skip to Main Content
θοδωρος γαλιατσατος μικροφωνο

«Ό,τι διαθέτει ο καθένας σε αφθονία δωρίζει»: Απάντηση στη ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ

θοδωρος-γαλιατσατος-μικροφωνοlykouris_stamatis

ΝΟΔΕ προς Γαλιατσάτο: κρείττον του λαλείν το σιγάν

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστρέφει τα πυρά η ΝΟΔΕ στον Περιφερειάρχη με αφορμή την κρίση των σκουπιδιών με νέα ανακοίνωση με τίτλο: «Κοίτα ποιος μιλάει; “Ο Ψεύτο-Θόδωρος”«Όφειλε η Περιφερειακή Αρχή να γνωρίζει την αρχαία ρήση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», αλλά αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι αυτοί οι άνθρωποι που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, διαθέτουν απύθμενο θράσος και επιχειρούν με ψέματα και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, να κάνουν το άσπρο μαύρο και στο τέλος «εκεί που μας χρώσταγαν να ζητούν και το βόδι».
Με μία ανακοίνωση που ξεχειλίζει από ρητορική μίσους και επίδειξη διχαστικού λόγου επιχειρούν, οι «Ψεύτο-Θόδωροι» της ΠΙΝ, να αποποιηθούν των τεράστιων ευθυνών τους για το σημερινό αδιέξοδο που βιώνει η Κερκυραϊκή κοινωνία.
Ούτε την ύστατη στιγμή δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες που τους αναλογούν και συνεχίζουν πεισματικά να επιχειρούν να εμπαίξουν την Κερκυραϊκή κοινωνία, με ψέματα, ανακρίβειες και έωλα επιχειρήματα.
Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα. Γιατί πριν από ένα μήνα η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή ο συνδυασμός της ΑΝΑΣΑ ενέκρινε την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) τόσο για το μεσοπρόθεσμο, όσο και για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Διαχείριση) όπου και στις δύο περιπτώσεις υποδεικνύεται το Τεμπλόνι; Μήπως δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν; Μήπως έχουν τόσο κοντή μνήμη; Ή πιστεύουν ότι ο κόσμος «τρώει κουτόχορτο», για να πεισθεί από τα ψέματα τους;

Η Περιφερειακή Αρχή κομπορρημονεί ότι με δική της πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, για να συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» εξόδου από τη κρίση. Μέγα ψέμα. Ο ορισμός της κωλοτούμπας. Επιχειρεί να παρουσιάσει τα πράγματα όπως την συμφέρει (την Περιφερειακή Αρχή), διαστρεβλώνοντας κατά την πάγια τακτική της την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο Περιφερειάρχης εξαναγκάστηκε στο να προκαλέσει τη συγκεκριμένη σύσκεψη, για να «αποκρούσει» την απαίτηση των συνδυασμών της μειοψηφίας να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του σώματος. Φοβούμενος ότι στη δημόσια και ανοιχτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποκαλυπτόταν το μέγεθος των ευθυνών του για το σημερινό αδιέξοδο και των ψεμάτων που έχει πει προεκλογικά, με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας. Ουσιαστικά με την σύσκεψη στην οποία εξαναγκάστηκε να προκαλέσει, «το έσκασε από την πίσω πόρτα», αφού είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να επιδίδεται στο προσφιλές του άθλημα, τη διγλωσσία. Αλλά να λέει και να υπόσχεται εντός της αιθούσης και άλλα εκτός.
Ούτως ή άλλως η ΠΙΝ «σέρνεται» πίσω από την ολιγωρία, την απραξία και τα λάθη της κομματικά ομοειδούς και αλληλέγγυας δημοτικής αρχής, αφού στηρίχτηκαν αμφότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ «όλοι θυμόμαστε άλλωστε το πακέτο τρία σε ένα, τρεις κάλπες, μία ψήφος, μία νίκη». Η δημοτική πλειοψηφία χωρίς να έχει κανένα σχέδιο, καμία πρόταση και λύση πίστεψε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της «αναίμακτα» βασιζόμενη μόνον σε ψέματα, λαϊκισμούς και υποσχέσεις κάτω από το τραπέζι που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, μόνο και μόνο για να περάσει η θητεία τους και να τα φορτώσουν στις επόμενους. Στην παλινωδία της αυτή, η δημοτική αρχή ακύρωσε οποιαδήποτε προοπτική για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα μπορούσε να είχε συμβασιοποιηθεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, εξαιτίας των ιδεολογικών της αγκυλώσεων απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, ενώ από την άλλη έχουν ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και όχι μόνο, σε όλο το Δήμο!! Η υποκρισία και η διγλωσσία σε όλο της το μεγαλείο!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!!

