to Main Content
ΜΑΜΑΛ (Copy)

Καταπέλτης ο Ηλίας Μαμαλάκης για τον διαχωρισμό των πελατών: «Πρόστυχο μέτρο, να το πάρουν πίσω» (video)

«Θα γίνει αλαλούμ! Έβγαλαν την διάταξη άνθρωποι που δεν έχουν γνώση της εστίασης»

Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σεφ με διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση. Ο αξιότιμος κ. Ηλίας Μαμαλάκης όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τον ακράδαντο επαγγελματισμό του στον χώρο της εστίασης, έχει αποδείξει ότι σημαντικότερο όλων είναι η επαφή και η επικοινωνία, η ευγένεια και αλληλοεμπιστοσύνη με τους πελάτες του. 

Ο βραβευμένος σεφ που με τις γαστρονομικές του δημιουργίες έχει κερδίσει εξαίρετες προσωπικότητες αλλά και κάθε πελάτη που τον έχει εμπιστευτεί, μιλάει στον 98.4 και «κατακεραυνώνει» τις παλινωδίες της κυβέρνησης να χωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες και να εναποθέσει την ευθύνη της «αστυνόμευσης» στους εστιάτορες.

«Θα γίνει αλαλούμ»

«Η μεταβίβαση ευθύνης στην εστίαση ήταν μια πολύ πρόστυχη πράξη με την έννοια ότι καθιστά τον εστιάτορα υπεύθυνο για το ποιος κάθεται στον τραπέζι και ποιος δεν κάθεται. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι θα γίνει αλαλούμ. Θα συγκρουστούν οι εστιάτορες με τους πελάτες. Ο πελάτης θα πρέπει να κάνει κάθε δύο μέρες ένα τεστ, κάτι που έχει κόστος. Σήμερα ένας φίλος μου γιατρός μου είπε ότι για κάθε τεστ που θα κάνουν, θα παίρνουν 3 ευρώ. Πώς θα ξέρει τι να προμηθευτεί ο εστιάτορας από πρώτες ύλες που δεν ξέρει τι πελατεία θα έχει και πώς θα την έχει. Τι προσωπικό θα πρέπει να προσλάβει. Και αυτοί θα πρέπει να είναι όλοι εμβολιασμένοι. Φοβάμαι θα γίνει αλαλούμ. Μέχρι πριν ένα μήνα ήταν περιορισμένες οι θέσεις οι οποίες καλύπτονταν στο σύνολο του εστιατορίου. Τραπέζια σε μεγάλες αποστάσεις. Τα πράγματα ήταν φυσιολογικά. Είναι ένα μέτρο το οποίο φοβάμαι δεν είναι εφαρμόσιμο. Πρέπει οι ειδικοί να το ξαναδούν από την αρχή» τόνισε ο κ. Μαμαλάκης.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η αύξηση της πληρότητας σημαίνει και αύξηση της πελατείας, ο κ. Μαμαλάκης απάντησε: «Στην Αθήνα που είμαι αυτή τη στιγμή, η πελατεία τηρεί τις επιφυλάξεις της και επισκέπτεται εστιατόρια τα οποία ξέρει ότι τηρούν τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης. Τα εστιατόρια που έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν με 40-50 άτομα, γεμίζουν με 30, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει επιφύλαξη από τον κόσμο»

Σχολιάζοντας την κατάσταση σε μπαρ και καφετέριες, ο κ. Μαμαλάκης τόνισε: «Είναι αδύνατον να ελέγξεις τον συνωστισμό σε ένα μπαρ που πάνε οι νέοι να ξεσκάσουν, γιατί σκάσανε μέσα όλο αυτό το διάστημα, είναι αδύνατον. Εγώ ήμουν πριν λίγες μέρες σε ένα νησί του Αιγαίου, δεν είδα άνθρωπο να φοράει μάσκα, δεν είδα εστιατόριο να τηρεί αποστάσεις και το κυριότερο, μου ζήτησαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού όταν έφευγα από το αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλου αλλά όταν έφυγα από το νησί δεν μου ζήτησαν τίποτα, δηλαδή τι να πω!»

Πώς θα κάνει έλεγχο η ταβέρνα της γειτονιάς;

Σε ερώτηση εργαζόμενου ακροατή για το κατά πόσο είναι δυνατόν να σταματήσει στην πόρτα τον φίλο, τον γνωστό, τον πελάτη για να του κάνει έλεγχο, ο κ. Μαμαλάκης ήταν κάθετος: «Αδύνατον! Σκεφτείτε τα μικρά ταβερνάκια που πάμε συχνά στη γειτονιά. Πάω εκεί, και η γυναίκα μου δεν έχει πιστοποιητικό και μου λέει ”φύγε”. Και θα του πω εγώ ”κύριε Μανώλη μου, πρέπει να φύγω εγώ που είμαστε φίλοι τόσα χρόνια;” Mε έχασε. Δεν θα ξαναπάω ποτέ. Είναι δύσκολο. Πρέπει να ανασυνταχθεί όλο αυτό» τονίζει και προσθέτει «όλο αυτό το κίνημα έγινε πολύ βιαστικά και δεν πήραν σύμβουλο έναν άνθρωπο της εστίασης. Κάποιοι άνθρωποι του υπουργείου οι οποίοι δεν έχουν γνώση του τι γίνεται με τα εστιατόρια, έβγαλαν αυτή τη διάταξη και τώρα τι θα γίνει, δεν ξέρω…» σχολιάζει ο βραβευμένος Έλληνας σεφ και προσθέτει.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα χθες, εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή είναι το 36% του πληθυσμού, που σημαίνει ότι 3,5 άτομα στα 10 μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο με πληρότητα του 85%. Από αυτά τα άτομα τουλάχιστον οι μισοί έχουν τις επιφυλάξεις τους. Είναι τραγικό. Το υπουργείο πρέπει να εξετάσει ξανά τα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Μαμαλάκης.

Δείτε επίσης: «Δεν θα λειτουργήσω ρατσιστομάγαζο! Να πάρουν πίσω τα μέτρα» – Έξαλλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top