skip to Main Content
ΛΗΞΟΥΡΙ

Αφιέρωμα στο Ληξουριώτικο Καρναβάλι 2017

Το πιο κεφάτο καρναβάλι της Κεφαλονιάς

[εικόνες – video]

Αδιαμφισβήτητα του Ληξουριώτικο Καρναβάλι είναι το πιο πλούσιο και κεφάτο καρναβάλι της Κεφαλονιάς. Εκατοντάδες καρναβαλιστές παρελαύνουν κάθε χρόνο στον παραλιακό δρόμο του Ληξουρίου που γεμίζει από μικρούς και μεγάλους.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, η αρχαιότερη φιλαρμονική της Κεφαλονιάς και μία από τις πρώτες φιλαρμονικές που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα (αν όχι η πρώτη). Ακολούθησαν δεκάδες άρματα που με σαρκαστικό χιούμορ και πολύ πολύ μεράκι, σατίρισαν τις πιο αστείες ή πικρές στιγμές των ημερών που ζούμε.

Μετά τη Φιλαρμονική τη σκυτάλη πήραν οι Κόντηδες και Κοντεσίνες, οι χορευτές της ΚΕΔΗΚΕ που με τα βαλς και τις φορεσιές τους, έκαναν μια μικρή επιστροφή στο παρελθόν.

Οι παρουσιαστές

Ψυχή και του φετινού καρναβαλιού, εκτός από τους εκατοντάδες καρναβαλιστές, ήταν για μία ακόμη χρονιά, ο Γεράσιμος Γαλανός και η Μαργαρίτα Μουρελάτου που έκαναν την παρουσίαση.
Πάντως την παράσταση έκλεψε και πάλι ο Γιώργος Κατσιβέλης, ο οποίος έχει έναν μαγικό τρόπο να βρίσκει πάντα την πιο αστεία μεταμφίεση.

Ο Υπερίωνας ήταν και πάλι εκεί, μαζί… με τον Κατρούγκαλο

Οπωσδήποτε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές και του φετινού καρναβαλιού ήταν η παρέλαση της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας & των Δικαιωμάτων ΑμεΑ «Υπερίων». Τόσο οι εξυπηρετούμενοι, όσο και οι συνοδοί τους πήραν για μία ακόμη χρονιά μέρος στη γιορτή της αποκριάς μαχόμενοι συνεχώς για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Και φυσικά, δεν έλειψαν τα στιχάκια για τον… ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλο που τον έφτιαξαν μάγειρα, αν και μάλλον το… φαγητό το ‘χει κάψει…

Τα… νήπια

Το έχουμε πει, ότι το καρναβάλι του Ληξουρίου είναι για μικρούς και μεγάλους, και όταν λέμε μικρούς, εννοούμε… πολύ μικρούς.

Δείτε τα νηπιαγωγεία που παρέλασαν στη χθεσινή παρέλαση

 

Τα δημοτικά… σχολιάζουν

Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια… Γι’ αυτό και οι μπόμπιρες των δημοτικών σχολείων του Ληξουρίου, εκτός από παρέλαση είπαν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη για τα έργα στο Ληξούρι, έστω μέσα από ρίμνες που διάβασαν οι… μεγαλύτεροι.

Ο Παρίσης δεινοπάθησε

Οι καρναβαλιστές έβαλαν στο στόχαστρο από τον Τραμπ, μέχρι τον Κατρούγκαλο, όμως αυτός που είχε την τιμητική του ήταν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Των… παθών του τον τάραχο πέρασε εχθές ο δήμαρχος. Τι κότες του δώσανε, τι αυγά, τι μπάζα του παρατήσανε εμπρός του, ενώ δεν έλειψαν και τα επιθετικά καλαμπούρια με αφορμή τα έργα στο Ληξούρι.

Εκείνος αντιμετώπισε χαμογελαστός, αν και μερικές στιγμές αμήχανος, την… επίθεση σάτιρας που δέχτηκε, και εξελίχθηκε μάλλον σε πρόσωπο της ημέρας. Βέβαια, συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια για τον Παρίση που έχει περάσει στο Ληξουριώτικο Καρναβάλι και χειρότερα (ποιος ξεχνάει το αλεύρωμα πριν από λίγα χρόνια), όμως τελικά δείχνει να το διασκεδάζει.

