skip to Main Content
5b4f6e89fe37b1de795431f1205336ef XL (Copy)

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η 25η Μαρτίου στα Λουρδάτα

Άλλος παπάς, άλλη εποχή για τα Λουρδάτα!

Με νέο παπά γιορτάσαμε την εορτή του Ευαγγελισμού και την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στον Ιερό Ναό των Λουρδάτων.

Παλιότερα λέγαμε ότι η αρχή του χωριού είναι ο παπάς, ο δάσκαλος, χωροφύλακας και ο πρόεδρος. Τώρα μας έμεινε μόνο ο παπάς, ούτε δάσκαλος, ούτε χωροφύλακας. Έναν πρόεδρο έχουμε και αυτό με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες.

Αλλά, εκτός από θρησκευτική αρχή του χωριού ο παπάς είναι και ο κοινωνικός ρυθμιστής. Αυτός, που από άμβωνος με το κήρυγμα του θα νουθετεί, θα θέτει κανόνες και θα ενώνει την κοινωνία του χωριού. Για τα Λουρδάτα: άλλος παπάς, άλλη εποχή.

Σήμερα στην μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25η Μαρτίου, ο π. Κωνσταντίνος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αφού οι πιστοί που παραβρέθηκαν, με ευλάβεια και κατάνυξη παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην τελετή. Με προτροπή του, όλοι μαζί είπαμε τη “Υπερμάχο Στρατηγώ” και τον Εθνικό Ύμνο.

Στο κήρυγμά του αφού ευχαρίστησε του χωριανούς για την παρουσία τους στην εκκλησία, μίλησε για τον πόλεμο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και την εκατόμβη θυμάτων αμάχων πολιτών, θυμίζοντας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο “Να απεγκλωβιστούμε από μύθους περί το Ξανθό Γένος” παίρνοντας ξεκάθαρα μέρος υπέρ των Ουκρανών και κατά της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

Στο τέλος της τελετής είχαμε και μία έκπληξη από την λαϊκή ποιήτρια Θέλξη Μαγουλάτου, που παρά τα 90 και πλέον χρόνια της, απήγγειλε με στεντόρια φωνή και παλμό ποίημα για την 25η Μαρτίου (βίντεο).

Ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Κωνσταντίνος έστειλε στην ιστοσελίδα ευχές για τους ξενιτεμένους συγχωριανούς

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του, ευελπιστώντας να αφήσει εποχή στο χωριό!

Ευχές προς ομογενείς

Ο Πρόεδρος Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π.Κωνσταντίνος Τζουβέκας, εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λουρδάτων και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας, με την ευκαιρία της διπλής εορτής των Ελλήνων, του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και την έναρξη της Επανάστασης του 1821, εύχονται σε όλους τους Έλληνες και ειδικότερα στους ομογενείς απανταχού της Γης Λουρδάδες , χρόνια πολλά, ευλογημένα , ειρηνικά και καρποφόρα υπό τη Σκέπη Της “Υπερμάχου Στρατηγού Υπεραγίας Θεοτόκου”.

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top