skip to Main Content
496a302645864b07ad55eddd70b5bcd3 (Copy)

«Φωτιά» στις μεταβιβάσεις ακινήτων βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα μέχρι το τέλος του 2021

Μαρία Βουργάνα

«Γκάζι» στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι έτοιμες και αναμένεται να «αποκαλυφθούν» την επόμενη εβδομάδα.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα, οι συμβολαιογράφοι και οι ειδικοί της αγοράς περιμένουν «έκρηξη» στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να μεταβιβάσουν ακίνητα προκειμένου να προλάβουν τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις αγοράς πρώτης κατοικίας ή γονικής παροχή που είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν, περίπου 4.000 περιοχές θα δουν τις τιμές ζώνης να μένουν στα ίδια επίπεδα ή να μειώνονται ενώ περίπου 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Σε πολλές περιοχές – φιλέτα που βρίσκονται στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος θα εκτινάξει στα ύψη τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2022 για να προχωρήσουν στην απόκτηση ή μεταβίβαση ακινήτου προκειμένου να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα παραμείνουν αμετάβλητες, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μπορούν να γίνουν τώρα ή μέχρι το τέλος του έτους ή τον επόμενο χρόνο αφού ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ο ίδιος.

Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους μόνο στην νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια πάνω από 2.500 ακίνητα.

Από τη στιγμή που θα δοθούν στη δημοσιότητα οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι φορολογούμενοι θα αποφασίσουν πότε θα προχωρήσουν στην αγορά ή τη γονική παροχή κάποιου ακινήτου που έχουν σχεδιάσει.

Τι πρέπει να προσέξετε

Πάντως όσοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά ενός ακινήτου ή να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Από τις 29 Ιουνίου 2021 και μετά όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Μέχρι το τέλος του έτους ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται και οι υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές και δωρεές).

2. Μετά το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ 24% όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.

3. Έχουν ξεμπλοκάρει οι πωλήσεις ακινήτων από τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ, καθώς χορηγείται το πιστοποιητικό που απαιτείται για τη μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, χωρίς να προαπαιτείται η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών από ΕΝΦΙΑ. Η οφειλή εξοφλείται από το τίμημα της πώλησης του ακινήτου και αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο εντός τριών ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

4. Προσοχή στα έξοδα που συνοδεύουν μια μεταβίβαση ακινήτου. Φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό και παράλληλα αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.

Πώς να βρείτε την τιμή ζώνης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας ηλεκτρονικά

Πώς να βρείτε την τιμή ζώνης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας ηλεκτρονικά

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη δυνατότητα να βρίσκουν την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή που διαμένουν ή έχουν ακίνητα οι ιδιοκτήτες, προσφέρει ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία και τις επόμενες ημέρες τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής) θα ανακοινώσουν την επίσημη λειτουργία της. 

Μέσω της πλατφόρμας, όπως αναφέρεται, είναι δυνατή η ανεύρεση των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, και εν συνεχεία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γον. παροχής κλπ., συγκεκριμένων γενικών κατηγοριών ακινήτων, όχι όμως και της αξίας με την οποία υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ.  

Συγκεκριμένα μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την πλατφόρμα στη διέυθυνση https://www1.gsis.gr/valuemaps/, λαμβάνοντας υπόψη  τις εξής ειδικότερες οδηγίες: 

1. Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με  κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.).  Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο .

2. Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

3. Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.

4. Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

5.Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

6. Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά. Για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη: 

Το σχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ο χάρτης των αντικειμενικών – Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

Νέες Αντικειμενικές: Αυξήσεις μεσοσταθμικά 19,5% στο 55% της επικράτειας

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top