skip to Main Content
ΠΖΤ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014  (4)

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πρέπει να παραμείνουν στα Ιόνια Νησιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων, αρχιπύραρχο Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Παναγή Ζησιμάτο.
Ο Περιφερειάρχης θέλησε κυρίως να ενημερωθεί αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα για απομάκρυνση της βάσης των αεροσκαφών PZL από Κέρκυρα και Κεφαλονιά και επιπροσθέτως να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Γεωργακόπουλο για τον συντονισμό στην πυρόσβεση και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα της απομάκρυνσης των αεροσκαφών PZL και ότι ο ίδιος ως επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια προχωρά στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του, γνωρίζοντας ότι ισχύουν ότι και την περσινή περίοδο, δηλαδή 2 αεροσκάφη PZL στην Κέρκυρα και ακόμη 2 στην Κεφαλονιά. «Αν υπάρξει ενδεχόμενο απομάκρυνσης των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενημερωθούμε επίσημα για τη στάθμευσή τους στο Άκτιο, εδώ είμαστε για να καταθέσουμε την άποψή μας» δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα χωρίς εξακρίβωση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας ότι θα έχει επαφή και θα στείλει και επιστολή στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, ώστε «να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της υπεράσπισης των νησιών μας από τις φυσικές καταστροφές». Ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που ευσταθούν τα δημοσιεύματα η απομάκρυνση των πυροσβεστικών αεροπλάνων και η στάθμευσή τους στο Άκτιο «ουσιαστικά ακυρώνει τη λειτουργία τους, καθώς η δράση τους είναι αναγκαία αμέσως μόλις ξεσπάσει πυρκαγιά».

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο αν ευσταθούν οι φήμες περί απαίτησης της Fraport για απομάκρυνση των PZL από τα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, γιατί είναι φανερό ότι η κοινοπραξία της Fraport με στόχο το κέρδος είναι πιθανό να αναζητήσει ξεκαθαρίσματα στα αεροδρόμια, για θέσεις στάθμευσης περισσότερων αεροσκαφών κλπ. Δεν έχουμε τίποτα ως δεδομένο, αλλά ότι και να συμβαίνει είτε είναι απαίτηση της Fraport είτε γίνεται προσπάθεια μείωσης δαπανών, εμείς θα παλέψουμε να παραμείνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στα Ιόνια Νησιά για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους. Θα δώσουμε δημοσιότητα στο θέμα όσο μπορούμε προκειμένου να πάρουμε καθαρές απαντήσεις και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις κινήσεις μας».

Τη συνάντηση Περιφερειακής Αρχής και ηγεσίας της Πυροσβεστικής Ιονίων, απασχόλησαν επίσης τα θέματα της αναγκαιότητας επικαιροποίησης του σχεδιασμού για τις πυρκαγιές στους ΟΤΑ της ΠΙΝ, την πιθανότητα παροχής εξοπλισμού στην Πυροσβεστική μέσω ΕΣΠΑ (εξετάζεται η περίπτωση αγοράς μικρών οχημάτων για τις ανάγκες της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας καθώς και εξοπλισμού για Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υψηλού σεισμικού κινδύνου ), η συνεργασία για την παροχή εκπαίδευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών και ο συντονισμός ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top