skip to Main Content
Amiras Giorgos 2021 Money Tourim Photo VIMG 2137 Scaled

Δασικοί χάρτες-Επείγον: «σπάει» η προθεσμία υποβολής ενστάσεων-Νέα παράταση ενός μήνα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πριν στεγνώσει το μελάνι της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για οριστική  λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στο τέλος Μαΐου, άρχισε χορός ανεπίσημων ανακοινώσεων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προς κυβερνητικούς βουλευτές και αυτοδιοικητικούς φορείς, ότι «σπάει» το τελεσίγραφο της προθεσμίας της  31 Μαΐου 2022 και θα δοθεί νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου 2022, για ολόκληρη τη χώρα.

Στο μεταξύ ισχύει εγκύκλιος, για ενστάσεις εξπρές, με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα του κτηματολογίου, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνοΔείτε εδώ στο ecopress. 

Υπό μεγάλη πίεση

Χιλιάδες ιδιοκτήτες, μηχανικοί και δασολόγοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση καθώς δεν προλαβαίνουν στα λίγα εικοσιτετράωρα, που απομένουν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, να υποβάλλουν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, ώστε  να «ξεπρασινίσουν» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ιδιωτικών περιουσίων, τα οποία  στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που έγιναν στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν ως δασικά, κυρίως από λάθη της διοίκησης.

Η σιωπή του ΥΠΕΝ

Το μεγάλο ρεύμα της αντίδρασης ιδιοκτητών και επαγγελματιών, που εμπλέκονται στους δασικούς χάρτες «πολιορκεί» τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση, ιδίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο μέχρι τώρα επισήμως σιωπά,  δίνοντας το μήνυμα ότι ισχύει η καταληκτική προθεσμία της 31ης Μαΐου 2022, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση προς τους ενδιαφερόμενους, να τρέξουν για να προλάβουν να υποβάλλουν αίτηση  αλλά όλα δείχνουν ότι το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει αναδίπλωση και είναι ζήτημα ωρών να ανακοινώσει τη νέα παράταση.

«Κατόπιν ενεργειών μου»

Το νήμα, στον αγώνα δρόμου να φτάσει το μήνυμα  της νέας παράτασης στους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες, που εμπλέκονται στους δασικούς χάρτες  «κόβει» πρώτος ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας  Φίλιππος Φορτώμας, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022 εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιεί δέσμευση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, ότι θα δοθεί η παράταση και αναφέρει ότι:  «Με ενέργειες του Φίλιππου Φόρτωμα, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προβεί άμεσα στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, για ένα μήνα ακόμα».

Ανάλογες κινήσεις υποβολής αιτημάτων και ανακοινώσεων για την παράταση των δασικών χαρτών καταγράφονται από βουλευτές σε ολόκληρη τη χώρα. Δημιουργείται κλίμα ευκαιριακής διαχείρισης ενός μεγάλου θέματος, που αφορά τις περιουσίες των πολιτών και αντί καθαρών κανόνων για όλους δημιουργούνται ρεύματα εσωτερικής ενημέρωσης,  αναβιώνοντας το για πολλούς το αποκρουστικό βουλευτικό σλόγκαν «κατόπιν ενεργειών μου»!

Ανακοινώσεις και στην Κρήτη

Προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022 ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, η οποία σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι σε επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο εισηγητής στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για τους Δασικούς χάρτες  Κουκιαδάκης Ευριπίδης επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΔ αναφέρεται ότι «Ο κ. Αμυράς τους ενημέρωσε, να ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έως 31/06/2022 για τις Προθεσμίες Αντιρρήσεων Κατά των Δασικών Χαρτών». 

Ανακοίνωση κυβερνητικού βουλευτή

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, με τίτλο «Παράταση ενός μήνα για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών» στην οποία αναφέρεται σε επικοινωνία του με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, σημειώνεται ότι:

«Με ενέργειες του Φίλιππου Φόρτωμα, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προβεί άμεσα στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, για ένα μήνα ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, αφουγκραζόμενος την αγωνία των Κυκλαδιτών, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, επικοινώνησε προσωπικά με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να δοθεί εκ νέου παράταση της εν λόγω προθεσμίας, ώστε να διευκολυνθεί ο κόσμος. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, δυνάμει της οποίας θα δίνεται παράταση για ένα μήνα ακόμα, για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών.

«Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους δασικούς χάρτες είναι γνωστά σε όλους μας, όπως και οι σημαντικές προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου προς την επίλυσή τους. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έγινε δεκτό αυτό το αίτημα των συμπολιτών μου και θα δοθεί η πολυπόθητη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, γεγονός που θα δώσει μια ανάσα στις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Φόρτωμας».

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης

Στην ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρεται ότι «συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 27-05-2022 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης  με κύριο θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΕΔ Κρήτης, «κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Να δοθεί εύλογη ενιαία για όλη την Κρήτη παράταση των προθεσμιών  υποβολής αιτήσεων διορθώσεως  προδήλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων.
  • Με ερμηνευτική εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργού να δοθεί  εντολή στις δασικές υπηρεσίες να μην υποβάλλουν δηλώσεις εγγραφής δικαιωμάτων του δημοσίου αν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Οι τυχόν υποβληθείσες  να απορρίπτονται  από το Κτηματολόγιο.
  • Αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Κρήτης, της Περιφέρειας και των Βουλευτών Κρήτης να ενημερώσουν τους πολιτικούς Αρχηγούς και του αρμόδιους Υπουργούς για  το μείζον αυτό θέμα.
  • Να συγκροτηθεί με ευθύνη του προεδρείου ολιγομελής ομάδα εξειδικευμένων νομικών η οποία θα προετοιμάσει τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο εισηγητής του παραπάνω θέματος Κουκιαδάκης Ευριπίδης επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, στον οποίο έθεσαν τα θέματα.

Ο κ. Αμυράς τους ενημέρωσε, να ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έως 31/06/2022 για τις Προθεσμίες Αντιρρήσεων Κατά των Δασικών Χαρτών».

Στον πρωθυπουργό τα Δωδεκάνησα

Στο πλήθος των θεσμικών φορέων, βουλευτών και άλλων παραγόντων, που κατακλύζουν το ΥΠΕΝ με αιτήματα να δοθεί παράταση, είναι το ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Την παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες που έχουν καταληκτική ημερομηνία 31/05/2022 αλλά και επιπλέον προτάσεις βελτίωσης, εισηγήθηκε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με την υπ’ αριθμ 166/24-05-2022 επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Μόνιμης Επιτροπής Καρπάθου|ΤΕΕ Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου στις 24/05/2022, παρουσία του Προέδρου ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στην επιστολή τουμε θέμα: «δίκαιο αίτημα των νησιωτών, η παράταση υποβολής αντιρρήσεων», σημειώνει τα ακόλουθα

-“Αξίοτιμε κ. Πρωθυπουργέ, με την παρούσα επιστολή και μετά τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο, θέλουμε εκφράσουμε την ανησυχία του τεχνικού κόσμου, για την κύρωση των Δασικών Χαρτών στα Δωδεκάνησα, με καταληκτική ημερομηνία 31/05/2022. Παρόλο που η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ…«θα καθορίζεται ότι η υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 μόνο με την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να απαιτείται να υποβληθούν δικαιολογητικά και υλικό υποστήριξης, τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν σε μεταγενέστερο χρόνο» μπορεί να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις, έχουμε ενδεικτικά να υπογραμμίσουμε τα εξής:

Για τη Ρόδο,   

Το Κτηματολογικό Γραφείου Ρόδου επαναλειτουργεί από τις αρχές Φεβρουαρίου σε νέο κτίριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασής του, ύστερα από την αναστολή λειτουργίας του για πάνω από 12 μήνες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αδιεκπεραίωτων υποθέσεων (έκδοση σχεδιαγραμμάτων για την εκπόνηση τοπογραφικών σχεδίων και προσδιορισμού αμφισβητούμενης έκτασης).

