skip to Main Content
ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1 (Copy)

Όταν οι μύθοι καταρρέουν και αποκαλύπτεται η σκληρή πραγματικότητα …….

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – Γ. ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ

Οι σημερινές συνθήκες αποδεικνύουν ότι ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας προϋποθέτει ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με ετοιμότητα και επάρκεια υποδομών, καταρχάς σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε νοσοκομεία, με επαρκές προσωπικό, φαρμακευτικό και ιατροτεχνολογικό υλικό, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού σε συνθήκες «κανονικότητας», πολύ δε περισσότερο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσης της δημόσιας υγείας, όπως είναι η τωρινή.

Όμως οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ως «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος της, οι πολιτικές που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, έχουν οδηγήσει σε ένα ανεπαρκές και τρωτό δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα σήμερα, που εξαιτίας της επιδημίας οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, αλλά η κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή πολιτική που μας έφερε ως εδώ, δηλαδή χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, προσλήψεις – σταγόνα στον ωκεανό κι αυτές με ημερομηνία λήξης, συμπράξεις και ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, αντί για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» που διαφημίζει και διατυμπανίζει η κυβέρνηση είναι μια εικονική πραγματικότητα. Τα μέτρα για την Υγεία που ανακοινώνονται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των υγειονομικών και του λαού. Οι έως τώρα προσλήψεις μερικών εκατοντάδων υγειονομικών, που είναι ελάχιστες, όταν μάλιστα αυτές είναι με τετράμηνες ή μονοετείς συμβάσεις, δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Ούτε βέβαια η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με τις μετακινήσεις προσωπικού, με την ανταλλαγή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμού μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών, μέτρα που προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία προσφεύγουν και χιλιάδες χρονίως πάσχοντες ή άλλοι ασθενείς, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να μείνουν ξεκρέμαστοι.

Από την άλλη, λεφτά υπάρχουν και περισσεύουν για τους επιχειρηματίες της Υγείας, που πήραν με το καλημέρα 30 εκατομμύρια ευρώ για να …«συνδράμουν» το δημόσιο σύστημα!!! Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι  την ώρα που ο ΕΟΔΔΥ συστήνει σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να παραμένουν σπίτι και να έχουν «καθημερινή επικοινωνία με τον προσωπικό θεράποντα ιατρό», ο οποίος όμως δεν υπάρχει για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, εξαιτίας της διαχρονικής εγκατάλειψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση και οι διορισμένες από αυτήν διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών προχωρούν σε κλείσιμο των Περιφερειακών Ιατρείων!!!!

Επίσης στο πλαίσιο της παραπάνω ασκούμενης πολιτικής με αποφάσεις της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ το προηγούμενο χρονικό διάστημα περιφερειακά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δυτικής Ελλάδας ( όπως λ.χ. το Γ.Ν. Αργοστολίου, το  Γ.Ν. Λευκάδας, Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, Γ.Ν. Άρτας, Κ.Υ. Φιλιάτων, Κ.Υ. Ζαχάρως, Κ.Υ. Κρανιδίου, Ν. Αγρινίου, Γ.Ν. Καλαμάτας κ.α. ) αποψιλώθηκαν εντελώς από τον ούτως ή άλλως ελλειμματικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους, όπως λ.χ.  κλίνες ΜΕΘ, απλές κλίνες, αναπνευστήρες, κλίβανους, μόνιτορ, καρδιογράφους  και άλλο απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό που διέθεταν, τα οποία μεταφέρθηκαν με την μορφή της “υποχρεωτικής παραχώρησης” σε μεγαλύτερα νοσοκομεία όπως το Π.Γ.Ν. Πατρών, το Γ.Ν. Πατρών ‘ Άγιος Ανδρέας’ , το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. 

Έτσι σε συνδυασμό με την θεοποίηση από την επίσημη πολιτεία της ατομικής ευθύνης ως βασικού παράγοντα για την έκβαση της επιδημίας, η κυρίαρχη πολιτική αποσκοπεί στην αποσιώπηση της κρατικής ευθύνης.

Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός πρέπει να απαιτήσει από το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και οι δομές ΠΦΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους. Να επιταχθούν τώρα οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι ιδιώτες γιατροί στη μάχη μέσα από τις δομές της δημόσιας Υγείας.

Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Υγεία να πάψει να είναι σήμερα εμπόρευμα και να γίνει κοινωνικό αγαθό.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top