skip to Main Content
ΣΣΣ (Copy)

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Κατέπεσε πυροσβεστικό αεροσκάφος PZL Ένα από τα Δυο PZL που έχουμε στην Κεφαλονια ,ο Πιλάτος είχε την βοήθεια των Αγίων μας – Τι είπε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Πυροσβεστικό αεροσκάφος πετζετέλ έκανε αναγκαστική προσγείωση κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης στη φωτιά στη Ζάκυνθο. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο πιλότος ου αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε από την περιοχή με τη βοήθεια πυροσβεστών που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Το αεροσκάφος ήταν μαζί με ένα ακόμη πετζετέλ και είχαν σταλεί για να ενισχύσουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιάς μικρής έκτασης στην περιοχή Λαγώποδο -Μαχαιράδο. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Οι συνθήκες της πτώσης του αεροσκάφους θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου λέει χαρακτηριστικά: «Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 8 Αυγούστου 2021, αεροσκάφος PZL από το Κλιμάκιο της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κεφαλονιά, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην περιοχή Μαχαιράδο Ζακύνθου. Ο χειριστής είναι καλά στην υγεία του, ενώ ελικόπτερο Super Puma τον μεταφέρει, για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δυο πυρκαγιές μέσα σε λίγη ώρα έκαναν την εμφάνιση τους, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα σε δασική έκταση, στα χωριά Λιθακιά και Μαχαιράδο στη Ζάκυνθο. Στο χωριό Λιθακιά, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν σε κοντινή απόσταση δύο εστίες φωτιάς ενώ υπήρξε και μια ακόμα εστία στο χωριό Μαχαιράδο στη θέση «Καταλούπο».

Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται στα σημεία ενώ πολύτιμή είναι η συνεισφορά των εναέριων μέσων, με δύο καναντέρ και δυο πετζετέλ, εκ των οποίων ένα κατέπεσε, να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή ρίξεις νερού. Από τα πύρινα μέτωπα του νησιού, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Ζάκυνθος: Νίκος Χαρδαλιάς | Ο πιλότος του PZL σώθηκε είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Βίντεο)
ZANTETIMES.GR από ZANTETIMES.GR
  
Νεότερη ενημέρωση σχετικά με τις πυρκαγιές και την πορεία των επιχειρήσεων πυρόσβεσης στα μέτωπα παρείχε απόψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:
Ν.Χαρδαλιάς: Η προσπάθεια όλων συνεχίζεται και είναι μεγάλη. Το πρωί όπως γνωρίζετε είχαμε το περιστατικό με τον πυροσβέστη στην Πάρνηθα που ευτυχώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του. Το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Ζάκυνθο και κατά την κατάσβεσή της με την συνδρομή ενός μικρού πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου PZL από την Κεφαλονιά αυτό κατέπεσε αλλά ευτυχώς ο πιλότος μας και πατέρας δύο (2) παιδιών σώθηκε, είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρθηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Συνεχίζουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια.
Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους πιλότους μας, τους μηχανικούς μας και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, που διασφαλίζουν την βέλτιστη λειτουργία του εναέριου στόλου μας.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην Αττική συνεχίζει να βελτιώνεται. Απόψε, όπως και εχθές, θα επιτηρούνται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου.
Στην Εύβοια, ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια ένταση, αλλά και με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας. Το βράδυ που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Εύβοια επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις από τη χώρα μας, αλλά και αυτές που μας παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και αναμένονται σήμερα το βράδυ 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Σερβία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι εθελοντές μας, αλλά και η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, οι υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν, και σήμερα, σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχουν κάθε συνδρομή όπου και όποτε απαιτηθεί.
Οι νέες πυρκαγιές που χρειάστηκαν εναέρια μέσα στη Κρήτη και στη Ζάκυνθο σήμερα ελέγχθησαν γρήγορα και για αυτό είναι σε ύφεση. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Ηλεία και έχει φτάσει στην Αρκαδία είναι σε ύφεση αλλά εδώ ακόμη υπάρχουν μικρά μέτωπα που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ενώ οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 34 άτομα και 13 οχήματα από την Τσεχία.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 06.00 το πρωί. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτήν απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Για άλλη μια φορά απευθύνουμε έκκληση σε όλους, πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε πλήρη ανάπτυξη, παλεύοντας για το καλύτερο απέναντι σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
Σας ευχαριστώ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Φωτογραφίες απο τη θέση πτώσης του πετζετέλ

08/08/2021

πηγή https://ermisnews.gr/fotoreportaz-apo-to-simeio-pou-synetrivi-to-petzetel/

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος που κατέπεσε στη Ζάκυνθο στις 18.30 μμ είναι ένα απο τα δυο της βάσης της Κεφαλονιάς. Είναι θαύμα η σωτηρία του πιλότου . Πάντα τυχερός να είναι .

Οι φωτο και το video απο https://www.imerazante.gr/

Πηγή https://www.imerazante.gr/2021/08/08/266834

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top