skip to Main Content
7ab6349e32048053f15f19760b826cb9 XL

“Αγγίζουν” τα όνειρά τους!

"Αγγίζουν" τα όνειρά τους!

Νέα παιδιά, γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες… Γεμάτα αισιοδοξία και όρεξη. Είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται, καθώς μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων, κατάφεραν και πέρασαν σε σχολές που επιθυμούσαν και πλέον αλλάζουν σελίδα στην ζωή τους.

Επιμέλεια: Γιώργος Χαλαβαζής – Μαρία Κουρκουμέλη – Κατερίνα Σκουρτανιώτη

Το inkefalonia.gr έψαξε, βρήκε και συνομίλησε με Κεφαλονιτόπουλα, από σχολεία απ’ όλη την επικράτεια της Κεφαλονιάς, τα οποία εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μετά την επιτυχία της εισαγωγής τους.

Παρακάτω οι σκέψεις τους…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ (ΓΕΛ ΠΑΣΤΡΑΣ)

ΦΥΣΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο στόχος

Ο στόχος μου ήταν να περάσω στο πανεπιστήμιο Αθηνών χημεία ή φυσική. Η φυσική με γοήτευε από πάντα σαν επιστήμη. Λίγους μήνες όμως πριν δώσω πανελλήνιες μου κέντρισε το ενδιαφέρον και η χημεία αφού με ενέπνευσε ο καθηγητής που είχα στο σχολείο, ο κ.Δέρβος. Πέρασα στο τμήμα Φυσικής Αθηνών.

Η προετοιμασία

Το μυστικό της επιτυχίας ήταν καθημερινό διάβασμα, επιμονή και συνεχής προσπάθεια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η βοήθεια που είχα από τον κ. Φραγκιά στα Μαθηματικά και τον κ. Βαρβάρα στη Φυσική του Φροντιστηρίου Διάκριση που πήγα τον τελευταίο χρόνο. Και οι καθηγητές του σχολείου μου με βοήθησαν όπου τους χρειαζόμουν όμως ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στον κ. Δέρβο ο οποίος με βοήθησε πολύ στο μάθημα της χημείας στο οποίο δεν έκανα φροντιστήριο. Φυσικά πρέπει να σημειωθεί και η ψυχολογική στήριξη που είχα από την οικογένεια μου.

Η συμβουλή

Τα παιδιά που θα δώσουν φέτος θα τα συμβούλευα να καταβάλουν συνεχής προσπάθεια, να έχουν επιμονή και να διαβάζουν συστηματικά για να μην αφήσουν κενά.

ΕΙΡΗΝΗ ΡΟΥΧΩΤΑ (2o ΓΕΛ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ)

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Ο στόχος

Ο στόχος μου ήταν να ασχοληθώ με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πιστεύω ότι η πληροφορική είναι η επιστήμη του μέλλοντος.

Η προετοιμασία

Η επιτυχία μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρώ ότι οφείλεται στο συστηματικό διάβασμα που είχα δείξει στα σχολικά μου χρόνια.

Η συμβουλή

Η συμβουλή μου για τους υποψήφιους των πανελληνίων είναι να προσηλωθούν στο στόχο τους. Το διάβασμα δεν είναι όμως πανάκεια. Απαιτείται μέτρο. Πρέπει να υπάρχει περιθώριο για ξεκούραση και ανανέωση δυνάμεων.

Όσον αφορά τώρα αυτούς που δεν πέτυχαν σε μια σχολή, όπως είπε και ο Steve jobs: ” δεν πρέπει να φοβόμαστε την αποτυχία, γιατί δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η ευκαιρία να μάθουμε και να εξελίξουμε τους εαυτούς μας. Τότε η επιτυχία είναι αναπόφευκτη.”

ΜΑΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ (ΓΕΛ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ο στόχος

Όλη μου η προσπάθεια είχε στη βάση της το να καταφέρω να σπουδάσω κάτι το οποίο θα με ελκύει και ταυτόχρονα εξελίσσει .

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία , όπως εννοείται, ήταν επίπονη , απαιτούσε αδιάλειπτη προσπάθεια και συνεπές πρόγραμμα και επέτασσε να στερηθείς κάποια πράγματα ώστε να κατακτήσεις άλλα.

Η συμβουλή

Η συμβουλή μου σε κάθε μελλοντικό “πανελληνιομάχο” είναι να δείξει δύναμη κ επιμονή. Nα αντιλαμβάνεται τυχόν στιγμές “αποτυχίας” ως ευκαιρίες αυτοβελτίωσης και ανέλιξης.

