skip to Main Content
αρχείο λήψης (1) (Copy)

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου.

Μια εξόχως ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 ,μετά από πρωτοβουλία μου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και αφορούσε την Αξιοποίηση του Κουτάβου και της Αρχαίας Κράνης.

Στην συνάντηση αυτή μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ Δημήτριος . Επίσης παραβρέθηκαν ο Αλέξανδρος Παντελειός , Πρόεδρος του Τοπικού ΤΕΕ , ο κ Μιχάλης Ξανθάκης , Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού ΑΙΝΟΥ, ο κ Κώστας Μαρκάτος , Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ, και οι εθελοντές της κίνησης ΦΑΡΟΣ με επικεφαλής την κ Βαρβάρα Αραβαντινού .

Πρώτο θέμα Συζήτησης η διαχείριση των πεσμένων -από τον Κυκλώνα ΙΑΝΟ- πεύκων του Κουτάβου και η αναφύτευση τους .Γιαυτό το θέμα κατατέθηκε πλήρης έκθεση – αναφορά από τον Όμιλο Φίλων της Αρχαίας Κράνης , το Πολιτιστικό Τμήμα της κίνησης ΦΑΡΟΣ και τον Κυνηγετικό Σύλλογο , στην οποία αναφέρεται σε προτάσεις αξιοποίησης και αναδάσωσης του Κουτάβου.

Έγινε αρκετή συζήτηση επ αυτού και αποφασίστηκε να δεχθούμε την πρόταση του κ Μ. Ξανθάκη να αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης του ΑΙΝΟΥ να κάνει την μελέτη περισυλλογής και αναφύτευσις σε χρόνο δύο μηνών ώστε μετά να εγκριθεί από την Διεύθυνση Δασών και να υλοποιηθεί με την βοήθεια των εθελοντών , των συλλόγων της πόλης του Αργοστολίου και των Σχολείων .

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ Παντελειός μας μετέφερε την πρόθεση του Μηχανικού και Δημοτικού Συμβούλου κ Δ. Τρωιάννου να προσφέρει δωρεάν την μελέτη ηλεκτροφωτισμού και πυρόσβεσης του χώρου των εκδηλώσεων στο ΑΛΣΟΣ Κουτάβου.

Στο σημείο αυτό η εκπρόσωπος των Εθελοντών της Δημοτικής Κίνησης ΦΑΡΟΣ , ανέγνωρε την απάντηση του Ηγουμενοσυμβουλιου της Ιερας Μονής Αγίου Γερασίμου προς την κίνηση με την οποία «χορηγεί έγκριση και άδεια εκτελέσεως εξωραϊστικών έργων εντός της μοναστηριακής ιδιοκτησίας στην θέση Κούταβος και εις το ερειπωμένο Μοναστηριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων».

Αυτό αποτελεί μια σημαντική απόφαση που δίνει την δυνατότητα μελέτης και αξιοποίησης της εν λόγω Μοναστηριακής Περιουσίας και αξιοποίησής της μετά τις σχετικές εγκρίσεις της Ιεράς Μονής και της Αρχαιολογίας.

Οι ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη μας είναι άπειρες γιατί αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της εκκλησίας για την συνολική Αξιοποίηση του Άλσους Κουτάβου .

Επίσης κατατέθηκε από την Δημοτική Κίνηση πολιτών ΦΑΡΟΣ η άδεια καθαρισμού της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου με τις προϋποθέσεις που βάζει και δηλώθηκε ότι ήδη ετοιμάζεται Συνεργείο εθελοντών για την πραγματοποίηση του.

Δεύτερο Θέμα συζήτησης η αξιοποίηση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ , με την δημιουργία ενός δρόμου πρόσβασης στην Αρχαία Ακρόπολη και τον καθαρισμό των τοιχών .

Ήδη έχει ευοδωθεί η συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το ΤΕΕ για την μελέτη του δρόμου πρόσβασης όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ Παντελειός με επισκέψεις στον χώρο και συνεργασία μεταξύ τους.

Το ΤΕΕ προχωράει στην σύνταξη προμελέτης η οποία θα έχει ολοκληρωθεί εντός 20ημερου και θα είναι αξιοποιήσιμη.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου φίλων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ κ Κώστας Μαρκάτος μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει ο καθαρισμός των τειχών .

Σωτήρης Κουρής 7/9/2020

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ .

