skip to Main Content
582d175f4ba11784f1a6183006d891fc L (Copy)

Γρίπη Η3Ν1: Η νέα επικίνδυνη λοίμωξη, τα συμπτώματα

Τι είναι το επικίνδυνο στέλεχος Η3Ν1 της γρίπης, ποιοι περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα συμπτώματα.

Τρεις τύποι ιού της γρίπης κυριαρχούν κατά τα ειωθότα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόκειται για τους τύπους Α (Η3Ν2, Η3Ν1), τον πανδημικό Α (Η1Ν1)pdm09 και τον ιό τύπου Β. (στελέχη του ιού της γρίπης Η3Ν1 ή τον Η1Ν1που προσβάλλει τον άνθρωπο).

Το χρονικό διάστημα 2019-2020, πάντως, σηματοδοτήθηκε από την επικράτηση της γρίπης Α και των δύο τύπων της (Η1Ν1 και Η3Ν1). Μάλιστα, ο υπότυπος του ιού γρίπης που επικράτησε το 2016 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017 ήταν η Α (Η3Ν1), ενώ εν συνεχεία άρχισε να επικρατεί η γρίπη τύπου Β, η οποία μάλιστα θεωρείται σε γενικές γραμμές, ως πιο «ελαφριά», με ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, κάθε υπότυπος γρίπης μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία του καθένα και της καθεμίας από εμάς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (26/10) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ανεξάρτητη υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας αποστολή είναι η ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των μολυσματικών ασθενειών, δημοσίευσε ένα μήνυμα επαγρύπνησης για τη γρίπη, διότι παρατηρήθηκαν λοιμώξεις που προκλήθηκαν από το στέλεχος του ιού της γρίπης H3N1, το οποίο, όπως και το Η1Ν1, προσβάλλει και τον άνθρωπο.

Το σχετικό εμβόλιο που υπάρχει και στην Ελλάδα κατά του ιού της γρίπης είναι τετραδύναμο. Ο χαρακτηρισμός τετραδύναμο σημαίνει ότι προσφέρει προστασία κατά 50%, από δύο συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2 και Η3Ν1) και από δύο στελέχη της γρίπης τύπου Β.και προσφέρει προστασία κατά 50%, από δύο συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2 και Η3Ν1) και από δύο στελέχη της γρίπης τύπου Β.

Οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, για να περιοριστεί η πιθανότητα επιπλοκών και νοσηλείας.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται:

– άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,

– άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (όπως: άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, νοσογόνο παχυσαρκία),

– οι έγκυοι, αλλά και οι γυναίκες κατά την περίοδο της λοχείας και του θηλασμού,

– παιδιά από 6 μηνών και άνω, που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες ασθένειες,

– όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας,

– άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών,

– άσοι φροντίζουν ή συμβιώνουνμε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειές του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες και περιλαμβάνουν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της χορήγησης, καταβολή, μυαλγίες και χαμηλό πυρετό. Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

  • Τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:

– πονοκέφαλος,

– πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη,

– ζάλη και ίλιγγος,

– αδυναμία και κομάρες,

– πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες,

– έντονοι ιδρώτες.

Στη γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος. Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες.

Η σημασία της γρίπης σαν νόσου οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλ. με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά πώματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειασθεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του. Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων.

Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο γι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως π.χ. υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες. Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια.

Κάθε 10 χρόνια περίπου ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό αυτό εύκολα προκαλεί πανδημίες. Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα.

Μια δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως τον Ιανουάριο, ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου. Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αβγό η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης στις εγκύους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης.

Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και που εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων. Άλλες παρενέργειες είναι ο πυρετός, η κακουχία, και οι μυαλγίες που εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την ένεση και μοιάζουν με ελαφρά μορφή γρίπης. Σπανιότερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που παρουσιάζονται σε άτομα με ειδική ευαισθησία στο αβγό.

Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από γρίπη τότε η διενέργεια του εμβολίου εκείνη τη στιγμή δεν τον προφυλάσσει διότι όπως είπαμε απαιτείται κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας.

  • Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ήτοι ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα.

Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από την νόσο. Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977. Εξ αυτών η πιο σοβαρή ήταν αυτή του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια θανάτους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top