Να αποβάλλει το άγχος, καθώς στο τέλος της όλης διαδικασίας θα συνειδητοποιήσει το πόσο ανώφελο είναι. Αλλά κυρίως να έχει στόχο – όποιας λογής – καθώς η ύπαρξη του έχει τη τάση να καθιστά τη κούραση ανεπαίσθητη και το δύσκολο εφικτό.

Παρ’ όλα αυτά , τα όνειρα κ οι στόχοι δεν πρέπει να περιορίζονται στα πλαίσια των Πανελληνίων καθώς τίποτα δεν καθορίζεται και δεν σταματάει εδώ.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΓΚΟΣ (2Ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ)

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΥΠΟΠΥΡΑΓΩΝ (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ)

Ο στόχος

Καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς οι σκέψεις μου σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία και την επιλογή σχολής ήταν πολλές. Παρέμεινα αναποφάσιστος μέχρι και τον Μάιο όταν τελικά άρχισα να στοχεύω περισσότερο και σχεδόν αποκλειστικά προς την Σχολή Ανθυποπυραγών – Πυροσβεστική Ακαδημία στην Αθήνα. Δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση πως είναι όνειρο ζωής. Απλώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που ταιριάζει στον χαρακτήρα μου όσο κι αν αυτό δεν είναι εμφανές και είναι η σχολή που μου άρεσε περισσότερο από όλες τις άλλες.

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία για να επιτευχθεί ο στόχος μου, μπορώ να πω πως ήταν περισσότερο ψυχική, παρά χρονοβόρα. Δεν ήμουν από τους μαθητές που θα πει ότι είχε αυστηρό πρόγραμμα σε ότι αφορά το διάβασμα. Το διάβασμα μου δεν ήταν πολύωρο -τέσσερις ώρες κατά μέσο όρο- και όχι σε όλες τις περιπτώσεις καθημερινό. Παρ’ όλα αυτά ήταν πάντοτε ουσιαστικό διάβασμα το οποίο συνδυαζόταν με τις ασκήσεις που έλυνα στο σχολείο και στο φροντιστήριο. Λόγω της συγκεκριμένης επιλογής σχολής, είχα επιπλέον ιατρικές και αθλητικές εξετάσεις και δοκιμασίες αντίστοιχα οι οποίες πρόσθεσαν έναν επιπλέον μήνα άγχους και προσπάθειας. Λόγω μακρινής απόστασης, ξυπνούσα καθημερινά, με λίγες εξαιρέσεις -περίπου δύο εβδομάδες συνολικά- , στις έξι το πρωί για να πάω σχολείο. Είδα τι σημαίνει πρωινό ξύπνημα, άγχος, “τρέξιμο”, θυμός, νευρικότητα, έλλειψη εξόδου και βόλτας και αποδοκιμασία από πολλά άτομα.

Η συμβουλή

Η συμβουλή μου προς όλους όσους δίνουν πανελλήνιες είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην διακόψουν το πρόγραμμα της κοινωνικής τους και προσωπικής τους ζωής, καθώς η προσωπική ευτυχία είναι ανώτερη οποιουδήποτε διαγωνισμού ή δοκιμασίας. Δείτε το λίγο εγωιστικά για τον εαυτό σας και για το μέχρι που μπορείτε να φτάσετε και όχι ανταγωνιστικά. Όσοι δίνετε για πρώτη φορά, μην σταματήσετε να πηγαίνετε σχολείο για να διαβάζετε σπίτι. Πέρα από έναν χώρο που σε συνδυασμό με τις παρέες, προσωπικά με γέμιζε, είναι αυτό που με βοήθησε να κάνω επιπλέον επαναλήψεις στα μαθήματα των εξετάσεων. Απαιτείται εμβάθυνση στις ασκήσεις για τα παιδιά της θετικής όπως εγώ και μεγάλη επιμονή. Μην ακούτε ούτε τους καθηγητές, ούτε τους συμμαθητές, ούτε τους γονείς σας. Ακούστε πρώτα τον εαυτό σας, το τι θέλετε και το πως πρέπει να πράξετε για να το επιτύχετε, και μετά αφήστε όλους τους υπόλοιπους να το εγκρίνουν ή όχι. Είμαι 100% σίγουρος πως αν δεν ήμουν τόσο αντιδραστικός και γεμάτος πείσμα δεν θα τα πήγαινα τόσο καλά στις πανελλήνιες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τους καθηγητές του φροντιστηρίου “Διάκριση” και του σχολείου μου, την καθηγήτρια Αθηναΐδα Μουρελάτου για την προετοιμασία μου στο μάθημα της Χημείας, τους φίλους μου και όσους με στήριξαν καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ – ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ (ΓΕΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ)

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο στόχος

Ο βασικός μου στόχος κάτι που να έχει να κάνει με ναυπηγική και εν συνεχεία με κάτι που να έχει να κάνει με μηχανολόγος μηχανικών. Και τα κατάφερα.