«Από την Ελιά του Οδυσσέα στίς βιομνήμες του σήμερα»
Η τοποθέτηση μου στην ημερίδα .
Η Ελιά σύμβολο του πολιτισμού μας.
Από τον μύθο του ανταγωνισμού της θεάς Αθήνάς και του Ποσειδώνα για το όνομα της πόλης των Αθηνών, όπου δωρίστηκε στους Αθηναίους η πρώτη ελιά του κόσμου, τον Ηρακλή που φύτεψε μια ελιά στο ναό της Ήρας στην αρχαία Ολυμπία, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του, τον Αριστοτέλη που θεωρούσε την καλλιέργεια της ελιάς επιστήμη, τον Ιπποκράτη που χρησιμοποιούσε το λάδι ελιάς ως φάρμακο και τόσο άλλα, η ιστορία της ελιάς και της καλλιέργειας της χάνεται ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο καρπός της ελιάς και το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, από τις πιο δημοφιλείς και αποδεδειγμένα υγιεινές διατροφές παγκοσμίως. Δεν είναι ανάγκη να απαριθμήσουμε τα οφέλη της κατανάλωσης των ελιών και του ελαιολάδου στην υγεία, την χρήση του ξύλου της στην τέχνη, κ.α. άλλωστε είναι γνωστά και θα υπερβούμε τον σκοπό του παρόντος.
Για εμάς τους Έλληνες όμως, η ελιά είναι κάτι παραπάνω. Είναι ιστορία, παράδοση, ρίζες και ταυτότητα. Είναι σήμα κατατεθέν και σύμβολο ειρήνης. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε και εμείς οι Κεφαλλονίτες την ιστορία μας από την εποχή της ενετικής κατοχής ως και τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ότι το λάδι είναι αυτό που γλίτωσε τους προγόνους μας από την απειλή της πείνα σε κάθε δυσκολία. Γιατί λοιπόν στις μέρες μας δεν δίνουμε στην ελιά την τιμή και την προσοχή που της αρμόζει;
Σήμερα στον τόπο μας η καλλιέργεια της ελιάς παρηκμάζει και η παραγωγή φθίνει μέχρι που και το ίδιο το είδος απειλείται, εξαιτίας της αστικοποίησης και της κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων. Σπίτια, καταλύματα, ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν εκεί που πριν υπήρχαν λιοστάσια – και ακόμα χειρότερα σε περιοχές που το έδαφος είναι υψηλής παραγωγικότητας – μην υπολογίζοντας το φυσικό περιβάλλον, όπου αυτό προσελκύει τους επισκέπτες που έρχονται να μείνουν στον τόπο μας. Επιπλέον, δένδρα ελιών ακόμα και υπεραιωνόβια καρατομούνται -αδιάκριτος – για καυσόξυλα σε τζάκια και σόμπες.
Είναι λοιπόν καιρός να αλλάξουμε ΄΄ρώτα΄΄ και να αποδώσουμε τιμή στην ελιά και στο «υγρό της χρυσάφι» – κατά τον Όμηρο το ελαιολαδο- που μας έθρεψε, μας θρέφει και θα μας θρέψει, ως ευεργέτη μας έστω και αν είναι ένα δένδρο. Ένα παράδειγμα, και για τους απογόνους μας που πρέπει να κληρονομήσουν με την σειρά τους αυτά που κληρονομήσαμε και εμείς.
Έτσι, σαν ένα πρώτο βήμα για την απόδοση τιμών και για την διάσωση της ελιάς θα πρότεινα δένδρα αιωνόβιων ελιών από τον τόπο μας να φυτευθούν σε κεντρικό σημείο της πόλης του Αργοστολίου ως μνημεία του τόπου και σύμβολα της πόλης.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην πόλη της Κω ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί αιώνιο σύμβολο της πόλης και παράλληλα προσελκύει τους επισκέπτες που του θαυμάζουν και τον αποθανατίζουν ως ανάμνηση όταν φύγουν για τον τόπο τους. Δεν θα είναι λοιπόν ατόπημα, αν ανάμεσα στους κατά τα άλλα πολύ όμορφους, αλλά ξενικούς, ΄΄βασιλικούς φοίνικες΄΄ του κέντρου της πόλης δεσπόζει και η ελιά και ίσως άλλα φυτικά είδη που αποτελούν την κληρονομία του τόπου που μεγαλώσαμε.
Το παραπάνω θα είναι το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που προέρχεται από το την ελιά και το ελαιόλαδο. Τα αιωνόβια δένδρα μπορούν να αποτελούσουν σύμβολο και σήμα κατατεθέν του τόπου που θα είναι αναγνωρίσιμο διεθνώς μέσο τον επισκεπτών που μετά θα τα ΄΄μεταφέρουν΄΄ στον τόπο τους ως εικόνες και ως αναμνήσεις. Έτσι, το ελαιόλαδο που παράγουμε – και όπως φαίνεται είναι ανωτέρας ποιότητας, – συνδεόμενο με τα σύμβολα (σήμα κατατεθέν) των αιωνόβιων ελιών θα αποκτήσει, αναγνωρισιμότητα και ένα εμπορικό όνομα διεθνώς. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και άλλα προϊόντα που μπορεί να ακολουθήσουν πχ. καλλυντικά, φαρμακευτικά κ.ά.
Όμως για τα παραπάνω θα χρειαστούν, περισσότερα και ΄΄γεναία΄΄ βήματα που πρέπει να κάνουμε με φιλότιμο σαν τοπική κοινωνία και Δήμος με παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς καθώς σαν συντεταγμένη πολιτειακή εξουσία και σαν Περιφέρεια Ιονίων Νήσων . Έτσι το ελαιόλαδο που παράγεται στον τόπο μας και που μέχρι τώρα δεν έχει ΄΄βρει τον δρόμο του στην εγχώρια και διεθνή αγορά΄΄ όπως το κρασί θα τον βρει.


Σωτήρης Κουρής 10/10/2020

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top