skip to Main Content
Skourletis Aftodioikisi

Χωρίς αλλαγές στο χωροταξικό ο Καλλικράτης

– Προς ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς  .&-

 

Να μην ανοίξει η συζήτηση για το χωροταξικό ζητάει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Καλλικράτη, στις προτάσεις που κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει πως, αν η πρόταση υιοθετηθεί από τον υπουργό, ειδικά για την Κεφαλονιά, η κυβέρνηση παίρνει πίσω όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες για διάσπαση του δήμου σε 2-3 μικρότερους.

Η εξέλιξη αυτή είχε αρχίσει να διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και διαρροές υπουργών λίγο καιρό πριν.

Η αρχική κάθετη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διάσπαση ορισμένων δήμων, ειδικά νησιωτικών, θεωρούταν σίγουρη πριν από 1 χρόνο περίπου, όμως στην πορεία το πράγμα άρχιζε… να αλλάζει. Το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς επιβεβαίωναν αρχικά με δηλώσεις και διαρροές, αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί, όπως: ο Γιάννης Μπαλάφας (τότε υφυπουργός Εσωτερικών) που δήλωνε ότι «ορισμένοι δήμοι όπως η Κεφαλονιά και η Λέσβος δεν μπορούν να μείνουν ενιαίοι», ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (υπουργός Εσωτερικών τότε) κ.α.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, λίγους μήνες πριν, αντιδρούσε στην περίφημη τροπολογία Σιφουνάκη, γιατί ζητούσε η Κεφαλονιά να μην σπάσει σε δύο μόνο δήμους, όπως ήθελε η τροπολογία, αλλά σε τρεις. Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα διασπάσει τον Δήμο μόλις γίνει κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο της Δημοτικής Αρχής τήρησε στάση που έμοιαζε με… «ήξεις, αφήξεις». Να μην κακοκαρδίσουμε δηλαδή τους κατοίκους της… περιφέρειας που ήθελαν δικούς τους δήμους, αλλά να μην εκτεθούμε και ζητώντας πράγματα που θεωρούμε ανεφάρμοστα.

Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2013, επί δημαρχίας Παρίση, είχε ψηφίσει υπέρ της διάσπασης σε 4 δήμους (δεν μας έφταναν ούτε οι 3 δηλαδή), με δηλώσεις τους πολλά στελέχη της Δημοτικής Αρχής, υπονόμευαν αυτή τη διάσπαση. Λίγοι ήταν αυτοί που από την αρχή αντιτάχθηκαν στην διάσπαση του Δήμου γιατί πίστευαν ότι θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και οργανωτικά προβλήματα στους μικρότερους δήμους που θα προέκυπταν. Ο Νίκος Ανουσάκης ήταν μάλλον ο πιο σταθερός υποστηρικτής του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου, αφού είχε τοποθετηθεί ανάλογα, πηγαίνοντας κόντρα στους πολλούς, ακόμη κι όταν τα λαϊκά συμβούλια «έβραζαν». Επίσης, σύμβουλοι όπως ο Κεκάτος, ο Κωνσταντάκης και ο Μοσχονάς δεν είχαν ψηφίσει την διάσπαση του Δήμου ενώ αντίθετος φαινόταν να είναι τελικά και ο δήμαρχος.

Βέβαια, την τελική απόφαση δεν την παίρνει η όποια Δημοτική Αρχή, αλλά το υπουργείο, και συγκεκριμένα ο υπουργός Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μένει να δούμε ποιες τελικά από τις προτάσεις της Επιτροπής θα υιοθετήσει. Μιας επιτροπής στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νησων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Μένει επίσης να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, κυρίως των Παλικισιάνων, σε περίπτωση που δουν τα όνειρά τους για μία ανεξάρτητη Παλική να γκρεμίζονται οριστικά, αλλά και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, λίγους μήνες πριν, με πύρινες ανακοινώσεις είχε τάξει νέτα-σκέτα ότι μόλις γίνει ο το κόμμα κυβέρνηση θα καταργήσει ολόκληρο τον Καλλικράτη.

Τι αναφέρει η επιτροπή για την ενίσχυση της «τοπικής δημοκρατίας»

Σύμφωνα με την Αυγή, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενδοδημοτική αποκέντρωση, αναφέροντας τα εξής: «Για την ενδοδημοτική αποκέντρωση η επιτροπή προτείνει ακόμη και την ανάδειξη αρμόδιου αντιδημάρχου, καθώς οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες αξιολογούνται ως “ιδιαίτερα αποδυναμωμένες”, αφού “στερούνται αποφασιστικών αρμοδιοτήτων”.
 
Επίσης η επιτροπή εισηγείται “την κατάργηση των σημερινών δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων” και τη διαδοχή τους από συμβούλια εντός των διοικητικών ορίων τους, τα οποία “θα ενισχυθούν με αποφασιστικές αρμοδιότητες”, όπως η συντήρηση δημοτικών οδών και κοινόχρηστων χώρων, η κυκλοφορία και συγκοινωνία της περιοχής, η εκτέλεση νέων έργων κ.ά. Ουσιαστικά η επιτροπή προτείνει σειρά μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στο συμβούλιο δημοτικών ενοτήτων.
 
Κατά τη γνώμη της επιτροπής “δεν συντρέχει λόγος για θέσπιση διακριτού οργάνου” σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι περιφερειακές ενότητες δεν αποτελούν θεσμούς “ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης”, αφού “ελλείπει το στοιχείο της διακριτής εκπροσώπησης πολιτών” και γι’ αυτό προτείνει την κατάργηση του θεσμού του, η οποία, όπως τονίζει, “φαλκιδεύει την τοπική εκπροσώπηση”. Προτείνει την ανάδειξη του χωρικού αντιπεριφειάρχη με σταυρό.»
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
45 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top