skip to Main Content
Disposal 1846033 1280 (Copy)

«Όχι» από Κεφαλονιά για τα σκουπίδια της Ζακύνθου [έγγραφο]

Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε η Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης σχετικά με την μεταφορά των σκουπιδιών της Ζακύνθου στην Κεφαλονιά.

Η απόφαση της ΕΔΑΚΙ ήταν ομόφωνη και ήρθε ύστερα από την αρνητική απάντηση που έδωσε και ο υπεύθυνος του Χώρου Υγειονομικής Ταφης Υπολειμάτων, λόγω της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ.
Το θέμα είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο, τόσο στη Ζάκυνθο, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και ήδη ο Μητροπολίτης Δωδώνης δήλωσε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα μία λύση, δεν θα γίνουν οι περιφορές των Επιταφίων μέσα στην πόλη, όσο και στην Κεφαλονιά, λόγω κυρίως ανοιχτής επιστολής με την εισήγησή του προς τη διοίκηση της ΕΔΑΚΙ που είχε απευθύνει ο Γιώργος Τζωρτζάτος.

Προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΑ-ΚΙ . Τοποθέτηση Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Κεφαλονιάς και μέλος του ΔΣ της ΕΔΑ-ΚΙ, Γιώργου Τζωρτζάτου


Κύριοι,


Διαφωνώ ριζικά με τη υποδοχή και διάθεση στην Κεφαλονιά έστω και ενός σκουπιδιού από άλλη περιοχή ανεξάρτητα από το πόσα ευρώ θα πληρώσουν γιατί πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας δεν μπαίνει στη διατίμηση. Αν «πουλάει» κάτι το νησί μας είναι η φυσικές του ομορφιές, ο καθαρός του αέρας και οι παραλίες του. Και αυτά δεν είναι προς πώληση. ‘Η μήπως είναι;


Πέρα όμως από τη πολιτική τοποθέτηση του ζητήματος επισημαίνω ότι


1.Το Καταστατικό της ΕΔΑΚΙ ορίζει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι διαχειρίζεται σκουπίδια ΜΟΝΟ της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Μέχρι λοιπόν να αλλάξετε το καταστατικό της εταιρίας, δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε χαρτοπετσέτα από άλλη περιοχή. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια είναι ΑΝΤΙ –καταστατική, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.


Επί πλέον του καταστατικού της εταιρίας σύμφωνα με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Ιονίων Νήσων η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ανήκουν στην 3η Διαχειριστική Ενότητα (Δ.Ε.) για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ρητά και κατηγορηματικά από το νόμο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διαχείριση απορριμμάτων από άλλη ενότητα. Η Ζάκυνθος ανήκει στην 4η Δ.Ε. Μόνο αν γίνει αλλαγή του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ μπορεί ο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς να δεχτεί απορρίμματα από άλλη περιοχή. Μέχρι τότε είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
Η χωρητικότητας της λεκάνης που χρησιμοποιεί σήμερα ο ΧΥΤΥ σε τι κατάσταση βρίσκεται; Στη μελέτη κατασκευής της είναι ναι ή όχι αληθές ότι οι προδιαγραφές της είναι «για επάρκεια έως το 2018» δηλαδή ένα ακόμη έτος και ήδη πρακτικά θεωρείται κορεσμένος. Ο δε όγκος των 2000 τόνων είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ισοδυναμεί με τις ποσότητες των σκουπιδιών περίπου δύο ετών της Ιθάκης!! Θα γλυτώσουμε τη Ζάκυνθο και θα πνιγούμε εμείς στα σκουπίδια;
Ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του λειτουργούντος Β΄ κυττάρου είναι αδιαμφισβήτητο και πρώτη η ΕΔΑΚΙ το έχει ομολογήσει. Γιαυτό και στις 28/2/2017 το δημοτικό συμβούλιο με δύο αποφάσεις του και αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΔΑΚΙ αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της πράξη «Έργα Περιβαλλοντικής αναβάθμισης στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς» Π/Υ 4.926.582 € (απόφαση 45/2017 του ΔΣ) και της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού περιβαλλοντικής αναβάθμισης ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς» Π/Υ 4.067.409,54 € (απόφαση 56/2017 του ΔΣ). Ζητάμε λοιπόν έργα πάνω από 9 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το Β’ κύτταρο και τον ΧΥΤΥ στην Παλοστή με τα δικά μας απορρίμματα και τώρα ζητάτε να δεχτούμε και αυτά της Ζακύνθου;
Έπεσε στην αντίληψή μου και σας την παρουσιάζω μια απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, μια σκανδαλώδης απόφαση , με την οποία δίνεται στην kefalonian lines, εταιρία συμφερόντων του αντιδημάρχου κ. Λυκούδη, ένα επιπλέον δρομολόγιο στη Ζάκυνθο –Κυλλήνη σε βάρος της ανταγωνιστικής εταιρίας, στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Τα συμπεράσματα δικά σας, και οι συμπτώσεις είναι απλώς συμπτώσεις και ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.
Γεώργιος Τζωρτζάτος


Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κεφαλονιάς


Μέλος ΔΣ ΕΔΑ-ΚΙ

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top