Κατά τα άλλα ο κύριος Περιφερειάρχης αρέσκεται να ισχυρίζεται ότι επιζητά τον διάλογο; Τότε γιατί δεν έχει πάει στη Λευκίμμη, όπως δημόσια εξέφρασε την πρόθεση να συζητήσει με τους κατοίκους της περιοχής; Μήπως γιατί σε λαϊκές συνελεύσεις σύμβουλοι της ΠΙΝ, ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έταζε ότι δεν θα τους πάει ποτέ σκουπίδια εκεί και έβαζε κόκκινες γραμμές; Τώρα τί απαντά στις δημόσιες τοποθετήσεις μελών του τοπικού συλλόγου «αν τολμάει ας έρθει;». Προφανώς δεν έχει τι να πει σε αυτούς τους ανθρώπους που άλλα τους υποσχόταν προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά, εγκρίνοντας την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το μεσοπρόθεσμο και τον ΟΕΔΑ.
Ο κύριος Περιφερειάρχης όμως αποδείχτηκε και ρίψασπις. Την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν θα έπρεπε να συμμετέχει στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου στο Υπουργείο Εσωτερικών και να διεκδικήσει άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, «κρύφτηκε» στο γραφείο του. Μήπως ως Κεφαλλονίτης δεν είναι τόσο «ευαίσθητος» απέναντι στα προβλήματα της Κέρκυρας; Γιατί άραγε δεν συμμετείχε στη σύσκεψη; Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που απέφυγε να παραβρεθεί στη σύσκεψη; Ή μήπως αποτελεί το «κόκκινο πανί» και για τους πρώην (;) συντρόφους του. Αυτό βεβαίως διόλου μας αφορά.
Επειδή στην «απάντηση» της Περιφερειακής Αρχής γίνεται λόγος και για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κύριο Περιφερειάρχη ότι η παραχώρηση φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι ακριβώς του κόμματος, το οποίο τον υποστήριξε για να εκλεγεί Περιφερειάρχης και που έλεγε ότι δεν θα παραχωρηθεί κανένα αεροδρόμιο και μετά πάλι έλεγε ότι θα αλλάξει την σύμβαση παραχώρησης με επωφελείς όρους, κάτι βεβαίως που δεν έπραξε.
Άλλωστε ο Περιφερειάρχης, ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από τη λαϊκή θυμοσοφία ότι στο «σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Η Περιφερειακή του αρχή έχει το «προνόμιο», ίσως παγκοσμίως, που πραγματοποίησε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα το οποίο κράτησε περίπου 20 μέρες!!! και στο οποίο ψήφιζε ο οποιοσδήποτε όσες φορές ήθελε και για όποιον άλλον ήθελε!!! Γι’ αυτό το φιάσκο τι έχει να πει η Περιφερειακή Αρχή.