Τα… κορίτσια του Τραμπ

Μία από τις πιο αστείες σκηνές ήταν όταν εμφανίστηκε το άρμα του Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια. Ειδικά όταν η Μελάνια άρχισε να επιδεικνύει τα… κάλλη της έγινε το σώσε.

Και τι κάλλη…

Παρ’ όλα αυτά, ο… μάτσο πρόεδρος των Η.Π.Α, χαρακτήρισε την Μελάνια… «σκούπα» και υποσχέθηκε στον Παρίση ότι θα του πάει κορίτσια 18-20 χρονών αρκεί να βάλει τον… κοντό (Διονύσης Λυκούδης) να χτίσει ένα τοίχο στο λιμάνι ώστε να αποκτήσει επιτέλους το Ληξούρι την ανεξαρτησία του. Όταν μάλιστα ο Λυκούδης απάντησε ότι, μπορεί εκείνος (ο Τραμπ) να είναι «πλανητάρχης», αλλά ο ίδιος  είναι…. «παγκόσμιος», με την απάντηση του ο Τραμπ τους έστειλε όλους αδιάβαστους !

 

Μια κότα και ένα αυγό για τον δήμαρχο. Και τι αυγό…

Φοβού τους… Λουκεράδες και δώρα φέροντες…

Kι εσύ τέκνο Κωνσταντάκη;

Μετά τα δώρα του Τραμπ, σειρά είχαν τα δώρα των Λουκεράδων που έφεραν στον δήμαρχο μια κότα και… ένα σούπερ αυγό. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και αυτό το άρμα ήταν… υπερπαραγωγή αφού είχαν στήσει επάνω έναν μίνι θίασο που έπαιζε τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, μαζί μάλιστα με τον ίδιο τον Αριστοφάνη!

Να σημειώσουμε ότι αυτό που πέφτει στα κεφάλια μας προς το τέλος, δεν είναι χαρτοπόλεμος αλλά… καλαμποκοπόλεμος!

 

Τα μπάζα στον δήμαρχο

Όπως προαναφέραμε, σε χλωρό κλαρί δεν άφησαν τον δήμαρχο. Αμέσως μετά έσκασαν μύτη… τα μπάζα τα οποία την πρώτη φορά απλώς τα έσπαγαν στο άρμα. Ποιοι τα έσπαγαν; Οι Manzaflarr (κατασκευαστική θα είναι αυτή).

Λίγο αργότερα όμως τα πράγματα έγιναν… πιο άγρια. Αφού οι… φαρμακόγλωσσες άνοιξαν το στόμα τους και στόλισαν την δημοτική αρχή, ήρθε η… Πολιτιστική και Καρναβαλική ΕΠΕ να τα ψάλλει στον Παρίση, και πάλι για τα μπάζα, εναποθέτοντας μάλιστα τελετουργικά ορισμένα από αυτά μπροστά του.

Οι Ληξουριώτες θα κάνουν μάλλον καιρό να ξεχάσουν το θέμα με τα μπάζα της πλατείας Αργοστολίου που η Δημοτική Αρχή ήθελε να τους στείλει… πεσκέσι.

Το Λύκειο έβαλε… φωτιά

Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το Ενιαίο Λύκειο Ληξουρίου έβαλε «φωτιά» με το κέφι και το χορό τους αλλά και… πραγματική φωτιά όταν από τα καπνογόνα που άναψαν πήρε φωτιά ο… χαρτοπόλεμος. Χρειάζεται λίγο προσοχή με τα καπνογόνα γιατί μπορείς να την πάθεις εκεί που δεν το περιμένεις. Ο χώρος είναι γεμάτος σερμπαντίνες, χαρτοπόλεμο και διάφορα άλλα εύφλεκτα υλικά τα οποία πληθαίνουν όσο περνούν περισσότερα άρματα. Έτσι δεν θέλει και πολύ να συμβεί το κακό…

Πέρα απ’ αυτό πάντως, τα νεαρά παιδιά του Ληξουρίου, έτσι κι αλλιώς, ήταν κι από μόνα τους… φωτιά.