Για την Κάρπαθο – Ηρωϊκή Ν. Κάσο,

  • τo 80% της έκτασης της Καρπάθου και της Κάσου, έχει χαρακτηριστεί δασικού χαρακτήρα.
  • στο Κτηματολόγιο έως σήμερα, έχουν δηλωθεί στην Κάρπαθο 27689 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 10893 είναι δασικά ή έχουν δασικό τμήμα, ενώ στην Κάσο έχουν δηλωθεί 7494 γεωτεμάχια εκ των οποίων τα 1196 είναι δασικά ή έχουν δασικό τμήμα.
  • στην Κάρπαθο και στην Ηρωϊκή Ν. Κάσο λειτουργεί μόνο ένα γραφείο δασολόγου.
  • οι συνάδελφοι μηχανικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν αιτήσεις υποβολής αντίρρησεων είναι ελάχιστοι και έχει επέλθει κορεσμός από τον αυξανόμενο όγκο αντιρρήσεων.
  • οι Έλληνες ομογενείς και οι αλλοδαποί που έχουν ιδιοκτησίες στα νησιά, οι οποίοι τα επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχουν το δικαίωμα υποβολής αντίρρησης μετά το πέρας της προθεσμίας της 31ης Μαΐου.
  • παράλληλα με την ασφυκτική προθεσμία των αντιρρήσεων των Δασικών Χαρτών, συντρέχει και η προθεσμία των ενστάσεων του Κτηματολογίου, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον φόρτο εργασίας των μηχανικών οι οποίοι αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Αστυπάλαια,                 

  • τo 90% της έκτασης της Αστυπάλαιας, έχει χαρακτηριστεί δασικού χαρακτήρα.

Γενικότερα,

  • η κινητοποίηση των πολιτών προκειμένου να υποβάλουν αντιρρήσεις για τις θιγόμενες ιδιοκτησίες τους έχει ξεκινήσει επί τις ουσίας τον τελευταίο μήνα και ύστερα από την καθυστέρηση στη διόρθωση της πρώτης ανάρτησης των Δασικών Χαρτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μικρός αριθμός αντιρρήσεων σε όλα τα Δωδεκάνησα.
  • διαπιστώθηκε ακόμα και στους νέους αναμορφωμένους χάρτες μεγάλος αριθμός διοικητικών σφαλμάτων, τα έξοδα των οποίων καλείται να αναλάβει ο πολίτης.

Κατόπιν των ανωτέρω, εισηγούμαστε:

1.Την παράταση υποβολής αντιρρήσεων.

2.Την υποβολή αντιρρήσεων σύμφωνα με την εγκύκλιο με την προϋπόθεση του προσδιορισμού της αμφισβητούμενης έκτασης κατά προσέγγιση (χωρίς να ταυτίζεται το περίγραμμα της κτηματολογικής ιδιοκτησίας με απόλυτη ακρίβεια) και με κατάθεση των μετρήσεων της αμφισβητούμενης έκτασης με ακρίβεια σε μεταγενέστερο χρόνο, στις αρμόδιες ΕΠΕΑ.

3.Να διορθωθούν ΑΜΕΣΑ τα εμφανή πρόδηλα σφάλματα από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών.

Έχοντας την πεποίθηση, ότι η προτάση μας είναι ρεαλιστική και δίνει διέξοδο τόσο στους συμπατριώτες μας όσο και στους μηχανικούς, ζητάμε την παρέμβασή σας και παρακαλούμε να τύχει θετικής ανταπόκρισης, προκείμενου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων με επιτυχία αλλά κυριώς με δικαιοσύνη, προς όφελος των πολιτών.

Αντώνης Γιαννικουρής | Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ  Τ Ε Ε   ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»

Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται

1. Αγροί που άλλαξαν μορφή. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

2.Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

3.Εκτάσεις με εμβαδόν έως 30 στρέμματα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται π περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους.

4.Δικαίωμα να ζητήσουν την αλλαγή της χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση έχουν όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων, δυνάμει τίτλων νόμιμα μεταγεγραμμένων.

5.Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον γενικό διευθυντή Δασών στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία, μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στον νομό.

6.Ειδικά, για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, διαπιστώνεται, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης και συντάσσεται από ιδιώτη γεωτεχνικό επιστήμονα.

7.Στις ανωτέρω εκτάσεις, πέραν της επιτρεπτής επέμβασης, εφαρμόζονται και οι υπόλοιπες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί επιτρεπτών επεμβάσεων.

8.Αγροί που απέκτησαν μορφή δασικής έκτασης δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επιτρέπεται η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης, μετά από άδεια του οικείου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, κατόπιν αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στην έκταση. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αποδείξει το έννομο συμφέρον του να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με τπν αίτησή του:

α) είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους,

β) είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9),

γ) είτε ένορκες βεβαιώσεις,

δ) είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

9.Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.

10.Στην ίδια διαδικασία υπάγονται και τα ακίνητα δασικού χαρακτήρα που διατέθηκαν ως κληροτεμάχια, τα οποία εμφανίζονται στις πλησιέστερες στο χρόνο της παραχώρησης αεροφωτογραφίες με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα.

Πηγή: ecopress.gr

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top