skip to Main Content
Dendias  Mjhtsotakhs  Xaftar (Copy)

Χαφτάρ : Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης

Ταξίδι-θρίλερ του Χαφτάρ στην Αθήνα – Συνάντηση με Δένδια και Μητσοτάκη

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Ελλάδα στις 20:30 της Πέμπτης, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, ο στρατάρχης έχει αυτή την ώρα ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών στις 9.20 π.μ.. Λίγη ώρα αργότερα, στη μία το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.  

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται «κρίσιμη», ενώ ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός την χαρακτηρίζει «ιστορική». Ο Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα μόλις δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη στη Γερμανία. Η άφιξή του στην Αθήνα έγινε γνωστή μόλις μισή ώρα πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου και αναγγέλθηκε από τα λιβυκά ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πληροφορία λίγη ώρα αργότερα και ακολούθως γνωστοποίησε το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Η έλευση του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύηαπό την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Την ασφάλεια του Λίβυου στρατάρχη για όσο αυτός παραμείνει στη χώρα μας έχουν αναλάβει από κοινού Αντιτρομοκρατική και ΕΚΑΜ. 

Η μη υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ραντεβού του

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και γι’ αυτό τον λόγο το πρωτόκολλο δεν προβλέπει επίσημη υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. Η συνάντηση με τον κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, για τις 09:20 το πρωί της Παρασκευής.

Χαλίφα Χαφτάρ: Ο Αμερικανο-Λίβυος στρατάρχης που έκανε έξω φρενών τον Ερντογάν (vid)

Ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Μάλιστα, θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενώ θα γευματίσει και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πριν από την επίσημη συνάντησή τους το πρωί της Παρασκευής. Νωρίτερα την Πέμπτη, λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση της αιφνίδιας έλευσης Χαφτάρ στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει, αλλά και να μην διαψεύδει τις πληροφορίες
 

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συμφώνησε νωρίτερα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπως μετέδωσε το dpa. Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη.

Το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου για εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο Χάικο Μάας, πριν τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, θα φτάσει στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας.

Στην Αθήνα προσγειώθηκε λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, για μια επίσκεψη αστραπή που κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η έλευση του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, όπου θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.Διαβάστε επίσης: Ποια γυναίκα είπε για τον Μουζουράκη «Είναι δυνατόν να τον δω ερωτικά ;»

Ειδικότερα, μια πρώτη ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, θα έχει ο Χαλίφα Χαφτάρ σήμερα το βράδυ.

Η επίσημη συνάντησή τους έχει προγραματιστεί για αύρι, Παρασκευή, στις 09:20 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στη 1:00 το μεσημέρι ο Χαφτάρ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

M.LNA@LNA2019M

General Commander of the Libyan National Army Khalifa #Hafter has arrived in a historical visit to Athens #Greece.1448:26 PM – Jan 16, 2020Twitter Ads info and privacy79 people are talking about this

Η «προαναγγελία» Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αποψινή συνέντευξή του με κάποιο τρόπο «προανήγγειλε» την επίσκεψη Χαφτάρ όταν ανακοίνωσε πως επίκειται μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε. Είπε πως έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ , έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη από τις 24 Δεκεμβρίου 2019 ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (MLNA), καθώς και τα λιβυκά μέσα, είχαν αναφέρει ότι ο στρατάρχης είχε την πρόθεση να επισκεφτεί την Αθήνα. Ωστόσο, τότε το υπουργείο Εξωτερικών είχε διαψεύσει την πληροφορία.

Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του GNA, που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία, σχολίασε για την απουσία της Ελλάδας ότι «δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top