Αλλά βέβαια είναι μια Περιφερειακή Αρχή που έχει εθισθεί στο φιάσκο, αφού αντίστοιχο φιάσκο ήταν και η παρωδία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχε οργανώσει για τα τεράστια προβλήματα του τομέα της δημόσιας υγείας στα Ιόνια νησιά και στην οποία συγκέντρωση δεν είχαν παραβρεθεί ούτε 40 άτομα. Αναμενόμενο βέβαια, αφού η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στον κύριο Γαλιατσάτο.
Οφείλουμε βεβαίως να ζητήσουμε μια συγνώμη από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος φαίνεται ότι ενοχλήθηκε σφόδρα από το δελτίο τύπου που εκδώσαμε, γιατί ίσως τον ξεβολέψαμε από τη νιρβάνα της εξουσίας στην οποία έχει περιέλθει.
Οφείλουμε παράλληλα να διαβεβαιώσουμε τον κύριο Γαλιατσάτο ότι δεν πρόκειται να ζητάμε την άδεια του για το πότε θα μιλήσουμε και μάλιστα για θέματα μείζονα που αφορούν την τοπική κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα. Δεν μπορεί να καθορίζει τον τρόπο που θα διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, ούτε είναι σε θέση να θέτει όρους και προϋποθέσεις, πολύ περισσότερο τις σταλινικού τύπου αντιλήψεις που έχει επιβάλλει στη διοίκηση της ΠΙΝ».

«Ότι διαθέτει ο καθένας σε αφθονία δωρίζει»

Η γνωστή (και επίκαιρη) ρήση του Ανδρέα Λασκαράτου ταιριάζει απολύτως στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ. Και γι’ αυτό δεν θα ακολουθήσουμε τους συντάκτες της ανακοίνωσης, ηγετικά μέλη της τοπικής ΝΟΔΕ, στον κατήφορο της αμετροέπειας, των προσωπικών χαρακτηρισμών, της έλλειψης ήθους και ηθικής και της ασέβειας προς τους θεσμούς.

Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας, είναι απολύτως διχαστική στο περιεχόμενό της και επικίνδυνη στην ουσία της, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια διαχωρισμού των κατοίκων της Ιόνιας γης, σε Κερκυραίους και μη.

Στα επικίνδυνα βήματα της φιλοσοφίας της ανωτερότητας της άριας φυλής επιχειρείται μια προσπάθεια που βάλλει ευθέως κατά της αρχής της ισονομίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και εντέλει και στην ίδια την προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Συμφωνούν άραγε τα απλά μέλη της ΝΔ στην Κέρκυρα στο συμπέρασμα των συντακτών του κειμένου ότι όποιος δεν είναι γηγενής Κερκυραίος δεν έχει ευαισθησίες για το νησί; Το ίδιο πιστεύει, αλήθεια, η τοπική ΝΔ για τα δεκάδες μέλη της (μερικά από τα οποία είναι εκλεγμένα και σε κομματικές θέσεις) με καταγωγή από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τη Μακεδονία κ.α.;

Φυσικά, ο καθείς “ότι διαθέτει σε αφθονία δωρίζει”.

Και εμείς απολαύσαμε τσιτάτα, δανεικά από ελληνικές ταινίες, και λαϊκότροπες εκφράσεις χαμαιτυπείου. Και, όπως περιμέναμε, για την ταμπακέρα, για την ουσία της επιστολής μας, σιγή ασυρμάτου. Πως να δικαιολογηθούν άλλωστε λάθη δεκαετιών, κακοτεχνίες έργων, άστοχες και αδιαφανείς δαπάνες δημοσίου χρήματος, προσπάθειες καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων με ΜΑΤ;

Παραμένουμε πιστοί οπαδοί του Λασκαράτου και επιστρέφουμε στους συντάκτες της ΝΟΔΕ την ειλικρινή διάθεσή μας για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας, την Ιόνια γη και τους πολίτες της, που για εμάς αντιμετωπίζονται ως σύνολο, με ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες και αξία.

Εμείς αυτά έχουμε σε αφθονία να δωρίσουμε.

Τιμώντας και σεβόμενοι απολύτως τους θεσμούς που εκπροσωπούμε και το μέλλον που επιθυμούμε για τα νησιά μας. Μέλλον που χτίζεται μόνο πάνω σε αρχές, αξίες, παιδεία, δημοκρατία και ισονομία.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top