skip to Main Content
Χωρίς τίτλο (Copy)

Καππάτος για την ψήφο των αποδήμων:

Υπάρχουν σημεία που προβληματίζουν αλλά πετύχαμε τη συναίνεση

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου λαμβάνει χώρα στα νησιά μας το ετήσιο συνέδριο απόδημων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων.

Στο πλαίσιο αυτού προσκαλούνται προσωπικότητες του τόπου μας, απόδημοι και μη, ώστε να καταθέσουν απόψεις, προτάσεις και ενστάσεις επί διαφόρων ζητημάτων που απασχολούν τους εκτός επικράτειας συμπατριώτες μας.


Το όχι και πολύ μακρινό 2009, παρουσία του Βουλευτή τότε Προκόπη Παυλόπουλου, έλαβε χώρα το συνέδριο με θεματική την ψήφο των αποδήμων.

Παρά τα όσα ενδιαφέροντα κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν, τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά. Αυτό, άλλωστε, καταμαρτυρά η σημερινή μας παρουσία στην Ολομέλεια, όπου δέκα χρόνια μετά συζητούμε το ίδιο ζήτημα.


Το θετικό παρ’ όλα αυτά είναι πως σήμερα όχι μόνο το συζητάμε, αλλά το ψηφίζουμε. Σήμερα η διευκόλυνση των αποδήμων Ελλήνων, των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων της Διασποράς, να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα γίνεται νόμος του κράτους.


Προκύπτουν σημεία του νόμου που μας προβληματίζουν; Ναι. Θα μπορούσε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να ήταν διαφορετικό; Ίσως. Θα υπήρχε τότε η πιθανότητα να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων; Ξεκάθαρα, όχι.


Η πολιτική συνηθίζουμε να λέμε πως είναι η τέχνη του εφικτού, το αποτέλεσμα μιας επίπονης, αλλά συνεπούς διαδικασίας από την οποία προκύπτουν αποφάσεις καθοριστικές για τη ζωή όλων μας. Αυτή την αρχή υιοθετεί το νομοσχέδιο για το οποίο συζητούμε σήμερα.


Έγραφε ο Παύλος Μπακογιάννης: «Μπορούμε και διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε». Και η αλήθεια είναι πως τώρα που η συναίνεσή μας οδηγεί σε ένα τελικό κείμενο, αποδεκτό από την ευρεία πλειοψηφία, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πως τελικά υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνήσουμε παρά τις μεταξύ μας πολιτικές διαφωνίες, πως μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο σε καίρια ζητήματα, όπως η ψήφος των Ελλήνων που αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να χτίσουν το μέλλον τους έξω από την πατρίδα μας, πως τελικά η φωνή του Κεφαλλονίτη και Θιακού της Διασποράς μπορεί να ακουστεί θεσμικά.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, προέκυψε μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος.

Είναι η συνέχεια της δέσμευσις μας προεκλογικά ότι θα δώσουμε φωνή στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού ως ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα που θέσαμε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σήμερα αυτό γίνεται πράξη. Είναι η απτή απόδειξη πως ό,τι λέμε το κάνουμε, ακόμη και αν αυτό δεν ήταν τόσο αυτονόητο κατά το παρελθόν.

Τα χρόνια της κρίσης, που ώθησαν χιλιάδες συμπολιτών μας στο εξωτερικό, θέλουμε να πιστεύουμε πως άλλαξαν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, που σκεφτόμαστε, που συνυπάρχουμε. Άλλαξαν, όμως, ακόμη και τον τρόπο που νομοθετούμε.


Η σημερινή ψηφοφορία γίνεται στη βάση μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας σε τέσσερα σημεία, τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, ή και άλλους κατάλληλους χώρους, την ισοτιμία της ψήφου επί του συνολικού αποτελέσματος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και την αύξηση των Βουλευτών Επικρατείας σε δεκαπέντε από δώδεκα.


Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι επομένως ένα σημαντικό βήμα παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που ενδεχομένως στο μέλλον να μας δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσουμε.

Δεν μπορούμε, όμως και δεν μας αξίζει να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Ένα δικαίωμα, για το οποίο συζητούσαμε εν πολλοίς σε θεωρητικό επίπεδο δέκα χρόνια πριν, γίνεται σήμερα νόμος του κράτους.
Είναι επομένως στο χέρι μας αυτός ο νόμος να τύχει ευρείας αποδοχής, να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, ώστε η συναίνεση που σήμερα επιδιώκουμε στο επίπεδο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να βρει αντίκρισμα στο κοινωνικό σύνολο.


Πρέπει να δώσουν, όμως και τα πολιτικά κόμματα πρώτα το παράδειγμα. Εάν εννοούμε τα όσα λέμε, εναπόκειται στις πολιτικές δυνάμεις να επιλέξουν υποψηφίους στα ψηφοδέλτια επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της Διασποράς.

Τότε μόνο θα μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο για το μέλλον της πατρίδας μας, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωσή της, γιατί αν σήμερα εκείνοι οι πολίτες είναι απόντες από την εκλογική διαδικασία, δεν δικαιολογούμαστε να τους καταστήσουμε απέχοντες στην επόμενη, στην αμέσως επόμενη.
Σας ευχαριστώ.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top