Η προετοιμασία

Ξεκίνησα προετοιμασία για τις Πανελλήνιες πέρσι 1η Ιουλίου με θερινά μαθήματα και στα τέσσερα και από εκεί και πέρα με ένα μικρό διάλυμα τον Αύγουστο συνέχισα με τους ίδιους ρυθμούς όλη την χρονιά. Διάβαζα τρεις με τέσσερις ώρες, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες αρκετά παραπάνω έως και το διπλάσιο. Στερήθηκα το μπάσκετ όλο αυτό τον καιρό και δεν μπορούσα να ακολουθώ τις εκτός έδρας αποστολές και να συμμετέχω στις προπονήσεις. Εννοείται ότι σταμάτησα και τις βραδινές εξόδους στο διάστημα που διάβαζα.

Η συμβουλή

Η συμβουλή που θα έδινα είναι οι ώρες που θα αφιερώνεις για διάβασμα να είναι καθαρές ώρες για διάβασμα. Να είσαι εκεί και να διαβάζεις. Υπομονή και επιμονή σε αυτούς ππου δεν κατάφεραν να πετύχουν και να συνεχίσουν ναι κυνηγούν στον προσωπικό στόχο που έχουν βάλει. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για την στήριξη σε όλες τις βαθμίδες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ (1ο ΓΕΛ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ)

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο στόχος

Είναι σημαντικό να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις και να θέτεις τον υψηλότερο στόχο και να προσπαθείς να τον πιάσεις. Για μένα το σημαντικό είναι να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις. Θα πρέπει οι μαθητές να ξέρουν επακριβώς το πεδίο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες θέλει υπομονή και επιμονή. Οχι υπερβολές σε θέμα διαβάσματος ή «στέρηση» εξόδων. Όλα μπορεί να γίνονται με μέτρο. Σημαντικό είναι επίσης και να μην επηρεάζονται από γνώμες άλλων. Θα πρέπει να μην υπάρχει το άγχος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και πολύ σημαντικό τους τελευταίους μήνες πριν τις Πανελλήνιες να δίνει ο μαθητής το 100% της προσπάθειας του.

Η συμβουλή

Στις Πανελλήνιες, όταν δίνεις ένα μάθημα , θα πρέπει να το αφήνεις πίσω, να μην κοιτάς λυσάρια τι έγραψες και τι δεν έγραψες, ό,τι έγινε έγινε. Πρέπει να μην σε επηρεάζει ψυχολογικά για την συνέχεια των εξετάσεων, να το αφήνεις πίσω σου και να κοιτάς το επόμενο μάθημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ (ΓΕΛ ΣΑΜΗΣ)

ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ

ΑΕΝ

Ο στόχος

Πέρασα πλοίαρχος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού.
Επέλεξα αυτό που πραγματικά ήθελα, πάντα με συνάρπαζε η θάλασσα, γι αυτό ήταν και η πρώτη μου επιλογή.

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς στερήθηκα αρκετές ελεύθερες ώρες για να αφοσιωθώ στον στόχο μου.
Ωστόσο, θεώρησα ότι χρειαζόταν να βάλω υψηλότερους (βαθμολογικά) στόχους έτσι ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχω, όπως και έγινε.

Η συμβουλή

Αξίζουν συγχαρητήρια τα παιδιά που πέρασαν εκεί που ήθελαν, αλλά και τα παιδιά που προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Αυτοί δεν πρέπει να τα παρατήσουν είναι σημαντικό να συνεχίζουν να προσπαθούν με κάθε τρόπο για να καταφέρουν τον σκοπό τους.

Τέλος, εύχομαι κουράγιο και καλή επιτυχία στα παιδιά του 2000.

ΒΙΤΩΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΓΕΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ)

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο στόχος

Ξεκινώντας την προετοιμασία μου ήξερα ακριβώς τι ήθελα…
Είχα ψάξει όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου μου και κατέληξα σε αυτή των οικονομιών σπουδών καθώς μου ταίριαζε πιο πολύ.

Η προετοιμασία

Από την αρχή της χρονιάς ήξερα τον στόχο μου και προσπαθούσα κάθε μέρα να φτάσω πιο κοντά του έτσι λοιπόν με οργανωμένο διάβασμα και αρκετή προσπάθεια και δουλειά στο σπίτι το κατάφερα.

Η συμβουλή

Το παν από την εμπειρία μου είναι να κρατάς την ψυχραιμία σου και να μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει γιατί αλλιώς έχασες το παιχνίδι.
Οι πανελλαδικές δεν είναι τόσο τραγικές όσο τις χαρακτηρίζουν το μόνο που χρειάζεται είναι ηρεμία και πολλές βόλτες με φίλους και όλα θα πάνε καλά!

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top