skip to Main Content
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (Copy)

Απολογισμός Κοινοβουλευτικής Δραστηριότητας (Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2020)

Η 31η Ιουλίου ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων. Η νομοθετική παραγωγή θα διακοπεί προσωρινά.

Σε αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας της Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής:

  • Ψηφίστηκαν 95 νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις
  • Ολοκληρώθηκε η Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • Εκλέχθηκε από τη Βουλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Επικυρώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση της πανδημίας
  • Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η  ειδική προανακριτική επιτροπή

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για τις δράσεις μου για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη (ακολουθήστε τον υπερσύνδεσμο: https://bit.ly/30iNbHF), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους συμμετοχής μου στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων, οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τις παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

  1. Διυπουργικό νομοσχέδιο με αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, διοίκηση ΟΤΑ, ψηφιακή διακυβέρνηση και διανομή φαρμάκων – 08.8.19

Υπογράμμισα τη σημασία της υλοποίησης της δέσμευσης της νέας κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ αναφέρθηκα και στις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΟΤΑ που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το νομό μας μετά τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε 3 νέους δήμους.

  • Κύρωση Συμβάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο – 03.10.19

Στάθηκα στην σημασία η Ελλάδα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που πρακτικά γίνεται με συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων και αποτελεί πλέον προϋπόθεση εθνικής ανεξαρτησίας όπως αποδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας.

  • Νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό και τη χορήγηση Πολιτικού Ασύλου – 31.10.19

Είχα την τιμή να οριστώ εισηγητής αυτού του κομβικού νομοσχεδίου που υπήρξε το σημείο καμπής για μια σημαντική στροφή στην πολιτική του Ελληνικού κράτους απέναντι στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας μας.

  • Συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση – 20/22.11.19

Με δυο ομιλίες μου στη Βουλή εξήγησα την σημασία της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος, όπως η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, για την πολιτική σταθερότητα.

  • Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Διαμεσολάβηση – 28.11.19

Ως Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, μίλησα στην Ολομέλεια για τα πλεονεκτήματα του θεσμού της Διαμεσολάβησης για την εξοµάλυνση των διαπροσωπικών, οικογενειακών, κοινωνικών και επαγγελµατικών σχέσεων καθώς και για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

  • Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – 10.12.19

Υπογράμμισα τη σημασία κρίσιμων άρθρων του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα», όπως η μείωση της διάρκειας της διαδικασίας πρόσληψης ιατρών στο ΕΣΥ από τους δεκαοκτώ σε πέντε µόλις µήνες.

  • Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας – 11.12.19

Επιχειρηματολόγησα υπέρ της υλοποίησης της προεκλογικής μας δέσμευσης να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδήμους μας, που πληρούν τις προϋποθέσεις.

  • Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 – 15.12.19

Κατά την παρέμβασή μου είχα την ευκαιρία να αναδείξω κάποιες σημαντικές προβλέψεις την Κεφαλονιά και την Ιθάκη όπως η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές καθώς και τον φόρο υπεραξίας ακινήτων για 3 έτη.

  • Εκλογή Βουλευτών & Εκλογικό Σύστημα – 23.01.20

Ανέδειξα τα μειονεκτήματα του συστήματος της απλής αναλογικής και υπενθύμισα τις τραυματικές ιστορικές εμπειρίες της χώρας μας από την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων λόγω αυτού του εκλογικού συστήματος.

  1. Αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας – 04.02.20

Στάθηκα στη σημασία ενός αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας για την Κεφαλονιάς και την Ιθάκη που υποφέρουν από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές), ενώ επιδοκίμασα την τροπολογία για τη ρύθμιση της δράσης των ΜΚΟ στο πεδίο του μεταναστευτικού ζητήματος.

  1. Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019 και την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών – 12.02.20

Μίλησα για τη σημασία των στοχευμένων μέτρων στήριξης συμπολιτών μας που έχουν πραγματικά ανάγκη την κρατική μέριμνα.

  1. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) – 27.02.20

Υπογράμμισα ότι δίνουµε ένα τέλος στη λογική το ασφαλιστικό να αποτελεί ένα δεύτερο φορολογικό που γονατίζει οικονοµικά τον πολίτη και τιµωρεί την εργασία. Αποσυνδέεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών από τα χρόνια ασφάλισης, το εισόδηµα και τις ασφαλιστικές κλάσεις.

  1. Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις – 10.06.20

Ανέδειξα τις συνέπειες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην παιδεία για την Κεφαλονιά και ειδικά την λανθασμένη απόφαση να κλείσει το τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Ληξούρι

  1. Ενιαίο κείμενο Δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο – 25.06.20

Στην ομιλία μου αναφέρθηκα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το νομοσχέδιο εισάγει για την βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

  1. Ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης – 13.07.20

Επιχείρησα κατά την παρέμβασή μου να αναδείξω ότι οι πολιτικές που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιδρούν θετικά σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου και στην καθημερινότητα των πολιτών.

  1. Ομιλία επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τυχόν αδικήματα του πρώην Υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου – 22.07.20

Με την ιδιότητα του μέλους της προανακριτικής επιτροπής αναφέρθηκα στην βαρύτητα της υπόθεσης για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και της διάκρισης εξουσιών στην Ελλάδα.

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

(επιλεγμένες ομιλίες μου στην επιτροπή όπου επεξεργάζονται τα νομοσχέδια των υπουργείων: Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργού Επικρατείας)

  1. Επιτελικό Κράτος – 01.08.19

  • Νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό και τη χορήγηση Πολιτικού Ασύλου – 23/24/25/29.10.19 (Εισηγητής Πλειοψηφίας)

  • Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα – 06.11.19

  • Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις – 20.11.19

  • Ψήφος Αποδήμων – 04.12.20

  • Εκλογή Βουλευτών – 16.01.20

  • Αναβάθμιση Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – 28.01.20

  • Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας – 05/07.05.20

  • Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις – 01.07.20

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

(Επιτροπή που συζητά ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης)

  1. Προγραμματισμός Εργασιών της Επιτροπής – 03.09.19

  • Έξυπνα Λιμάνια και Λιμενική Βιομηχανία – 21.01.20

  • Ηλεκτρονική Υγεία «eHealth» – 25.02.20

  • Έξυπνες Μεταφορές – 27.02.20

  • O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους – 26.05.20

  • Οι νέες προκλήσεις σχεδιασμού και αναπτυξιακής προοπτικής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την υγειονομική κρίση – 07.07.20

  • Η επόμενη μέρα στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Ψηφιακά εργαλεία στην μετα-κορονοϊό εποχή – 13.07.20

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top