skip to Main Content
Ενωτική Κίνηση Οικονομολόγων Ιονίου Copy (Copy)

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΙΟΝΙΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ,  20/01/2022

«Οι παρατάξεις που οδήγησαν το Περιφερειακό Τμήμα στην πλήρη απαξίωση του τα τελευταία δυο έτη συγκρότησαν προεδρείο χωρίς μια στοιχειώδη προγραμματική συμφωνία» 

Οι παρατάξεις, ΠΔΣΟ Ιονίων Νήσων και  Συνεργαζόμενοι Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι Επτανήσων (ΔΗΚΙΟ) συμφώνησαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς μια στοιχειώδη προγραμματική συμφωνία, στη συγκρότηση Προεδρείου.

 Δε μας προκάλεσε έκπληξη η εξέλιξη αυτή αφού αυτές οι παρατάξεις προκάλεσαν τις επαναληπτικές εκλογές το 2020 αφήνοντας το τμήμα χωρίς διοίκηση για δύο ολόκληρα έτη, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού.    

Αντιθέτως, μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη  η έντονη κριτική που άσκησαν οι παρατάξεις που συγκροτούν το νέο Προεδρείο στο θεσμικό πλαίσιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου στο μέρος που αφορά τις ελάχιστες αρμοδιότητες που έχουν τα Περιφερειακά Τμήματα σε σχέση με την Κεντρική Διοίκηση, θέτοντας παράλληλα ως βασικό στόχο την αλλαγή του και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των τοπικών διοικήσεων.  Και μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός αυτό καθότι είναι γνωστό ότι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καθορίζει τις αρμοδιότητες και τον ρόλο των Περιφερειακών Τμημάτων, έχει διαμορφωθεί, διαχρονικά,  από τις παρατάξεις στις οποίες ανήκουν (ΠΔΣΟ και ΔΗΚΙΟ) και οι οποίες διοικούν και συνδιοικούν τα τελευταία 40 έτη το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Εξάλλου, είναι γνωστή η  αντίληψη των παρατάξεων  που συνθέτουν την πλειοψηφία της Κεντρικής Διοίκησης  για τον υποτελή  ρόλο που πρέπει να έχουν τα Περιφερειακά Τμήματα έναντι στην Κεντρική Διοίκηση, κάτι το οποίο φάνηκε και στην πρόσφατη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, είναι νωπή και η μνήμη των συναδέλφων από την πρωτοφανή παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης, στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, με σκοπό την ανάδειξη μιας αρεστής προς αυτούς διοίκηση στο περιφερειακό μας τμήμα.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε την υλοποίηση του βασικού στόχου που έθεσε η πλειοψηφία του ΔΣ, ήτοι την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την ουσιαστική απεξάρτηση των Περιφερειακών Τμημάτων από την Κεντρική Διοίκηση. Εξάλλου, κατέχουν  την πλειοψηφία και στην Κεντρική Διοίκηση, οπότε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα τους είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αρκεί να υπάρχουν ειλικρινές προθέσεις. 

Εμείς, ως παράταξη ξεκαθαρίζουμε ότι θα στηρίξουμε όποιες προσπάθειες πραγματικά συμβάλουν στην αναβάθμιση του επιστημονικού μας φορέα, αναλαμβάνοντας και σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα σταθούμε εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες υποβάθμισης και εκφυλισμού του θεσμού, σαν και αυτές που βιώσαμε τα τελευταία δύο έτη.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top