Από κοντά και το Γυμνάσιο με παρόμοιο κέφι…

Και μια μιλάμε για σχολεία, θυμηθήκαμε τον Βαγγέλη Μαρινάκη που είχε τάξει ότι θα βοηθήσει στις επισκευές τον σχολείων. Όχι εμείς δηλαδή, οι καρναβαλιστές τον θυμήθηκαν τον… Βαγγέλα!

Πάντως αν διαβάσαμε καλά τα χείλη του, αυτά που θα στείλει… δεν φτάνουν.

 

Η πιο… σουρεαλιστική στιγμή του Καρναβαλιού. Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες στο Ληξούρι

Ήταν πράγματι από τις πιο διασκεδαστικές και σίγουρα η πιο… σουρεαλιστική στιγμή του καρναβαλιού να βλέπεις την… ναυμαχία που έδωσαν δύο φέρι μποτ, στον παραλιακό δρόμο του Ληξουρίου παραπέμποντας άμεσα στους… Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες. Από τη σάτιρα των Ληξουριωτιών δεν ξέφυγε ούτε η… κόντρα ανάμεσα στις ακτοπλοϊκές που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Αργοστολίου – Ληξουρίου. Αν και παρόμοια κόντρα υπάρχει και στη γραμμή Κυλλήνης – Πόρου και Πάτρας – Σάμης.

Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες παντού λοιπόν, αλλά πάνω απ’ όλα… στο Ληξούρι.

Η στιγμή δε,  που ο ένας από τους δύο καπετάνιους έχει πάρει… μονοπώλιο το μικρόφωνο και τραγουδάει την ώρα που οι διοργανωτές προσπαθούν να του το πάρουν από τα χέρια, θα μείνει στην ιστορία.

Χρόνια σου πολλά Καπετάνιε και Καλή Σαρακοστή!

Η Βασίλισσα και ο… Ληξουρίξ

Την εμφάνισή της έκανε και η όμορφη βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού αλλά και ο… Ληξουρίξ ο οποίος θύμισε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο καιρό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος είπε ότι η Κεφαλονιά μοιάζει με το χωριό του… Αστερίξ.

Οι πιο κεφάτοι… πιγκουΐνοι

Ένα από τα πιο κεφάτα γκρουπ καρναβαλιστών του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού ήταν οι… πιγκουΐνοι, οι οποίοι προφανώς ήταν εμπνευσμένοι από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Κεφαλονιά. Άλλωστε, έναν χιονιά να κάνει ακόμα σαν κι αυτόν που ζήσαμε πριν από λίγο καιρό, και θα τους δούμε τους πιγκουΐνους ακόμα… και στον Μύρτο ή τους Πετανούς!

Το καρναβάλι πήρε… καραμελόχρωμα!

Αν υπήρχε βραβείο για το πιο… πολύχρωμο άρμα, αυτό θα το κέρδιζε σίγουρα το άρμα που ετοίμασαν οι φίλοι του Bar Διόνυσος αφού γέμισαν το καρναβάλι με… καραμελόχρωμα, δημιουργώντας μια πραγματική χρωματική πανδαισία!

Αυτά ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού, του πιο ολοκληρωμένου και κεφάτου καρναβαλιού της Κεφαλονιάς.

Δείτε ακόμα τους… Ωραίους Νέους, το βρετανικό διπλό λεωφορείο από το Sensus Bar, τα Pokemon τους εντυπωσιακούς Φαραώ από τον σύλλογο Αράκλι και όλα βίντεο που τραβήξαμε στην μεγάλη παρέλαση.

Οδηγίες: Δείτε όλα τα video κάνοντας κλικ στο κέντρο της video playlist που ακολουθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε το video που θέλετε να δείτε από το μενού που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης το οποίο μοιάζει με τρεις γραμμές και ένα βελάκι: (δες εικόνα)

Προσοχή! Υπάρχει μία μόνο οθόνη video αλλά αυτή περιέχει όλα τα video που μπορείτε να επιλέξετε από το μενού. 
Τέλος, στο κάτω δεξί μέρος της ίδιας οθόνης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι για να δείτε τα video σε πλήρη οθόνη.

Ακολουθούν μερικές επιπλέον φωτογραφίες από την καρναβαλική παρέλαση. Και του χρόνου…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τηλέφωνο για καλύψεις εκδηλώσεων: 6975262399 – kefalonitikanea@gmail.com

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top